Ελλαδα

«Σύμπραξη Εκδίκησης»: Απολογούνται οι 6 από τους 10 συλληφθέντες για τρομοκρατικές ενέργειες

Τα προφίλ και ο τρόπος δράσης των μελών της οργάνωσης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Σύμπραξη Εκδίκησης»: Απολογούνται οι συλληφθέντες
«Σύμπραξη Εκδίκησης»: Απολογούνται οι συλληφθέντες © ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI

«Σύμπραξη Εκδίκησης»: Απολογούνται οι συλληφθέντες - Τα προφίλ και ο τρόπος δράσης των μελών της οργάνωσης

Στα δικαστήρια της Ευελπίδων οδηγήθηκαν το πρωί της Κυριακής 3.03 υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οι 6 συλληφθέντες που κατηγορούνται για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Σύμπραξη Εκδίκησης». Οι τέσσερις είναι κρατούμενοι σε φυλακές για άλλα αδικήματα, ενώ δύο από αυτούς είναι στρατιωτικοί.

Στα δικαστήρια της Ευελπίδων οι συλληφθέντες
Στα δικαστήρια της Ευελπίδων οι συλληφθέντες © ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI
Στα δικαστήρια της Ευελπίδων οι συλληφθέντες
© ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/ EUROKINISSI

To προφίλ των μελών της οργάνωσης «Σύμπραξη Εκδίκησης»

Ανάμεσα στους έξι είναι μια γυναίκα και πέντε άνδρες. Δύο από τους τελευταίους είναι πυροτεχνουργοί της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς. Πρόκειται για εν ενεργεία στρατιωτικούς οι οποίοι φέρονται να παρείχαν εκρηκτικά και έτοιμους προς χρήση αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Η συμμετοχή τους στην οργάνωση, προς το παρόν τουλάχιστον, φαίνεται να περιορίζεται σε αυτό το επίπεδο, χωρίς όμως να αποκλείεται το παραμικρό.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czjxfv4tg6fl)

Κάποιοι εκ των συλληφθέντων είναι γνωστοί αντιεξουαστές, ενώ οι υπόλοιποι είναι «καθαρόαιμοι» ποινικοί. Το ενδιαφέρον από την εξάρθρωση αυτής της οργάνωσης είναι πως για πρώτη φορά, επιβεβαιώνεται και επίσημα πως υπάρχει σύμπραξη της τρομοκρατίας με ποινικούς, κάτι που μέχρι τώρα απλώς αποτελούσε εκτίμηση των αρχών.

Το οπλοστάσιο της «Σύμπραξης Εκδίκησης»

Το σημείο στο οποίο επιμένουν οι αστυνομικοί που συμμετέχουν στις έρευνες, είναι ο εντοπισμός του οπλοστασίου της οργάνωσης «Σύμπραξη Εκδίκησης». Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας, έχουν βρεθεί εκρηκτικά, ένα πολεμικό τυφέκιο, ένα πιστόλι και σφαίρες. Η οργάνωση όμως έχει επιτεθεί εκτός από βόμβες και με χειροβομβίδες, ενώ θεωρείται βέβαιο πως υπάρχουν και άλλα όπλα τα οποία ακόμη δεν έχουν εντοπιστεί. Ο οπλισμός αυτός είναι σημαντικό να εντοπιστεί ώστε να μην παραμείνει στα χέρια τυχόν ασύλληπτων τρομοκρατών, οι οποίοι ενδεχομένως στο μέλλον να επιχειρήσουν να συνεχίσουν αυτό το ιδιότυπο «αντάρτικο πόλης».

Η δράση της συγκεκριμένης οργάνωσης, φαίνεται ότι εκτός από ιδεολογικό σκοπό, είχε και αρκετές «προσωπικές πινελιές», αφού δύο από τα χτυπήματα της οργάνωσης ήταν για την εξυπηρέτηση προσωπικών διαφορών. Η επίθεση με φάκελο-βόμβα στην Πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης και η χειροβομβίδα στο όχημα σωφρονιστικού υπαλλήλου του Κορυδαλλού. Η μεν πρώτη επίθεση, έχει σχέση με το γεγονός ότι η Πρόεδρος είχε αρνηθεί να μειώσει την ποινή στον φερόμενο ως εγκέφαλο της οργάνωσης, έναν 36χρονο ληστή-αντιεξουσιαστή, ενώ η δεύτερη επίθεση έχει σχέση με τον εκφοβισμό σωφρονιστικού υπαλλήλου.

Η οργάνωση, λοιπόν, δεν είχε αυτό το ιδεολογικό πρόσημο που ήθελε να περάσει μέσω των χτυπημάτων της, αλλά εξυπηρετούσε και προσωπικές επιλογές. Προς το παρόν οι αστυνομικοί τηρούν στάση αναμονής, αφού αναμένουν τα αποτελέσματα των εγκληματολογικών εργαστηρίων στα ευρήματα από τις έρευνες στα σπίτια και τα κελιά των δέκα συνολικά συλληφθέντων. Δεν αποκλείεται να βρεθούν ευρήματα που να τους εμπλέκουν και σε άλλες έκνομες ενέργειες, οι οποίες γα την ώρα δεν έχουν μπει στο «κάδρο» των ερευνών των αρχών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ