Ελλαδα

Τι είναι τα Κούλουμα - Με ποιες εκδηλώσεις θα τα γιορτάσει φέτος η Αθήνα

Χαρταετοί, σαρακοστιανά και δυνατή μουσική

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νεαρός προσπαθεί να πετάξει χαρταετό
Κούλουμα: Τι είναι - Πώς θα γιορτάσει η Αθήνα © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Κούλουμα: Τι είναι - Πώς θα γιορτάσει η Αθήνα - Η σημασία της λέξης και οι εκδηλώσεις

Αυτές τις ημέρες όλοι ρωτούν: «πού θα πάτε για Κούλουμα;» Έχετε σκεφτεί, όμως, ποτέ τι σημαίνει η λέξη και γιατί τη χρησιμοποιούμε κάθε φορά που πλησιάζει η Καθαρά Δευτέρα; Η απάντηση είναι απλή.

Παιδί με χαρταετό στον λόφο του Φιλοπάππου
Κούλουμα: Τι είναι - Πώς θα γιορτάσει η Αθήνα © EUROKINISSI

Κούλουμα: Τι είναι και πώς συνδέονται με την Καθαρά Δευτέρα

Κούλουμα ονομάζουμε τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας στην ύπαιθρο. Δήμοι και φορείς οργανώνουν μία σειρά από εκδηλώσεις και συναυλίες με δωρεάν σαρακοστιανά και μπόλικο χώρο για το πέταγμα του χαρταετού. Σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια, η γιορτή αυτή είναι πανελλήνια, ενώ κατ' άλλους έχει αθηναϊκή καταγωγή, ενώ κατ' άλλους βυζαντινή. Στην Κωνσταντινούπολη εορταζόταν έντονα από πλήθος κόσμου που συνέρρεε σε έναν από τους επτά λόφους της πόλης και συγκεκριμένα σ' εκείνον του ελληνικότατου οικισμού των «Ταταούλων».

Στην Αθήνα, από πολλές δεκαετίες προ του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τα Κούλουμα εορτάζονταν στις πλαγιές του λόφου του Φιλοπάππου, όπου οι Αθηναίοι τρωγόπιναν καθισμένοι στους βράχους από το μεσημέρι μέχρι τη δύση του ήλιου. Οι περισσότεροι χόρευαν υπό τους ήχους πλανόδιων μουσικών, κατά παρέες, είτε δημοτικούς είτε λαϊκούς χορούς υπό τους ήχους λατέρνας. Το σούρουπο όλοι οι Ρουμελιώτες γαλατάδες της Αθήνας έστηναν λαμπρό χορό - κυρίως τσάμικο - γύρω από τους στύλους του Ολυμπίου Διός παρουσία των Βασιλέων και πλήθους κόσμου.

Τα Κούλουμα εορτάζονται σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, μαζί με το κύριο της ημέρας έθιμο του πετάγματος του χαρταετού. Ειδικότερα στην Αθήνα, με την ιστορική συνέχεια της παρουσίας του ανώτατου άρχοντα, τονίζεται ιδιαίτερα η λαογραφική αξία του εθίμου αυτού στο Λόφο του Φιλοπάππου.

Χαρταετοί πετούν στον Αττικό ουρανό
Γιατί πετάμε χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα © SOOC / Giannis Dimitropoulos

Κούλουμα - Η ετυμολογία της λέξης

Για την ετυμολογία του ονόματος που παραμένει άγνωστη, όπως και η αρχή του εορτασμού, υπάρχουν πολλές απόψεις. Κατά μερικούς προήλθε από τον αναγραμματισμό της λατινικής λέξης cumulus που σημαίνει σωρός, αφθονία ή επίλογος, υποδηλώνοντας έτσι το πολύ φαγοπότι με πολύ χορό, ή το τέλος της εορταστικής περιόδου της αποκριάς. Ειδικότερα όμως ο Α. Καμπούρογλου σημειώνει ότι ο όρος είναι καθαρά αθηναϊκός και προέρχεται από τις κολώνες του ναού του Ολυμπίου Διός που τις αποκαλούσαν στη νεότερη ιστορία οι Αθηναίοι columna, κόλουμνα, κούλoυμνα, κούλουμα, χωρίς όμως αυτό και να προσδιορίζει την αρχή της εορτής που πιθανολογείται κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας. Ο ίδιος όμως προσθέτει στις σημειώσεις του ότι ο λόφος επί του οποίου βρίσκεται το Θησείο ονομαζόταν, στην αρχή της εποχής του Όθωνα, «τριάντα δυο κολώνες».

Κούλουμα - Οι εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων

Η Αθήνα θα γιορτάσει τα Κούλουμα - πού αλλού -  στον Λόφο του Φιλοπάππου, που έχει καθιερωθεί σε τοπόσημο για τον εορτασμό της Σαρακοστής στην πόλη.

Μικροί και μεγάλοι θα γιορτάσουν τα Κούλουμα με μουσική και χορό, με φόντο τον αττικό ουρανό πλημμυρισμένο από πολύχρωμους χαρταετούς. Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων θα υποδέχεται το κοινό με το μοναδικό της ρυθμό από τις 11:00, ενώ στις 12:00 στη σκηνή θα ανέβουν το μουσικό συγκρότημα «Χάρισμα» με τον Ισίδωρο Πάτερο που θα μας ξεσηκώσουν σε ένα γνήσιο ελληνικό γλέντι.

Καθαρά Δευτέρα 18.03 στην Αθήνα

Λόφος Φιλοπάππου

11:00→ Μουσικός περίπατος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δήμου Αθηναίων.
12:00→ Συναυλία από το συγκρότημα «Χάρισμα» και τον Ισίδωρο Πάτερο.

 11:00→ Πάρκο για το Παιδί & τον Πολιτισμό (πρώην Κ.Α.Π.Α.Ψ)
Παραδοσιακό γλέντι με μουσική, χορούς και σαρακοστιανά εδέσματα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Αμπελοκήπων.
Με την υποστήριξη του ΟΠΑΝΔΑ

Η Αθήνα γιορτάζει το αποκορύφωμα της Αποκριάς στους δρόμους, τις πλατείες και τους λόφους της πόλης. Μικροί και μεγάλοι...

Posted by Δήμος Αθηναίων on Thursday, March 14, 2024

Διαβάστε επίσης → Γιατί πετάμε χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ