Ελλαδα

Μαζική έξοδος για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας - Σχεδόν 60.000 ΙΧ έφυγαν από την Αττική

«Φούλαραν» τα ΚΤΕΛ - Τα μέτρα της Τροχαίας για την έξοδο και επιστροφή των εκδρομέων

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μαζική έξοδος για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας -  Σχεδόν 60.000 οχήματα έφυγαν από την Αττική
Φωτογραφία Αρχείου © (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Καθαρά Δευτέρα - Τριήμερο: Μαζική έξοδος εκδρομέων - «Φούλαραν» τα ΚΤΕΛ - Τα μέτρα της Τροχαίας για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας

Σε εξέλιξη είναι η έξοδος των εκδρομέων για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας με την κίνηση στις εθνικές οδούς να είναι αυξημένη, αλλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czuj0qxtwlch)

Σύμφωνα με την Τροχαία Αττικής με χαμηλές ταχύτητες αλλά με σταθερή ροή κινήθηκαν τα οχήματα από Ελευσίνα έως Μέγαρα, ενώ αυξημένη είναι η κίνηση στη λεωφόρο Σχιστού και στη λεωφόρο Αθηνών από το Δαφνί έως τον Ασπρόπυργο.

Παράλληλα αρκετή κίνηση υπάρχει και στην άνοδο της λεωφόρου Κηφισού, από το ύψος της Ιεράς Οδού έως την Μεταμόρφωση.

Συνολικά 59.874 αυτοκίνητα «άφησαν» την Αττική

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας, από τις 6 το πρωί σήμερα μέχρι τις 6 το απόγευμα πέρασαν και από τα δύο εθνικά δίκτυα, συνολικά 59.874 αυτοκίνητα (32.500 από την Αθηνών- Κορίνθου και 27.374 από την Αθηνών - Λαμίας).

Λόγω της αυξημένης κίνησης των εκδρομέων, βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα, τόσο το προσωπικό, όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας Αστυνόμευσης, ενώ έχουν ληφθεί αυξημένα μέτρα σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι έως τις 21:00 σήμερα και αύριο (16/3), από ώρα 08:00 έως 13:00 ισχύει για το ρεύμα εξόδου απαγόρευση κίνησης των φορτηγών αυτοκινήτων μεγίστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων.

Χαμός στα ΚΤΕΛ με κύριο προορισμό την Πάτρα

Το πρώτο τριήμερο του 2024 βρίσκεται προ των πυλών και από σήμερα ξεκίνησε η έξοδος των εκδρομέων για το σαββατοκύριακο της Αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czu9q8nj9x0h)

Νούμερο ένα προορισμός είναι η Πάτρα, η πόλη στην οποία χτυπάει η καρδιά του καρναβαλιού με τον κόσμο από νωρίς να βρίσκεται στα ΚΤΕΛ Κηφησού για να αναχωρήσει. Ήδη για σήμερα είναι προγραμματισμένα περισσότερα από 200 δρομολόγια συν του ότι μέσα στην μέρα ίσως προστεθούν και ορισμένα έκτακτα δρομολόγια για την πόλη της Αχαΐας. Τα λεωφορεία αναχωρούν ανά 5 λεπτά ενώ η πληρότητα αγγίζει στα λεωφορεία σχεδόν το 100%.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czubvlk3e1n5)

 

Εκτός από την Πάτρα, στις επιλογές των εκδρομέων βρίσκονται η Ξάνθη, η Κοζάνη και το Ρέθυμνο, πόλεις επίσης με ξέφρενο καρναβάλι.

Πληρότητα στο 100% σε Πάτρα, Ξάνθη και Κοζάνη

Η πληρότητα στα λεωφορεία του ΚΤΕΛ από Αθήνα προς Πάτρα βρίσκεται στο 100%, καθώς πολλοί προτιμούν αυτό τον τρόπο μετακίνησης, λόγω κόστους.

Για να ταξιδέψει κανείς από την Αθήνα προς την Πάτρα με αυτοκίνητο θα χρειαστεί τουλάχιστον 85 ευρώ (με επιστροφή), ενώ με το ΚΤΕΛ μόλις 36 (με επιστροφή). Αναφορικά με την πληρότητα στην πόλη της Πάτρας, για να βρει κάποιος δωμάτιο θα πρέπει να κοιτάξει σε πόλεις κοντά στην αχαϊκή πρωτεύουσα, όπως Ναύπακτο και Αίγιο. Μία τετραμελής οικογένεια θα χρειαστεί από 120 έως 200 ευρώ την ημέρα για διαμονή στο Αίγιο, ενώ για φαγητό στην πόλη της Πάτρας, όπως αναφέρουν επιχειρηματίες της περιοχής, το κόστος φτάνει στα 80 ευρώ.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Alpha, αυτοκίνητο που θα ξεκινήσει από την Αθήνα με προορισμό την Ξάνθη θα χρειαστεί για καύσιμα και διόδια περίπου 280 ευρώ (με επιστροφή), ενώ με το ΚΤΕΛ κάποιος θα χρειαστεί 100 ευρώ (με επιστροφή). Το κόστος διαμονής στην Ξάνθη για μία τετραμελή οικογένεια κυμαίνεται από 140 έως 160 ευρώ.

Αυτοκίνητο που θα ξεκινήσει από την Αθήνα με προορισμό την Κοζάνη χρειάζεται 180 ευρώ για καύσιμα και διόδια (με επιστροφή), ενώ αν κάποιος επιλέξει το ΚΤΕΛ θα πληρώσει με επιστροφή 85 ευρώ. Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, η πληρότητα στην Κοζάνη αγγίζει το 100%.

Ο καιρός του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας

Μία ανάσα πριν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας και το ερώτημα που έρχεται είναι με τι καιρό θα γίνει το καρναβάλι και αν θα καταφέρουμε να πετάξουμε χαρταετό.

Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων είναι πάντως καθησυχαστικές για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν. Την Κυριακή ωστόσο ο καιρός θα είναι περισσότερο ασταθής ενώ την Καθαρά Δευτέρα ο καιρός βελτιώνεται.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czu3ygmpc85t)

Πώς θα είναι ο καιρός το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας 

Σύμφωνα με την ΕΜΥ ο καιρός το Σάββατο 16.03 αρχικά θα είναι σχεδόν αίθριος. Από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ηπειρωτικά και την Κρήτη και θα εκδηλωθούν ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως στα ορεινά τμήματα.
Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 και στα πελάγη θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις τοπικά έως 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα βόρεια τους 15 με 17 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 18 με 19 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Κυριακή 17.03

Αυξημένες νεφώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες αρχικά στα ανατολικά ηπειρωτικά και από το μεσημέρι και στα υπόλοιπα τμήματα, πλην της Θράκης και της ανατολικής νησιωτικής χώρας. Από το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί σε όλη σχεδόν τη χώρα, ενώ ασθενή τοπικά φαινόμενα θα διατηρηθούν στην κεντρική Μακεδονία και την Κρήτη.
Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και βαθμιαία στα πελάγη έως 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια.

Ο καιρός την Καθαρά Δευτέρα 18.03

Στη νότια νησιωτική χώρα και κυρίως στην Κρήτη αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες μέχρι τις απογευματινές ώρες.
Στις υπόλοιπες περιοχές σχεδόν αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες οπότε και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι κυρίως στα ορεινά της κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας.
Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και από το μεσημέρι στο Αιγαίο τοπικά έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

 

Οι μετεωρολόγοι για τον καιρό το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας

Ο Τάσος Αρνιακός ενημέρωσε για την πρόγνωση του καιρού λέγοντας ότι θα είναι άστατος μέχρι και την Κυριακή, κάτι που ενδεχομένως να δυσκολέψει τις καρναβαλικές εκδηλώσεις. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czu3f8zm3521)

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη το τριήμερο της Αποκριάς και κυρίως την Κυριακή, η αστάθεια θα είναι γενικευμένη σε ολόκληρη τη χώρα.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czu2u4jq4wvl)

Τριήμερο Καθαράς Δευτέρας: Τα μέτρα της Τροχαίας για την έξοδο και επιστροφή των εκδρομέων

Τριήμερο Καθαράς Δευτέρας: Τα μέτρα της Τροχαίας © ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI
Ουρές αυτοκινήτων στα διόδια της Ελευσίνας
Τριήμερο Καθαράς Δευτέρας: Τα μέτρα της Τροχαίας © ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Τη λήψη αυξημένων μέτρων οδικής ασφάλειας έχει προγραμματίσει η Ελληνική Αστυνομία ενόψει του εορτασμού των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας, κατά το διάστημα από 15 έως 18 Μαρτίου, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Ο σχεδιασμός πραγματοποιήθηκε βάσει του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, για πλήρη και συνεχή δραστηριοποίηση όλων των Υπηρεσιών Τροχαίας.

Τα κεντρικά σημεία του σχεδιασμού περιλαμβάνουν:

  • αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής,
  • αυξημένη αστυνομική παρουσία και ενισχυμένη αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων,
  • αυξημένα μέτρα τροχαίας αστυνόμευσης στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων,
  • ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης,
  • κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε τόπους που θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις,
  • αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.),
  • παρουσία τροχονόμων στους Σταθμούς Διοδίων της χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες και
  • ενημέρωση των πολιτών μέσω των Γραφείων Τύπου, σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.

Παράλληλα, ο σχεδιασμός προβλέπει τη συγκρότηση συνεργείων ειδικών τροχονομικών ελέγχων, σε εναλλασσόμενα σημεία του οδικού δικτύου, εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, καθώς και παραβάσεων που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως:

  •  οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ,
  • υπερβολική ταχύτητα,
  • χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση,
  • μη χρήση προστατευτικού κράνους – ζώνης ασφαλείας,
  • αντικανονικές προσπεράσεις και υπερβάσεις διπλής διαχωριστικής γραμμής κλπ,
  • μη χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας, όπως καθισμάτων, ζωνών ασφαλείας κ.λπ., κατά τη μεταφορά παιδιών με οχήματα,
  • οδήγηση οχημάτων από ανηλίκους και άτομα που δε διαθέτουν άδεια ικανότητας οδήγησης,
  • οδήγηση για επίδειξη ικανότητας,
  • κυκλοφορία οχημάτων, τα οποία δεν έχουν υποβληθεί σε τακτικό ή έκτακτο τεχνικό έλεγχο εντός της καθοριζόμενης προθεσμίας,
  • φθαρμένα ελαστικά και
  • αντικανονική κίνηση οχημάτων στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ).

Καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα, τόσο το προσωπικό, όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας Αστυνόμευσης. Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της Χώρας.

Τριήμερο Καθαράς Δευτέρας: Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών ωφελίμου φορτίου άνω του 3,5 τόνου

Για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων και τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας κατά την περίοδο των εορτών των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας, εκτός των μέτρων διευκόλυνσης της κυκλοφορίας που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, θα ισχύσει και απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 3,5 τόνου στις εθνικές οδούς.

Συγκεκριμένα για το ρεύμα εξόδου η απαγόρευση θα ισχύει την Παρασκευή (15/3), από ώρα 16:00 έως 21:00 και το Σάββατο (16/3) από ώρα 08:00 έως 13:00.

Για το ρεύμα εισόδου η απαγόρευση θα ισχύει από την Δευτέρα (18/3), από ώρα 15:00 έως 21:00.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ