Ελλαδα

Τον δρόμο της επιστροφής στα μπλόκα παίρνουν οι αγρότες μετά την «ολονυχτία» στo Σύνταγμα

Αύριο οι αποφάσεις για νέες κινητοποιήσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παραταγμένα τρακτέρ μπροστά από τη Βουλή
Αγρότες: Επιστροφή στα μπλόκα και νέες αποφάσεις © (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Αγρότες: Επιστροφή στα μπλόκα μετά το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα - Νέες αποφάσεις αύριο 

Επιστροφή στα μπλόκα για τους αγρότες που βρέθηκαν στο Σύνταγμα μετά την «ολονυχτία» στο κέντρο της Αθήνας. Σε λίγες ώρες - και συνοδεία πάλι αστυνομικών δυνάμεων - οι αγρότες θα ανάψουν και πάλι τις μηχανές στα τρακτέρ τους, φεύγοντας από την πρωτεύουσα. Η «απόσυρση» των τρακτέρ δεν σημαίνει και το τέλος των αγροτικών κινητοποιήσεων, αφού από τα μπλόκα αύριο Πέμπτη (22.3) θα λάβουν τις αποφάσεις τους για το επόμενο χρονικό διάστημα. 

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 7.000 αγρότες, μελισσοκόμοι και κτηνοτρόφοι συμμετείχαν στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, ζητώντας την ικανοποίηση των βασικών τους αιτημάτων από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 6.500 διαδηλωτές, αλλά και περισσότερα από 160 τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα. Επιπλέον, αγρότες από όλη τη χώρα μεταφέρθηκαν στην Αθήνα με 112 λεωφορεία.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czaj6ev5bcm9)

Αγρότες: Επιστροφή στα μπλόκα και νέες αποφάσεις

Ζήτησαν από τους αρμόδιους τη θεσμοθέτηση του αγροτικού πετρελαίου στην αντλία, τονίζοντας ότι η επιστροφή του Ε.Φ.Κ. που έχει ανακοινωθεί δεν αρκεί μιας και η τιμή του λίτρου έχει αυξηθεί σημαντικά, συμπαρασύροντας το κόστος παραγωγής. Μιλώντας για το αγροτικό ρεύμα θέλουν όπως είπαν η τιμή κιλοβατώρας να πέσει τα 7 λεπτά, υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση με τα μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, δεν αρκούν. Επίσης, σημείωσαν ότι είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί επιδότηση για την αγορά αγροεφοδίων, λιπασμάτων και ζωοτροφών για «να μπορέσουμε να παραμείνουμε στα χωράφια μας». Στάθηκαν στις παράνομες ελληνοποιήσεις των αγροδιατροφικών προϊόντων τονίζοντας ότι θα πρέπει να μπει ένας «τέλος» στα αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενα προϊόντα που εργάζονται από τρίτες χώρες. «Φέτος που το ζωικό κεφάλαιο μειώθηκε, που βρέθηκε το γάλα και μάλιστα μειώθηκε και η τιμή που πληρώθηκε ο κτηνοτρόφος;» αναρωτήθηκαν.

Σε αναφορά τους για την ΚΑΠ οι αγρότες που βρέθηκαν στο Σύνταγμα ζήτησαν να γίνουν οι αλλαγές που απαιτούνται σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα δεν «έχουμε καμία απάντηση και ουσιαστική λύση» και επιθυμούν την επαναφορά του «πρασινίσματος».

Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλας, είπε: «Εάν δεν δοθούν λύσεις στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, ο αγώνας θα συνεχιστεί». Ανέφερε για ακόμη μια φορά τα κύρια αιτήματα των αγροτών, μεταξύ των οποίων είναι το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, τα φθηνό αγροτικό ρεύμα, η πάταξη των ελληνοποιήσεων αλλά και η αναθεώρηση της ΚΑΠ. «Ζητάμε όλοι να θεσπιστεί αφορολόγητο πετρέλαιο για τους αγρότες».

Σε ό,τι αφορά το αγροτικό ρεύμα, ο κ. Τζέλας είπε ότι θα πρέπει να πέσει στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, υπογραμμίζοντας ότι «το απαιτούμε και θα το κερδίσουμε». Στα αιτήματα του αγροτικού κόσμου βρίσκεται, όπως επισήμανε, και η επιδότηση για την αγορά λιπασμάτων, ζωοτροφών και αγροεφοδίων. «Μέσα από κάτι τέτοια θα μπορέσουμε να παράγουμε φθηνά αγροτικά προϊόντα» τόνισε. Ζήτησε ακόμη μια φορά να μπει ένα τέλος στις ελληνοποιήσεις, ενώ σε αναφορά του για την ΚΑΠ, υπογράμμισε ότι δεν «έχουμε καμία απάντηση και ουσιαστική λύση» απαιτώντας την επαναφορά του «πρασινίσματος». «Κάθε φορά που γίνεται αναθεώρηση της ΚΑΠ, εμείς γινόμαστε φτωχότεροι. Φεύγουμε από τα χωριά και τα χωράφια μας» κατέληξε.

Οι αγρότες στο κέντρο της Αθήνας © Athens Voice
Οι αγρότες στο κέντρο της Αθήνας © Athens Voice
Διανυκτερεύουν στο Σύνταγμα oι αγρότες μετά το τέλος του συλλαλητηρίου
Διανυκτερεύουν στο Σύνταγμα oι αγρότες μετά το τέλος του συλλαλητηρίου © Nick Paleologos / SOOC

Αγρότες: Την Πέμπτη κρίνεται το μέλλον των κινητοποιήσεων 

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα, όπου θα ενημερωθούν οι αγρότες για τα αποτελέσματα του συλλαλητηρίου και στη συνέχεια θα ληφθούν οι αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων. Πάντως, όπως ανέφεραν αγρότες από τη Θεσσαλία, για την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται το ραντεβού με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Εκεί θα συζητηθούν όπως είπαν ζητήματα που αφορούν τον κάμπο της Θεσσαλίας, ο οποίος επλήγη από τη θεομηνία «Ντάνιελ».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czai1v0y9iw1)

Διαβάστε περισσότερα για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ