Ελλαδα

Πυροσβεστική: Το νέο σχέδιο δράσης για τις πυρκαγιές

Επιχειρησιακό δόγμα με άμεση εμπλοκή εναέριων μέσων στην κατάσβεση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πυροσβεστική: Το νέο σχέδιο δράσης για τις πυρκαγιές
Το νέο σχέδιο περιλαμβάνει την άμεση εμπλοκή εθελοντών πυροσβεστών στην κατάσβεση πυρκαγιών © ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Η απογείωση εναέριων μέσων σε πρώτο χρόνο, μόλις ξεσπάει μία πυρκαγιά αποτελεί μία από τις κομβικές αλλαγές στο επιχειρησιακό σχέδιο της Πυροσβεστικής

Το νέο σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρουσίασαν ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας και ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής Θεόδωρος Βάγιας.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czzkjzmyb4k9)

Το επιχειρησιακό πλάνο της Πυροσβεστικής

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό πλάνο, προβλέπεται μεταξύ άλλων, άμεση απογείωση των εναέριων Μέσων και όχι σε δεύτερο χρόνο, που ίσχυε μέχρι σήμερα. Επίσης δημιουργείται νέος κώδικας επικοινωνίας μεταξύ των επίγειων και εναέριων Μέσων, ενώ η καινοτομία που φέρνει είναι η άμεση εμπλοκή εθελοντών πυροσβεστών στην κατάσβεση δασικών πυρκαγιών.

Η απογείωση των εναέριων μέσων σε πρώτο χρόνο, μόλις ξεσπάει μία δασική πυρκαγιά αποτελεί μία από τις κομβικές αλλαγές στο επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας.

Το νέο σχέδιο δίνει έμφαση, έως την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, στην ενίσχυση της εκπαίδευσης πυροσβεστών και στελεχών του Σώματος, σε συνεργασία με φορείς που εμπλέκονται σε κατασβέσεις δασικών πυρκαγιών.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο πρόληψης και ετοιμότητας:

- Συνεργασία με Δασική Υπηρεσία για επιμόρφωση στις δασικές πυρκαγιές

- Εκπαίδευση με Πολεμική Αεροπορία (συντονισμός & ασφάλεια, κώδικα επικοινωνίας)

Επτά νέα Canadair

Την αγορά επτά νέου τύπου πυροσβεστικών αεροσκαφών Canadair, που θα παραλειφθούν από το 2027 έως το 2030, προβλέπει νομοσχέδιο, που παίρνει το πράσινο φως από την ολομέλεια της Βουλής.

Μετά από 50 χρόνια, ο εναέριος στόλος του πυροσβεστικού σώματος ενισχύεται και ανανεώνεται, ενώ τα υπερσύγχρονα Canadair CL-515 αποτελούν την επόμενη γενιά πυροσβεστικών αεροπλάνων και αμφίβιων αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ