- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ισιδώρα Λάππα: Η μοναδική γυναίκα που υπηρετεί στην ΕΚΑΜ με τη βαριά ιστορία
Ο πατέρας της ο μοναδικός νεκρός της υπηρεσίας από την ίδρυση της μέχρι και σήμερα
Ισιδώρα Λάππα: Η μοναδική γυναίκα στην ΕΚΑΜ ανάμεσα σε 200 άντρες -Ποιος ήταν ο πατέρας της
Στα άδυτα της ΕΚΑΜ μπήκε το βράδυ της Πέμπτης (15.02) η εκπομπή Αυτοψία του Alpha με τον Αντώνη Σρόιτερ να συναντά την μοναδική γυναίκα ανάμεσα στους 200 άνδρες της ειδικής υπηρεσίας της ΕΛΑΣ, η οποία, μάλιστα, είναι παιδί του μοναδικού αστυνομικού της εν λόγω μονάδας που έχει πέσει νεκρός σε επιχείρησή της το 1997.
Ο Βασίλης Λάππας έπεσε νεκρός σε επιχείρηση σύλληψης κακοποιού στον Πύργο Ηλείας και η Ισιδώρα ήταν τότε μόλις 9 ετών.
«Ήμουν 9 ετών όταν πέθανε ο πατέρας μου. Το έζησα με πολύ πόνο που δεν έχει φύγει ποτέ ακόμα και σήμερα. Μπορεί να ήρθα στην υπηρεσία αυτή αλλά επειδή κάθε μέρα αντικρίζω το μνημείο για τον μπαμπά μου πονάει, τα σκέφτομαι, δεν έχει φύγει ο πόνος» λέει η Ισιδώρα.
Η μοναδική γυναίκα που υπηρετεί στην ΕΚΑΜ
Όσον αφορά την παρουσία της στην ΕΚΑΜ ως η μοναδική γυναίκα η ίδια λέει ότι «το έχω συνηθίσει γιατί έχω 17 χρόνια στην ΕΛΑΣ και στην ΕΚΑΜ είμαι από το 2017. Είναι και δύσκολο και εύκολο. Εύκολο επειδή είμαι αστυνομικός εδώ και χρόνια. Είναι δύσκολο να έρχομαι στην υπηρεσία που υπηρετούσε ο μπαμπάς μου, είναι δύσκολο συναισθηματικά».
Ερωτηθείσα πώς έζησε την απώλεια του πατέρα της. η Ισιδώρα είπε ότι «έφυγε και δεν ξαναγύρισε ποτέ ο πατέρας μου. Πολύ οδυνηρό για την ψυχή ενός μικρού παιδιού. Όταν φεύγει ένας πατέρας από οικογένεια, είναι μεγάλος πόνος και θλίψη».
«Το κατάλαβα από την πρώτη στιγμή μόλις φτάναμε στο σπίτι και είδα γύρω μου τόση αστυνομία και κάμερες, κατάλαβα ότι είχε γίνει κάτι κακό και επειδή ήταν έξω από το σπίτι μας κατάλαβα ότι το κακό έγινε σε εμάς» περιέγραψε για την ημέρα εκείνη του Ιανουαρίου του 1997.
Όπως εξομολογείται οι συνάδελφοί της στην ΕΚΑΜ της λένε ότι την έχουν υιοθετήσει προσθέτοντας ότι «με υποδέχθηκαν πολύ καλά, όταν έγινε η πρόταση να έρθω όλοι με υποδέχθηκαν θερμά».
Πώς πέθανε εν ώρα υπηρεσίας ο πατέρας της Ισιδώρας Λάππα
Ο ανθυπαστυνόμος Βασίλειος Λάππας γεννήθηκε το 1961 στην Καρδίτσα και το 1997 υπηρετούσε ως Αρχιφύλακας στην Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα. Στις 9 Ιανουαρίου εκείνου του χρόνου διατάχθηκε με την ομάδα του να μεταβεί στον Πύργο Ηλείας όπου ένας τοξικομανής δραπέτης των φυλακών κρατούσε όμηρο την ίδια του τη μητέρα.
Η ομάδα του Λάππα διατάχθηκε να ξεκινήσει την επιχείρηση παρά το γεγονός ότι είχε νυχτώσει και δεν υπήρχε αντίληψη του τι γίνεται μέσα στο σπίτι. Όταν η ΕΚΑΜ μπήκε μέσα στο σπίτι ο δραπέτης πυροβόλησε εναντίον τους με κυνηγετική καραμπίνα. Αν και ο Λάππας φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο τα σκάγια τον πέτυχαν στο λαιμό και λίγο αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του.
Ποια είναι η υπηρεσία ΕΚΑΜ
Η Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (ΕΚΑΜ) αποτελεί την επίλεκτη Ειδική Μονάδα της Ελληνικής Αστυνομίας. Ανήκει στην Διεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων (Δ.Ε.Α.Δ.) και εποπτεύεται απο τον Υπαρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας. Στη ίδια Διεύθυνση υπάγονται η Υπηρεσία Εναερίων Μέσων Ελληνικής Αστυνομίας και η Υπηρεσία Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και Συνοδών Αστυνομικών Σκύλων.
Η Ε.Κ.Α.Μ. έχει ως αποστολή την αποτελεσματική αντιμετώπιση σοβαρών και εξαιρετικά επικίνδυνων καταστάσεων (όπως τρομοκρατικές ενέργειες, πειρατείες σε μέσα μεταφοράς, απαγωγές ομήρων, συλλήψεις επικίνδυνων κακοποιών, αντιμετώπιση οχυρωμένων προσώπων, προστασία σε πρόσωπα υψηλής επικινδυνότητας κ.λ.π.), καθώς και την επέμβαση σε επικίνδυνες περιοχές που έχουν σκόπιμα μολυνθεί από χημικούς ή βιολογικούς παράγοντες ή έχουν ρυπανθεί από ραδιολογικές ή πυρηνικές ουσίες.
Στο ευρύτερο πλαίσιο της αποστολής της η ΕΚΑΜ υποστηρίζει και συμμετέχει όταν κληθεί στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε δύσβατες ή επικίνδυνες περιοχές, καθώς και στον απεγκλωβισμό θυμάτων σε μεγάλες φυσικές ή τεχνολογικές καταστροφές ή μεγάλα ατυχήματα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Λόγω της συνεχιζόμενης αναστολής λειτουργίας του ισραηλινού εναέριου χώρου - Ως πότε ακυρώνονται τα δρομολόγια
24ωρη πανελλαδική κινητοποίηση για τον απεγκλωβισμό ναυτικών από εμπόλεμη ζώνη
H προθεσμία εγγραφών είναι η 23η Μαρτίου 2026
Φέρεται να υπέστη καρδιακή ανακοπή
Ήταν πατέρας δύο παιδιών σε τροχαίο
Ο χάρτης που δείχνει τους κεντρικούς οδικούς άξονες που αντιμετωπίζουν προβλήματα
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Στην καραμπόλα ενεπλάκησαν συνολικά πέντε οχήματα - Συνελήφθη 23χρονος
Πρόκειται για το σημαντικότερο πυραυλικό σύστημα του αμερικανικού στρατού -
Από 17 ως 21 ετών τα άτομα
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Στην Κύπρο ο Δένδιας και τα F-16, εν πλώ οι φρεγάτες Κίμων και Ψαρά
Πώς σχετίζεται με την περίπτωση του 26χρονου Αζέρου
Αναλυτική πρόγνωση για όλη την Ελλάδα από το meteo και την ΕΜΥ
Υπό παρακολούθηση από τις 10 Φεβρουαρίου -Φωτογράφιζε τη βάση και είχε εφαρμογή των Φρουρών της Επανάστασης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.