Ελλαδα

Συνεχίζεται σήμερα η δίκη του π. Αντωνίου - Το κατηγορητήριο σε βάρος του

Μετά από δύο αναβολές

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο π. Αντώνιος ιδρυτής και πρώην επικεφαλής της Κιβωτού του Κόσμου
Ο π. Αντώνιος ιδρυτής και πρώην επικεφαλής της Κιβωτού του Κόσμου © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Κιβωτός του Κόσμου: Συνεχίζεται η δίκη του π. Αντωνίου - Μετά από δύο αναβολές

Συνεχίζεται σήμερα (4.4) η δίκη του π. Αντωνίου και επτά εργαζομένων για τις κατηγορίες περί ξυλοδαρμών και βάναυσων συμπεριφορών σε βάρος παιδιών φιλοξενούμενων σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου.

Κιβωτός του Κόσμου
Στη Δικαιοσύνη η υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου © ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗΣ / EUROKINISSI

Κιβωτός του Κόσμου: Συνεχίζεται η δίκη του π. Αντωνίου

Το κατηγορητήριο αφορά το χρονικό διάστημα 2018 έως και τον Αύγουστο του 2022 και περιλαμβάνει κατηγορίες για βαριά σωματική βλάβη, επικίνδυνη σωματική βλάβη και απειλή που βαρύνουν τους εργαζόμενους, ενώ στον π. Αντώνιο αποδίδεται η κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στα παραπάνω αδικήματα. Σύμφωνα με την κατηγορία, ο π. Αντώνιος γνώριζε ή και υπαγόρευε τις επίδικες συμπεριφορές ως μεθόδους τιμωρίας σε βάρος ανηλίκων παιδιών.

Η δίκη ξεκίνησε την προηγούμενη Δευτέρα και διακόπηκε λόγω αναβολής που ζήτησε ο συνήγορος υπεράσπισης για λόγους υγείας με την υπόθεση να φθάνει, μετά από δύο αναβολές, στη Δικαιοσύνη μετά από έρευνα της εισαγγελίας Ανηλίκων, με αφορμή καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση που αποτελούν άλλη δικογραφία, ενώ σε βάρος του κληρικού εκκρεμεί και δικογραφία για κακουργηματικές πράξεις που αφορούν την οικονομική διαχείριση της Κιβωτού. Οι πράξεις που περιλαμβάνονται στη δικογραφία φέρονται να έχουν τελεστεί στις δομές της Αθήνας, του Βόλου, της Χίου και της Καλαμάτας.

Κιβωτός του Κόσμου: Οι νέες δηλώσεις της πρεσβυτέρας

Ενάμιση χρόνο μετά την απομάκρυνσή τους από τη δομή, η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή μίλησε στον Ant1. Όπως είπε, πλέον φιλοξενούνται στα σπίτια φίλων τους, ενώ ζουν με τον μισθό του ιερέα.

Κιβωτός του Κόσμου: Οι νέες δηλώσεις της πρεσβυτέρας

«Είμαστε οι δημιουργοί αυτού του οργανισμού και μας απέρριψαν εντελώς, μας πέταξαν έξω από το σπίτι μας», δηλώνει η Σταματία Γεωργαντή και συνεχίζει: «Τα συναισθήματά μας, καταλαβαίνετε πως μπορεί να είναι. Απογοήτευση νιώθουμε, όλη αυτήν την αδικία εις βάρος μας, όλη αυτή τη λάσπη που μας έχει πνίξει, όλο αυτό το διάστημα». 

Η πρώην πρόεδρος της Κιβωτού του Κόσμου κάνει λόγο για χρηστή διοίκηση της ΜΚΟ, υποστηρίζοντας ότι δεν πήραν χρήματα της δομής για να εξυπηρετήσουν δικές τους ανάγκες. Η πρεσβυτέρα παραδέχεται ότι υπήρξαν πράγματι χρήματα που ήταν εκτός τραπεζικού λογαριασμού και συγκεκριμένα σε ειδική κρυψώνα, αλλά - όπως υποστηρίζει - η ίδια κάλεσε την Οικονομική Αστυνομία για να τα παραδώσει. «Όταν έγιναν τα capital control εμένα με αφήσανε χωρίς χρήματα. Μετά από αυτό αποφάσισα να κρατάω ένα ποσό, το οποίο δεν κατέθεσα στην τράπεζα και εννοείται ότι έπρεπε να ήταν κάπου κρυμμένο. Μιας και δεν εμφανίστηκε κανένας από την προσωρινή διοίκηση για να μου τα ζητήσει και να πω “ορίστε, πάρτε τα” και να τα δώσω, εγώ τα είχα κάπου φυλαγμένα και ήθελα να τα πάω στην τράπεζα. Αλλά ήρθε η Οικονομική Αστυνομία και τους λέω “παιδιά, ορίστε, σας τα παραδίδω”. Δεν τα βρήκαν αυτοί εγώ τους τα παρέδωσα. Ήταν περασμένα και ήταν όλα καταγεγραμμένα στο λογιστήριό μας. Ήταν γύρω στις 300.000 ευρώ κάπου εκεί». 

«Οι εταίροι κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα κατά της Κιβωτού για να ενημερωθούν …για το σύνολο των πεπραγμένων της προσωρινής διοίκησης εδώ και 16 μήνες» λέει ο συνήγορος της πρεσβυτέρας, Σωκράτης Παπαχατζής. «Είχαμε 84 παιδαγωγούς, είχαμε 12 κοινωνικούς λειτουργούς, επίσης είχαμε πολλές συνεργασίες με ιδιώτες και κέντρα ειδικών θεραπειών. Τα έξοδα μπορεί να ήταν λίγα για αυτές τις θεραπείες, όμως εμείς είχαμε μια τεράστια γκάμα εθελοντών, οι οποίοι βοηθούσαν χωρίς να πληρώνονται», είπε η Σταματία Γεωργαντή. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ