Ελλαδα

Τι είναι το ORGANic Mission και γιατί αξίζει να το δεις

Η Αναστασία Τασούλα και η Λένα Πολυχρόνη έφτιαξαν την πρώτη σειρά στην Ελλάδα για την δωρεά οργάνων και μεταμοσχεύσεων

marianna_manolopoyloy_.jpg
Μαριάννα Μανωλοπούλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αναστασία Τασούλα

ORGANic Mission: The Series: Η Αναστασία Τασούλα και η Λένα Πολυχρόνη εξηγούν γιατί δημιούργησαν την πρώτη σειρά στην Ελλάδα για την δωρεά οργάνων και μεταμοσχεύσεων. 

11.10.2022. Από την άλλη γραμμή του ακουστικού μου η 24χρονη τότε Αναστασία Τασούλα, η πρώτη ασθενής με κυστική ίνωση (μια ασθένεια που επηρεάζει όλα τα ζωτικά όργανα του ανθρώπου, αλλά κυρίως τους πνεύμονες) στην Ελλάδα που ξύπνησε από καταστολή μου εξηγεί την ιστορία της. Από το πώς υποβλήθηκε σε πετυχημένη μεταμόσχευση πνευμόνων μέχρι την μέρα που ξύπνησε, συζητήσαμε για όλα. Το σίγουρο είναι όμως, ότι από τις κουβέντας μας αυτή που κρατώ μέχρι σήμερα είναι η παρακάτω φράση «Aυτό που έχει νόημα είναι ο κόσμος να ευαισθητοποιηθεί για τους ανθρώπους γύρω του και να γίνει δωρητής οργάνων». Δυο χρόνια σχεδόν μετά συνεχίζει να το κάνει πράξη δημιουργώντας με την Λένα Πολυχρόνη, μια γυναίκα που επίσης γεννήθηκε με κυστική ίνωση και είναι μεταμοσχευμένη πνευμόνων εδώ και 7 χρόνια την πρώτη σειρά στην Ελλάδα για την δωρεά οργάνων και μεταμοσχεύσεων, το ORGANic Mission: The Series.

ORGANic Mission: Η πρώτη σειρά στην Ελλάδα για την δωρεά οργάνων και μεταμοσχεύσεων

Η Αναστασία Τασούλα και η Λένα Πολυχρόνη, δύο γυναίκες 25 και 26 ετών (στα χαρτιά) οι οποίες έζησαν από αρκετές θανατικές καταστάσεις βρίσκονται εδώ χάριν στις μεταμοσχεύσεις πνευμόνων και σε έναν δότη που τους έδωσε ανάσα. Πέρυσι μάλιστα δημιούργησαν μια πολύ κουλ ενημερωτική καμπάνια σχετικά με την κυστική ίνωση, τις μεταμοσχεύσεις πνευμόνων και την δωρεά οργάνων. Φέτος όμως, αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν θεσμό που θα «στηρίξει κι άλλα πλάσματα να ζήσουν, θα πιέσει το σύστημα και τους γιατρούς να λειτουργήσουν αλλά και θα ενημερώσει τον κόσμο».

Το ORGANic Mission είναι ένα project που στοχεύει στην παραγωγή μιας σειράς μικρού μήκους (10 επεισοδίων) που πραγματεύεται πολυεπίπεδα την κοινωνική πλευρά των θεμάτων της Δωρεάς Οργάνων, Ιστών και Μυελού των Οστών, της Αιμοδοσίας & των Μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα του σήμερα. Η πρώτη του φάση είναι η πιο κούλ (και μοναδική) σειρά για την Δωρεά Οργάνων, Ιστών και Μυελού των Οστών αλλά και τις Μεταμοσχεύσεις, στην Ελλάδα του 2024 ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργήσει εκδηλώσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης στα θέματα αυτά.

ORGANic Mission: The Trailer

Και όλα αυτά πως; Μα, με ιστορίες καθημερινών ανθρώπων που έζησαν, αναμένουν να δουν αν θα ζήσουν, δεν τα κατάφεραν, ή έδωσαν ζωή σε άλλους. Και με τους γιατρούς, για να δώσουν τα φώτα τους για το τι ισχύει, τι δεν ισχύει, τι λειτουργεί και τι όχι.

Η σειρά έρχεται την Τρίτη 05/03/2024 και κάθε Τρίτη μετέπειτα. Όραμα και στόχος τους είναι όσοι έρθουν σε επαφή με το ORGANic Mission να εγγραφούν στο Εθνικό Μητρώο Δωρεάς Οργάνων και Ιστών, να γίνουν δυνάμει Δωρητές Μυελού των οστών, να γίνουν αιμοδότες και δότες αιμοπεταλίων. Ή τουλάχιστον να προκαλέσουν συζητήσεις γύρω από το θέμα αντί η οποιαδήποτε μορφής δωρεά να αποτελεί την ιερή αγελάδα όταν αναφερθεί - θέλουμε η δωρεά οργάνων να γίνει νόρμα και όχι εξαίρεση. Έτσι, σκοπεύουν το ORGANic Mission: The Series να είναι απλά μια αρχή σε πολλαπλά μελλοντικά ORGANic Mission, όπως ενημερωτικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα με Van, ταξίδια στην Ευρώπη για ανταλλαγή πρακτικών, partnerships for excellence για να μάθουμε από άλλες χώρες πρακτικές και να τις «αντιγράψουν». Παρακάτω σου έχουμε 5 λόγους που αξίζει να την δεις.

5 λόγοι που αξίζει να δεις την σειρά ORGANic Mission: The Series

  1. Για να μάθεις τι συμβαίνει με τη δωρεά οργάνων χωρίς παραμύθια και παραπληροφόρηση αλλά και το πώς μπορείς να γίνεις μέρος της αλυσίδας. Το ORGANic Mission είναι μια προσβάσιμη και συμπεριληπτική σειρά, με υποτιτλισμό και μεταγλώττιση οπότε όποιος θέλει να την δει μπορεί και να ενημερωθεί.
  2. Για να ξανά ζήσεις μαζί με αυτούς που ζουν, να δεις τη ζωή από την πλευρά των ανθρώπων που περιμένουν ένα τηλεφώνημα για να ζήσουν, να ακούσεις τους ανθρώπους που έσωσαν άλλους μέσα από τον θάνατο δικού τους, και να μάθεις για τους ανθρώπους που πέθαναν πρώτου προλάβουν να ζήσουν.
  3. Για να ακούσεις πρώτη φορά γιατρούς να μιλάνε σε καθημερινή γλώσσα και όχι βαρετά κινέζικα. Η σειρά είναι αρκετά ωμή και έντονη, με black χιούμορ περί θανάτου και ό,τι λέγεται είναι σε απλό λεξιλόγιο και αφιλτράριστο.
  4. Για να «ξεφοβηθείς» το θάνατο επιτέλους και να λατρέψεις την πιθανότητα να δώσεις ζωή.
    Extra info: Στο δεύτερο επεισόδιο θα δεις αφήγηση ιστοριών από άτομα που έχουν λάβει μόσχευμα καρδιάς και νεφρού, από νεκρό ή ζώντα δότη.
  5. Για να συνειδητοποιήσεις ότι χρειάζεται να διεκδικήσουμε ακόμα πολλές αλλαγές στο σύστημα υγείας προκειμένου να πεθαίνουμε λιγότεροι άνθρωποι.
    Extra info: Στο ένατο επεισόδιο ειδικοί υγείας αναλύουν την έννοια της μεταμόσχευσης, πως λειτουργούν στην χώρα μας αλλά και ό,τι υποδομές, διαδικαστικά, στατιστικά και κυρίως, ελλείψεις.

*Το ORGANic Mission δημιουργήθηκε από την ομάδα της Be Visible Be YOU. Με την συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης μέσω του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. και των χορηγών DK Rental House και Humane - Be a Life Donor.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ