Ελλαδα

«Δεν γίνεται να ξεχάσεις το παιδί σου»: Γονείς των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη μιλούν έναν χρόνο μετά

Η τελευταία επικοινωνία μαζί τους και η στιγμή που καταλαβαίνουν ότι έχουν φύγει από τη ζωή

62224-137655.jpg
Newsroom
12’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Μαρία Καρυστιάνου και η Ανθή Βούλγαρη σε στιγμιότυπο από το ντοκιμαντέρ του Mega για την τραγωδία στα Τέμπη
Τέμπη: Γονείς των θυμάτων μιλούν έναν χρόνο μετά © Mega

Τέμπη: Γονείς των θυμάτων μιλούν για τα παιδιά τους έναν χρόνο μετά το δυστύχημα

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την ημέρα που καταγράφηκε το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. 57 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους πολλοί νέοι που επέστρεφαν στη Θεσσαλονίκη όπου σπούδαζαν. Οι γονείς των νεαρών φοιτητών μίλησαν στο ντοκιμαντέρ του Mega και της Ανθής Βούλγαρη «#ΜΑΜΑΕΡΧΟΜΑΙ» και συγκλόνισαν περιγράφοντας την τελευταία επικοινωνία με τα παιδιά τους, αλλά και τη στιγμή που έμαθαν ότι το αγαπημένο τους πρόσωπο δεν βρίσκεται πια στη ζωή. 

Η νεαρή Ντίνα είχε ταξιδέψει στην Αθήνα τους φίλους της και τελευταία στιγμή αποφάσισε να ανέβει στο τρένο. «Έγινε η σύγκρουση, σκίστηκε το φρύδι μου, αυτό θυμάμαι πρώτα και έσπασε το πόδι μου. Η μία πλευρά του ποδιού μου ήρθε πάνω. Οι γύρω μου είχαν πέσει πάνω μου», είπε αρχικά η νεαρή κοπέλα και πρόσθεσε: «Το τρένο είχε αρχίσει να εκτροχιάζεται και να πέφτουν πράγματα πάνω μου. Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα με το ατύχημα είναι πως θα αντιδράσει η μαμά μου σε αυτό, πώς θα ζήσουν με αυτό η αδερφή μου η γιαγιά μου. Με τρόμαξε και είπα "δεν πρέπει να πεθάνω". Εκεί βαράνε κόκκινο τα ένστικτα επιβίωσης. Κάποια στιγμή δεν πονούσα, είχα μουδιάσει και έλεγα πως πρέπει να βγω αν και είχα διαλυθεί, το σώμα μου είχε διαλυθεί. Είναι τα ένστικτα πιστεύω, δεν είναι ότι κάποιος είναι καλύτερος από τον άλλο. Σε κάποιους από εμάς δόθηκε η ευκαιρία να είμαστε σε καλύτερη κατάσταση ή να μην καούμε από χημικά εγκαύματα ή να σκοτωθούμε ακαριαία, όπως τα παιδιά στο πρώτο βαγόνι. Αυτό που σκέφτηκα ήταν "την ευκαιρία αυτή Ντίνα δεν πρέπει να τη χάσεις, πρέπει να ζήσεις". Σερνόμουν με την πίσω πλευρά και βρήκα μία χαραμάδα βγήκα και έπεσα πάνω στις ραγές με το σχεδόν κομμένο πόδι μου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σπάσουν πολλά σημεία του σώματός μου χειρότερα, είχα κάταγμα στον αυχένα. Σερνόμουν μέχρι που βρήκα ένα φως και ήταν εκεί που είχε ξεκινήσει η φωτιά στο ρέμα».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czgiai6flow9)

Τέμπη: Γονείς των θυμάτων μιλούν έναν χρόνο μετά

Μετά την καθυστέρηση που καταγράφηκε στον Παλαιοφάρσαλο, τα παιδιά άρχισαν να στέλνουν μηνύματα στους γονείς τους ενημερώνοντάς τους ότι θα αργήσουν. «Μαμά, θα αργήσω κοιμήσου», «Μαμά, έρχομαι», έγραφαν μεταξύ άλλων. Ο Δημήτρης Οίκος έστελνε εκείνη την ημέρα αρκετά ηχητικά μηνύματα στην αδελφή του. «Γενικά μιλούσαμε, αλλά παραδόξως εκείνη τη μέρα μιλήσαμε πολλές φορές. Μιλούσαμε αλλά και εγώ δούλευα και ήμασταν με φωνητικά από το μεσημέρι. Όλο αυτό το χάλι που επικρατούσε το ήξερα. Μου είχε αφήσει ένα παραλίγο να γίνει δυστύχημα στο Παλαιοφάρσαλο και πως από “θαύμα” δεν έχουμε νεκρούς. Τρομερά μηνύματα αν τα ακούσεις» είπε η αδελφή του. 

Η Μάρθη Ψαροπούλου επέστρεφε στη Θεσσαλονίκη μαζί με την κολλητή της. Μαζί σκοτώθηκαν στην τραγωδία των Τεμπών. «Μαζί τα έκαναν όλα», λέει η Μαρία Καρυστιανού. «Βασικά ήταν τρεις κολλητές που ήταν συνέχεια μαζί. Το ένα κοριτσάκι, ευτυχώς, είχε φύγει την προηγούμενη μέρα. Οι δυο τους αποφάσισαν να κάτσουν μια μέρα Αθήνα και μάλιστα ήταν να πάρουν το πρώτο τρένο, αλλά επειδή δεν πρόλαβαν να ξυπνήσουν να πάνε, πήραν το επόμενο».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czgiii48g4yx)

Ο Γιώργος Τσακλίδης μίλησε για την κόρη του, Αγάπη, η οποία συνήθως καθόταν στο κυλικείο επειδή διάβαζε. «Πολλά παιδιά ήθελαν να κάθονται στο κυλικείο. Ήθελαν, ίσως, να μιλήσουν πιο άνετα, να διαβάζουν, να έχουν τον υπολογιστή πιο άνετα. Επικοινώνησα μαζί της 20 λεπτά πριν το δυστύχημα, ήταν στο κυλικείο» είπε.

Η μητέρα του Γιώργου Παπάζογλου, Δέσποινα Γκανίδου, περιγράφει τη στιγμή που ενημερώθηκαν για την τραγωδία. «Στις 23:40 χτύπησε το τηλέφωνο. Ήταν η κοπέλα του, η οποία μας είπε ότι το τρένο εκτροχιάστηκε, ότι ο Γιώργος είχε σηκωθεί 3-4 λεπτά πριν από τη θέση του και πήγε στο μπαρ να πάρει ένα μπουκάλι νερό. Δεν μπορούσε να τον βρει πουθενά και δεν απαντούσε στο τηλέφωνο».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czgim1v3isdt)

Ο πατέρας της Θώμης και της Χρύσας Πλακιά, Νίκος, ανέφερε ότι επιστρέφοντας στο σπίτι από την εργασία του, άνοιξε το κινητό του και είδε το συμβάν. «Κατευθείαν το μυαλό μου πάει στα κορίτσια. Τα πρώτα μηνύματα και οι πρώτες λέξεις ήταν καθησυχαστικές. Τις έπαιρνα τηλέφωνο, δεν απαντάει καμία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι πήρε το αυτοκίνητο και πήγε στα Τέμπη. «Ασθενοφόρα, περιπολικά, αστυνομίες, γονείς αλαφιασμένοι, επιβάτες που βγήκαν ζωντανοί. Μετά επιστροφή στη Λάρισα για το άλλο το μαρτύριο» είπε ο κ. Πλακιάς.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czgidrx7v8xd) Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czgi6xd7j7f5)

Ο πατέρας του Γιώργου Παπάζογλου συγκλονίζει, μιλώντας για τη στιγμή που βρίσκονταν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο, όπου ανακοινώθηκαν οι τραυματίες και οι νεκροί. «Κάποια στιγμή άρχισαν να ανακοινώνουν λίστες με τραυματίες. Ο γιος μας δεν ήταν μέσα. Καταλάβαμε μετά από λίγο ότι δεν θα ήταν ζωντανός».

«Στην αρχή ζούσαμε σε άλλο πλανήτη και εγώ, η σύζυγος και τα παιδιά. Στοχεύαμε όμως προς κάποια κατεύθυνση ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε την απώλεια. Δεν γίνεται να ξεχάσεις το παιδί σου», είπε ο Χρήστος Χούπας, ο πατέρας της 28χρονης Ελπίδας.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czgi59pv4t3t)

Διαβάστε επίσης »»» Σαν σήμερα το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη που «πάγωσε» την Ελλάδα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ