Ελλαδα

Η «απόβαση» των τρακτέρ στην Αθήνα - Τα αιτήματα των αγροτών και η απάντηση της κυβέρνησης

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη πρωτεύουσα - Το απόγευμα το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

62224-137655.jpg
Newsroom
13’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η «απόβαση» των τρακτέρ στην Αθήνα
Η «απόβαση» των τρακτέρ στην Αθήνα ©Κonstantinos Tsakalidis/ SOOC

Αγρότες: «Απόβαση» με τρακτέρ στην Αθήνα - Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις εν όψει του συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η «κάθοδος» των αγροτών με τα τρακτέρ στην Αθήνα, από το μπλόκο του Πλατυκάμπου για το αγροτικό συλλαλητήριο που έχει προγραμματιστεί να γίνει σήμερα Τρίτη (20.02) στις 18:30 στο Σύνταγμα.

Οι αγρότες καταφθάνουν στη πρωτεύουσα για να πιέσουν τη κυβέρνηση για περισσότερες ελαφρύνσεις, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star το βράδυ της Δευτέρας ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει κάτι παραπάνω στους αγρότες.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cz9adlmfves1)

Σε ετοιμότητα οι αρχές στη πρωτεύουσα - Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Περισσότερα από 150 τρακτέρ κάνουν «απόβαση» στην Αθήνα, με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να τονίζει πως θα υπάρχουν σήμερα αρκετές ενημερώσεις της Αστυνομίας για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας στο κέντρο της πρωτευούσας και πως μέχρι την Τετάρτη το μεσημέρι τα τρακτέρ θα έχουν αποχωρήσει.

Τα τρακτέρ θα συνοδεύονται από περιπολικά, θα ακολουθήσουν συγκεκριμένο δρομολόγιο και στο Σύνταγμα θα παραμείνουν, σε οριοθετημένο χώρο, το πολύ για 24 ώρες.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cz992sg303xl)

Ακόμη μία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υπό τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για να ρυθμιστούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. για το αγροτικό συλλαλητήριο.

Στις εθνικές οδούς τα τρακτέρ θα κινηθούν συντεταγμένα καταλαμβάνοντας μία λωρίδα κυκλοφορίας και συνοδεία περιπολικών και αστυνομικών οχημάτων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, δεν θα επιτραπούν μετακινήσεις τρακτέρ στην Αττική πέραν ενός συγκεκριμένου αριθμού.

Η διαδρομή που θα ακολουθήσουν τα τρακτέρ

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα γίνει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας, κατά μήκος του δρομολογίου που θα ακολουθήσουν τα αγροτικά οχήματα και συγκεκριμένα από την Εθνική θα μπουν στη Λεωφόρο Αθηνών, στη συνέχεια στην Αχιλλέως και την Πλατεία Καραϊσκάκη.

Θα κινηθούν αντίθετα στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, στην πλατεία Ομονοίας και στην οδό Πανεπιστημίου, προκειμένου να φθάσουν στο Σύνταγμα. Θα υπάρξει και προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας πέριξ της πλατείας Ομονοίας.

Η «απόβαση» των τρακτέρ στην Αθήνα - Τα αιτήματα των αγροτών και η απάντηση της κυβέρνησης

Επίσης θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Αμαλίας, την οδό Πανεπιστημίου, τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και σε όλες τις κάθετες σε αυτές οδούς.

Για τη Βασιλίσσης Σοφίας η διακοπή θα γίνει από το ύψος της Βουλής και η κυκλοφορία στην κάθοδο θα γίνεται μέχρι και την οδό Σέκερη στο Κολωνάκι.

Τα οχήματα που κινούνται στην οδό Ακαδημίας, θα κατευθύνονται μόνο προς την άνοδο της Βασιλίσσης Σοφίας, ενώ δεν θα επιπτρέπεται να στρίψουν δεξιά προς την Πανεπιστημίου και προς την περιοχή του Συντάγματος.

Τι ζητούν οι αγρότες

Ψηλά στην ατζέντα των αιτημάτων των αγροτών βρίσκεται η αναθεώρηση της ΚΑΠ 2023-2027. Σύμφωνα με τα όσα γνωστοποίησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, τέλος Φεβρουαρίου και συγκεκριμένα στις 26 του μηνός θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, με πρωτοβουλία της Βελγικής προεδρίας για την αναθεώρηση της ΚΑΠ.

Την εν λόγω συζήτηση στηρίζει η συμμαχία που έχει διαμορφωθεί από χώρες του Νότου που μετέχουν στην EUMED-9, την οποία απαρτίζουν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Κροατία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Πορτογαλία, η Σλοβενία και η Ισπανία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κίνηση αυτή είναι ξέχωρη από τις μεμονωμένες τροποποιήσεις που είχε υποβάλλει η χώρα μας από τον Δεκέμβριο του 2023.

Παράλληλα, στην επιστολή που είχαν απευθύνει οι αγρότες στον Κυριάκο Μητσοτάκη ζητούσαν:

Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως:

- Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου

- Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα

- Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.

- Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής.

- Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.

- Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Χώρας.

- Θεωρούμε ως ξεχωριστό και επιτακτικής σημασίας ζήτημα να μας κοινοποιηθεί χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακαρλίων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών. Χρονοδιάγραμμα της κατασκευής σήραγγας, απαραίτητη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής, πρώτον για ενδεχόμενες θεομηνίες τύπου Daniel και δεύτερον για υγειονομικούς λόγους.

- Ζητούμε να αποζημιώνονται οι πλημμυρισμένες εκτάσεις καθώς και τα κτήματα που δεν θα καλλιεργηθούν μέχρις ότου γίνουν παραγωγικά με ποσά που θα καλύπτουν τις βασικές βιοτικές ανάγκες των παραγωγών. Συγκεκριμένα για τη Θεσσαλία και Β. Φθιώτιδα.

- Πρέπει να καταβληθεί από την κρατική αρωγή άμεσα μια προκαταβολή της τάξεως του 50% για τον πάγιο εξοπλισμό και η εξόφληση του να γίνει αμέσως μετά τον έλεγχο. Οι τελικές αποζημιώσεις πρέπει να γίνουν στο 100% της αξίας του παγίου κεφαλαίου που καταστράφηκε. Επιπροσθέτως να χορηγηθεί άμεσα το έκτακτο βοήθημα των 6.600 Euro στους δικαιούχους που δεν δόθηκε και επίδομα ενοικίου σε αυτούς που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και να νοικιάσουν άλλη κατοικία. Ταυτόχρονα να δοθεί η 1η αρωγή σε όσους δεν την πήραν. Ο αγρότης χρειάζεται τόνωση ρευστότητας ώστε να ανταποκριθεί στις βασικές βιοτικές ανάγκες.

- Τελικές τιμές αποζημιώσεων για όλες τις καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από τη θεομηνία που θα καλύπτουν τουλάχιστον το πραγματικό κόστος καλλιέργειας (ΕΛΓΑ).

- Αναστολή εφαρμογής της ΚΑΠ κατά παρέκκλιση των κανόνων της αιρεσιμότητας για όσα χρόνια δεν καλλιεργηθούν τα πλημμυρισμένα κτήματα, καθώς και για αυτά που είναι αδύνατον να καλλιεργηθούν ή να αρδευτούν.

- Αμεση πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για λόγους ρευστότητας

- Απαιτούμε άμεση αποκατάσταση με μέριμνα του ΓΟΕΒ, Δήμων, Περιφέρειας του οδικού δικτύου, αρδευτικού δικτύου (ΤΟΕΒ), ηλεκτρικού δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και με κρατική ευθύνη να πραγματοποιηθεί μελέτη και υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.

- Απαιτούμε αναπλήρωση εισοδήματος των κτηνοτρόφων έως ότου αποκατασταθούν τα ζώα τους, οι σταβλικές εγκαταστάσεις τους και αποκτήσουν ένα εισόδημα επιβίωσης».

Οι αγρότες κατεβαίνουν με τα τρακτέρ στην Αθήνα
Οι αγρότες κατεβαίνουν με τα τρακτέρ στην Αθήνα ©SOOC

Μητσοτάκης: Οι αγρότες ξέρουν ότι η κυβέρνηση ξεπέρασε τα όρια των προσδοκιών τους

«Νομίζω ότι και οι αγρότες αυτό το αναγνωρίζουν και ξέρουν πολύ καλά ότι ήδη η κυβέρνηση μάλλον ξεπέρασε και τα όρια των προσδοκιών τους, ειδικά στο ζήτημα του ρεύματος», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

«Η καλύτερη απόδειξη είναι το γεγονός ότι οι τιμές του γάλακτος για τους κτηνοτρόφους έχουν αυξηθεί σημαντικά και τα τέσσερα χρόνια που είμαστε στην κυβέρνηση, και με αυτόν τον τρόπο σε ένα βαθμό έχουν "αποσβέσει" και τις αυξήσεις του κόστους παραγωγής. Εκεί πράγματι, στις ελληνοποιήσεις, είμαστε απολύτως ταυτισμένοι με τους αγρότες. Δεν γίνεται προϊόν το οποίο να μην είναι ελληνικό να βαφτίζεται ως ελληνικό και με αυτόν τον τρόπο να νοθεύεται ο ανταγωνισμός. Και έχουμε κάνει σημαντικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση», τόνισε.

«Από εκεί και πέρα, το πρόβλημα, ξέρετε, από το χωράφι στο ράφι το ακούω και το συζητώ με όλους τους συναδέλφους μου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή τι περιθώρια κέρδους έχουν οι μεσάζοντες σε σχέση με τους αγρότες. Δεν είναι απλό πρόβλημα, αν ήταν απλό σας διαβεβαιώνω ότι κάποιος θα το είχε ήδη λύσει. Τι βλέπω, όμως, και νομίζω ότι αυτό είναι μία ένδειξη αρκετά ενθαρρυντική πια; Ότι χρησιμοποιώντας και καινούργιες τεχνολογίες και καινούριους τρόπους επικοινωνίας, βλέπω για πρώτη φορά αρκετούς παραγωγούς οι οποίοι έρχονται σε απευθείας επικοινωνία με τους πελάτες τους και στέλνουν απευθείας προϊόντα σε αυτούς. Βοηθά και το γεγονός πια ότι και οι ταχυμεταφορές εξελίσσονται, όχι μόνο στην χώρα μας, παγκοσμίως. Και αυτός, ξέρετε, είναι και ένας τρόπος παράκαμψης των μεσαζόντων και διεκδίκησης και από τους καταναλωτές καλύτερων τιμών», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Το απόγευμα το αγροτικό συλλαλητήριο με τα τρακτέρ στο Σύνταγμα
Το απόγευμα το αγροτικό συλλαλητήριο με τα τρακτέρ στο Σύνταγμα ©SOOC

«Συμβολική παράσταση στο κέντρο της Αθήνας»

Ενόψει του συλλαλητηρίου των αγροτών ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι καταλαβαίνει γιατί θέλουν να κάνουν μία συμβολική παράσταση στο κέντρο της Αθήνας, θύμισε ότι παρόμοια διαμαρτυρία έχει γίνει και στις Βρυξέλλες και εξέφρασε την άποψη ότι θα μπορούσε να συμβάλλει στην προσπάθεια της χώρας να διεκδικήσει κάτι καλύτερο κατά το Συμβούλιο της ΕΕ.

Πρέπει να σας πω ότι μέχρι στιγμής είχα πάρα πολλές επαφές με αγρότες και θα σας έλεγα ότι οι κινητοποιήσεις, για να λέμε και τα πράγματα όπως είναι, ήταν σχετικά λελογισμένες και νομίζω ότι η διατάραξη των μεταφορών και της οικονομικής ζωής ήταν σχετικά περιορισμένη. Και το λέω αυτό γιατί; Διότι σε πολλά από τα αιτήματα των αγροτών η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί, αναγνωρίζοντας ότι είναι δικαιολογημένα».

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση ρύθμισε το θέμα της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και η δέσμευσή του είναι από το 2025 να υπάρχει μόνιμη λύση σε συνεννόηση με τους αγρότες.

«Σημαίνει μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, με έναν τρόπο όμως ο οποίος θα είναι πιο δίκαιος. Για το ρεύμα κάναμε μία πάρα πολύ σημαντική κίνηση. Το να έχει κάποιος αγρότης σήμερα ρεύμα κάτω από 10 λεπτά την κιλοβατώρα είναι μια τεράστια, θα έλεγα, πρόοδος σε σχέση με τις τιμές του ρεύματος εκεί που βρίσκονται σήμερα. Προσθέτουμε ανταγωνιστικότητα με αυτόν τον τρόπο στην παραγωγή», συμπλήρωσε.

Και σημείωσε: «Γιατί το ζήτημά μας δεν είναι μόνο να γυρίσουν οι αγρότες πίσω. Το θέμα μας είναι πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε τον πρωτογενή τομέα δομικά πιο ανταγωνιστικό. Να βοηθήσουμε τους αγρότες να μπορούν να έχουν καλύτερα εισοδήματα. Να μεγαλώσει συνολικά ο πρωτογενής τομέας, να εκσυγχρονιστεί. Να επενδύσουμε περισσότερο στην εκπαίδευση των αγροτών, στις νέες τεχνολογίες, στις υποδομές τις οποίες φυσικά πρέπει να έχουμε, με πρώτη τη δυνατότητα πρόσβασης σε νερό. Αυτά είναι τα δομικά προβλήματα. Και σε συνδυασμό με αυτά, τη συζήτηση για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως όταν πάει για διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες θα πει «ξέρετε, και εμείς στη χώρα μας είχαμε διαδηλώσεις και από αυτές τις διαδηλώσεις ειδικά ως προς τη γραφειοκρατία και την ταχύτητα του "πρασινίσματος" για να το πω με απλά λόγια, τη μετάβαση δηλαδή σε μία γεωργία πιο φιλική προς το περιβάλλον, εκεί πρέπει να γίνουν προσαρμογές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική».

Για το ενδεχόμενο να δώσει η κυβέρνηση κάτι επιπλέον δήλωσε: «Εμείς δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω. Και νομίζω ότι και οι αγρότες αυτό το αναγνωρίζουν και ξέρουν πολύ καλά ότι ήδη η κυβέρνηση μάλλον ξεπέρασε και τα όρια των προσδοκιών τους, ειδικά στο ζήτημα του ρεύματος. Κατά συνέπεια, νομίζω ότι θα είναι μία κινητοποίηση η οποία θα έχει ένα χαρακτήρα, θα έλεγα, κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων και πιστεύω ότι μετά τα πράγματα θα ξαναμπούν στο ρυθμό τους. Εξάλλου, αρχίζει και η περίοδος της σποράς».

Οι μετακινήσεις των τρακτέρ

Με χειροκροτήματα υποδέχτηκαν τα πρώτα τρακτέρ που έφτασαν στο μπλόκο των αγροτών στο Κάστρο της Βοιωτίας οι συνάδελφοι τους που τους περίμεναν. Τα τρακτέρ που συνοδεία της Αστυνομίας ξεκίνησαν από τη Θεσσαλία και την Φθιώτιδα διανυκτέρευσαν στο Κάστρο της Βοιωτίας για να συνεχίσουν σήμερα το πρωί το ταξίδι τους για την Αθήνα.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι με τρακτέρ από τη Λάρισα και το Βόλο συναντήθηκαν στο ύψος της Ανθήλης στη Λαμία με συναδέλφους τους από την Καρδίτσα και μαζί με τρακτέρ που προστέθηκαν από την Φθιώτιδα ξεκίνησαν το ταξίδι τους για το Κάστρο της Βοιωτίας. Μετά την Αταλάντη όπου προστέθηκαν άλλα 10 τρακτέρ, πάνω από 80 τρακτέρ έφτασαν στο Κάστρο της Βοιωτίας και μαζί τους, αρκετά, γεωργικά μηχανήματα και φορτηγά γεμάτα με ζωοτροφές, όπως επίσης και αγροτικά αυτοκίνητα.

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι είχαν τοποθετήσει στα τρακτέρ διάφορα συνθήματα θέλοντας με τον τρόπο αυτό να περιγράψουν την κατάσταση που βρίσκονται ζητώντας από την κυβέρνηση την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Αγρότες
Η κάθοδος των αγροτών για την πρωτεύουσα © (ΝΑΣΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλη τη διάρκεια της χθεσινής μέρας το κομβόι των τρακτέρ και των αγροτικών μηχανημάτων πορεύονταν με τάξη και χωρίς προβλήματα σε ένα ρεύμα κυκλοφορίας, με ταχύτητες από 30 έως 40 km, ενώ τα περιπολικά της Τροχαίας και συνολικότερα η Αστυνομία, έκανε έντονη την παρουσία της συνοδεύοντας το κομβόι και λαμβάνοντας μέτρα κατά μήκος του εθνικού δικτύου για να μην υπάρξουν προβλήματα.

Την ίδια στιγμή επικράτησε κινητικότητα τόσο για την συγκέντρωση και άλλων τρακτέρ που να ενισχύσουν το κομβόι όσο και την μεταφορά αγροτών και κτηνοτρόφων από διάφορα σημεία με λεωφορεία και Ι.Χ. προς την Αθήνα.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cz9b1q94o61d)

Σύμφωνα με τους διοργανωτές σήμερα το πρωί αναμένεται να προστεθούν πάνω από 30 τρακτέρ από την περιοχή του Κάστρου Βοιωτίας ενώ στο Σχηματάρι θα προστεθούν άλλα 15 τρακτέρ από την Εύβοια. Δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τα τρακτέρ να ενισχυθούν περισσότερο από διάφορα σημεία είτε από την Θήβα, είτε από περιοχές της Αττικής.

Να σημειωθεί ότι αγρότες και κτηνοτρόφοι από την Ημαθία έχουν ήδη φορτώσει 9 τρακτέρ σε νταλίκες για να τα μεταφέρουν μέχρι το Κάστρο της Βοιωτίας, ενώ άλλα 2 φορτηγά με 6 τρακτέρ από την Βόρεια Ελλάδα ταξιδεύουν κι αυτά για να φτάσουν στο σημείο συνάντησης στο Κάστρο της Βοιωτίας.

Από σήμερα το πρωί δεκάδες λεωφορεία θα μεταφέρουν αγρότες και κτηνοτρόφους στην Αθήνα. Περισσότερα από 20 λεωφορεία αναμένεται να ξεκινήσουν μόνο από την Φθιώτιδα, ενώ αναμένονται λεωφορεία από το Δομοκό και την Καρδίτσα.

Σύμφωνα με τους οργανωτές από την Φθιώτιδα θα μετακινηθούν στην Αθήνα 800 περίπου αγρότες και κτηνοτρόφοι, ενώ 5 λεωφορεία θα ταξιδέψουν από την Καρδίτσα προς την Αθήνα και 2 λεωφορεία από την περιοχή του Δομοκού.

Κινητικότητα επικρατεί στην Βοιωτία και την Εύβοια, καθώς ιδιαίτερα στην Εύβοια θα ξεκινήσουν λεωφορεία και από την Ιστιαία, το Μαντούδι και την Λίμνη στην βόρειο Εύβοια αλλά κι από την Κάρυστο στο Νότιο τμήμα του νησιού. Λεωφορεία θα ξεκινήσουν από τα Ψαχνά και την Χαλκίδα και την Κύμη.

Κλειστή από τρακτέρ η εθνική οδός Ιωαννίνων - Κακκαβίας στον κόμβο Καλπακίου

Σε επαναλαμβανόμενους 3ωρους αποκλεισμούς στην εθνική οδό Ιωαννίνων-Κακκαβιάς στο ύψος του κόμβου Καλπακίου, προχώρησαν χθες οι αγρότες ενόψει της σημερινής πανελλαδικής κινητοποίησης στην Αθήνα.

Οι αγρότες παρέταξαν κάθετα τρακτέρ στην εθνική οδό, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ουρές για νταλίκες από και προς τον μεθοριακό σταθμό της Κακκαβίας, αλλά και προς Κόνιτσα. Για αυτοκίνητα η Τροχαία πήρε μέτρα και για εκτροπή της κυκλοφορίας σε παρακαμπτήριους δρόμους. Χθες το πρωί, πολλές νταλίκες με προορισμό την Ελλάδα, σταμάτησαν στην αλβανική πλευρά των συνόρων, μέχρι να σταματήσει ο αποκλεισμός του δρόμου και πέρασαν τα σύνορα τις 13:00, που οι αγρότες άνοιξαν το δρόμο.

Αγρότες: Όλα έτοιμα για την «απόβαση» στην Αθήνα
Αγρότες: Όλα έτοιμα για την «απόβαση» στην Αθήνα © Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Οι αγρότες έκλεισαν την εθνική οδό στο ίδιο σημείο, στο Καλπάκι, από τις 10 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Ο δρόμος άνοιξε για μία ώρα το μεσημέρι για να περάσουν τα σχολικά λεωφορεία.

Οι αγρότες της Θεσπρωτίας, που έχουν παρατάξει τα τρακτέρ στο 1ο χιλιόμετρο της Εγνατίας στο ρεύμα εισόδου για το λιμάνι εξωτερικού Ηγουμενίτσας, συνέχισαν όλη τη χθεσινή μέρα τους 3ωρους αποκλεισμούς του δρόμου, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ουρές για νταλίκες που ταξιδεύουν για Ιταλία. 

Πάτρα: Με λεωφορεία και ΙΧ ανεβαίνουν στην Αθήνα αγρότες από τα μπλόκα της Δυτικής Ελλάδας 

Με λεωφορεία και ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα θα μεταβούν στην Αθήνα για το σήμερινο συλλαλητήριο αγρότες και από τα μπλόκα της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου.

Ειδικότερα, αγρότες από την Αιγιάλεια, την Δυτική Αχαΐα, την Ωλενία και τον Ερύμανθο, θα αναχωρήσουν σήμερα το πρωί από την Αχαΐα και μετά την στάση στην περιοχή των Μεγάρων θα κατευθύνουν προς το κέντρο της πρωτεύουσας.

Επίσης, αγρότες από την Αιτωλοακαρνανία και την Ηλεία θα αναχωρήσουν και αυτοί σήμερα το πρωί από τις περιοχές τους, με προορισμό την Αθήνα.

Στην περιοχή των Μεγάρων, οι αγρότες από την Δυτική Ελλάδα αναμένεται να συναντηθούν με αγρότες από τα μπλόκα της Πελοποννήσου.

Μάλιστα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου, έχει απευθύνει κάλεσμα προς όλους τους αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και αλιείς της Πελοποννήσου, για συμμετοχή στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο, ενώ η προσυγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στις 17:30 στην πλατεία Ομονοίας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ