Ελλαδα

Συνεχίζονται οι σεισμοί στην Κεφαλονιά - Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες

«Είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι το φαινόμενο θα παραμείνει περιορισμένο», λέει ο Α. Τσελέντης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σεισμοί στην Κεφαλονιά
Σεισμοί στην Κεφαλονιά: Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι © Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών

Σεισμοί στην Κεφαλονιά: Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι - Έντονη η μικροσεισμική δραστηριότητα

Εξακολουθεί να είναι έντονη η σεισμική δραστηριότητα στην Κεφαλονιά. Είναι ενδεικτικό ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν δεκάδες σεισμοί, με επίκεντρο περίπου τα 10 χλμ. δυτικά και βορειοδυτικά του Άσσου.

Σεισμοί στην Κεφαλονιά: Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η σεισμική δραστηριότητα ξεκίνησε στις 17:21 το απόγευμα της Τρίτης (5.3) και συνεχίστηκε μέχρι και πριν λίγη ώρα το πρωί της Τετάρτης, στις 9:43. Να σημειωθεί ότι και τις προηγούμενες ημέρες υπήρχε έντονη σεισμική δραστηριότητα. Ο μεγαλύτερος σε ένταση σεισμός ήταν στα 3,8 Ρίχτερ. 

Ο σεισμολόγος και διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του χθες στην ΕΡΤ ρωτήθηκε για τη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στην Κεφαλονιά. «Έχουμε μια σεισμική δραστηριότητα, τοπική, με σχετικώς μικρά μεγέθη. Ο μεγαλύτερος σεισμός ήταν 3,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ. Πρακτικά δεν έχουμε περάσει την κόκκινη γραμμή του κινδύνου. Την παρακολουθούμε, την αξιολογούμε κάθε μέρα. Δεν έχουμε περάσει την κόκκινη γραμμή του κινδύνου για να χτυπήσουμε το καμπανάκι».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czm1w3m4co5t)

Ο Αθανάσιος Γκανάς σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι παρότι οι σεισμοί είναι δεκάδες δεν διαφαίνεται κίνδυνος για μεγάλο σεισμό στην Κεφαλονιά. «Πρόκειται για έντονη σεισμική δράση (σμηνοσειρά), η οποία δεν χαρακτηρίζεται από έναν μεγάλο σεισμό, αλλά έχουμε μια γένεση εκατοντάδων μικρών σεισμών», τόνισε ο Αθανάσιος Γκανάς, αναφερόμενος στον υποθαλάσσιο χώρο του Μύρτου και στο ρήγμα το οποίο είναι κάθετο ως προς το ρήγμα της Κεφαλληνίας και το όριο της τεκτονικής πλάκας μεταξύ Ευρασίας και Απουλίας. Δεν υπάρχει κανείς κίνδυνος να ενεργοποιηθεί αυτό το μεγάλο ρήγμα, επανέλαβε ο γεωλόγος και διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Σεισμοί στην Κεφαλονιά: «Αμελητέα η πιθανότητα για μεγάλο σεισμό»

Καθησυχαστικός εμφανίζεται και ο Άκης Τσελέντης σε ανάρτησή του στο Facebook. 

Ολόκληρη η ανάρτηση του Άκη Τσελέντη

«Σεισμοί Κεφαλονιάς»

Η μικροσεισμική δράση συνεχίστηκε έντονα και τις τελευταίες 24ώρες. Έχουμε καταγράψει ένα μεγάλο αριθμό μικροσεισμών μεγέθους πάνω από 1R όπως φαίνεται στο σχήμα. Η σεισμική δράση είναι εντοπισμένη στον ίδιο όπως πριν σεισμογόνο χώρο και έχει τα χαρακτηριστικά σμηνοσειράς δηλ μεγάλος αριθμός μικροσεισμών με περίπου παραπλήσια μικρά μεγέθη.

Η στατιστική ανάλυση που κάναμε δεν δείχνει ότι έχουμε προσεισμική ακολουθία. Ήμαστε σχεδόν σίγουροι ότι το φαινόμενο θα παραμείνει περιορισμένο στον ίδιο σεισμογόνο χώρο που χαρακτηρίζεται από ένα μικρό ρήγμα κατεύθυνσης ΒΔ-ΝΑ και θα συνεχίσει αρκετός ημέρες με σταδιακά μειούμενη σεισμική δράση. Η πιθανότητα να έχουμε ένα μεγάλο σεισμό λοιπόν είναι υπαρκτή μεν (η φύση δεν είναι 100% προβλέψιμη πάντα) αλλά εξαιρετικά μικρή έως αμελητέα. Προσωπικά δεν ανησυχώ.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ «Σεισμοί Κεφαλονιάς» Η μικροσεισμική δράση συνεχίστηκε έντονα και τις τελευταίες 24ώρες. Έχουμε καταγράψει...

Posted by Akis Tselentis on Wednesday, March 6, 2024

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ