Ελλαδα

«Έκανε ένα μοιραίο λάθος αυτή τη φορά»: Ο πατέρας του νεκρού σκιέρ για τον χαμό του γιου του

«Έφυγε στη φύση, αυτό ήταν το πεπρωμένο του»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σκι - Βουλγαρία: Τι είπε ο πατέρας νεκρού σκιέρ
Σκι - Βουλγαρία: Τι είπε ο πατέρας νεκρού σκιέρ © Facebook

Νεκρός σκιέρ στη Βουλγαρία: Συγκλονισμένος ο πατέρας του - «Έφυγε στη φύση, αυτό ήταν το πεπρωμένο του»

Δε μπορούν ακόμη να πιστέψουν συγγενείς και φίλοι τον άδικο χαμό του 36χρονου σκιέρ από τη Φλώρινα, Κωνσταντίνου Μόμτση, που καταπλακώθηκε από χιονοστιβάδα στο χιονοδρομικό κέντρο του Μπόροβετς, στη Βουλγαρία, ενώ απολάμβανε το αγαπημένο του χειμερινό σπορ.

Ο άτυχος άνδρας ήταν λάτρης της ορειβασίας και των χειμερινών σπορ και ταξίδευε συχνά ταξίδια σε Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά το ταξίδι που έκανε με φίλους του στη Βουλγαρία έμελλε να είναι το τελευταίο του.

Πατέρας 36χρονου: Το είχε στο αίμα του, έφυγε στη φύση, αυτό ήταν το πεπρωμένο του

Ο πατέρας του Κωνσταντίνου, που έχασε τη ζωή του στα βουνά της Βουλγαρίας μίλησε στο Star για τον γιο του.

«Ο γιος μου αγαπούσε εκ γενετής τα βουνά. Έφευγε σε Γαλλία, Ελλάδα, ήταν ταλαντούχος, με διπλώματα. Ο Κωνσταντίνος ήταν ήρεμο παιδί. Το βάρος των πέντε ατόμων σε εκείνο το σημείο ήταν πολύ μεγάλο, γι' αυτό έγινε κατολίσθηση», είπε.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cz4rzo52muap)

«Όλες οι φωτογραφίες του ήταν στα βουνά. Το είχε στο αίμα του, έφυγε στη φύση, αυτό ήταν το πεπρωμένο του. Μόνο μία φορά του είχα πει να προσέχει; Αλλά ακούει η νεολαία; Ήταν παιδί που είχε ανησυχίες. Ήταν πολύ καλός χαρακτήρας, όπως και όλη η οικογένεια» τόνισε η θεία του η οποια μίλησε και αυτή στην εκπομπή.

«Βρίσκομαι ακόμα σε κατάσταση σοκ. Γιατί δεν γίνεται να έχεις ζήσει τρεις μήνες στο Νεπάλ, να έχεις πάει Ιμαλάια και να πεθάνεις στη Βουλγαρία» δήλωσε χθες (13.02) στον ΑΝΤ1 ο Νικηφόρος Στυλιάδης, ορειβάτης και φίλος του 36χρονου.

«Είχαμε βρεθεί δύο μέρες πριν φύγει για Μπόροβετς. Μου είχε πει ''πάω να περάσω καλά, να ξεκουραστώ, πριν ξεκινήσω'', το καινούργιο του όνειρο. Είχαμε μιλήσει για έναν καινούργιο σύλλογο, αλλά, δυστυχώς, ήρθε το μοιραίο» πρόσθεσε για τον αδικοχαμένο φίλο του.

Ο Κώστας είχε σχεδιάσει, μόλις επέστρεφε από το Μπόροβετς, να ξεκινούσε το όνειρό του, μία δική του ορειβατική σχολή στη Φλώρινα.

Ο έμπειρος σκιέρ μαζί με τη σύντροφό του και φίλους ανέβηκαν στη Βουλγαρία, όμως, σύμφωνα με μαρτυρίες άλλων σκιέρ, έκαναν το πρώτο λάθος όταν βγήκαν εκτός πίστας.

«Θεωρώ ότι κάποιες κοινές κορυφές της Βουλγαρίας δεν ήταν κάτι για τον Κώστα. Θεωρώ ότι έκανε ένα μοιραίο λάθος αυτή τη φορά», είπε ο Αλέξανδρος Ζαχαρούδης.

Το χρονικό της τραγωδίας

Σύμφωνα με το βουλγαρικό μέσο ενημέρωσης «novinite» ο άτυχος 36χρονος μαζί με τους φίλους του, που επέλεξαν να βρεθούν στο σημείο «Markudjik 3», μια περιοχή που είναι δύσκολα προσβάσιμη και γνωστή για τους κινδύνους από χιονοστιβάδες.

Ο τίτλος μάλιστα που συνοδεύει το υπάρχον άρθρο αναφέρει «Για μια φωτογραφία Έλληνες τουρίστες προκάλεσαν τη χιονοστιβάδα που άφησε έναν θάνατο».

Σε ένα άλλο μέσο ενημέρωσης στη Βουλγαρία, το «posoki», μίλησε ο επικεφαλής της υπηρεσίας διάσωσης στο Μπόροβετς, Άνγκελ Κερκέλεβ. «Τον ξέθαψαν από το χιόνι και τον μεταφέραμε στο Μπόροβετς. Πέθανε γιατί παρέμεινε για πολλή ώρα κάτω από το χιόνι. Δεν μπόρεσε να βγει, σε αντίθεση με τους άλλους δύο που ήταν μαζί του».

«Ο εγκλωβισμένος δεν είχε πομποδέκτη για χιονοστιβάδες, γεγονός που μας δυσκόλεψε πολύ. Βγάλαμε τα σκυλιά, αλλά το χιόνι ήταν πυκνό και δεν μπορούσαν να βοηθήσουν. Τον βρήκαμε με μια συσκευή με ραδιοκύματα. Ήταν θαμένος στα 1,8μ.»,

Για τεράστιο λάθος κάνουν λόγο οι αυτόπτες μάρτυρες

Η απόφαση της παρέας ήταν ένα τεράστιο λάθος χωρίς τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας και ενώ υπήρχαν προειδοποιήσεις για ακραίες καιρικές συνθήκες στο σημείο. Επίσης, έκαναν λόγο πως το σημείο που εντοπίστηκε ο άτυχος Έλληνας σκιέρ είναι δύσβατο, κάτι που έκανε ακόμη πιο δύσκολο τον εντοπισμό του.

Στο σημείο έσπευσαν 15 διασώστες με τέσσερις σκύλους έρευνας για να εντοπίσουν τυχόν ίχνη του αγνοούμενου. Η χιονοστιβάδα εκτιμάται ότι είχε μήκος περίπου 150 μέτρα και πλάτος σχεδόν 30 μέτρα.

Με αφορμή το περιστατικό, η Υπηρεσία Ορεινής Διάσωσης εξέδωσε προειδοποίηση, με την οποία συμβουλεύει τον κόσμο να αποφεύγει τις βόρειες, βορειοανατολικές και ανατολικές πλαγιές του Μπόροβετς.

Ο κίνδυνος χιονοστιβάδων έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες λόγω των ισχυρών ανέμων και των υψηλών θερμοκρασιών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ