Ελλαδα

Γάμος μεταξύ ομόφυλων για στρέιτ άντρες και γυναίκες

Ακόμα κι αν σας γεννηθεί η επιθυμία να γίνετε γονείς, πόσο ωραίο θα είναι να μεγαλώσετε ένα παιδί με τον κολλητό ή την κολλητή σας;

41586-784579.jpg
Μάνος Βουλαρίνος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γάμος μεταξύ ομόφυλων για στρέιτ άντρες και γυναίκες
© Bettman / Getty Images

Το σχόλιο του Μάνου Βουλαρίνου για τους γάμους ομόφυλων και γιατί αυτοί δεν θα έπρεπε να αφορούν μόνο τους ομοφυλόφιλους 

Μέχρι πριν πολύ λίγο καιρό ζούσα σε μια πλάνη. Πίστευα ότι ο γάμος μεταξύ ομόφυλων αφορά ομοφυλόφιλους ομόφυλους. Είμαι σίγουρος πως σχεδόν όλοι ζείτε στην ίδια πλάνη και γι΄αυτό πολύ συχνά ακούγεται η φράση «γάμος των ομοφυλόφιλων» η οποία είναι λάθος. Ο γάμος αφορά ομόφυλα ζευγάρια και πουθενά απολύτως δεν ορίζεται ότι το ομόφυλο ζευγάρι που θέλει να παντρευτεί πρέπει οπωσδηποτε να είναι ομοφυλόφιλο ζευγάρι και πολύ περισσότερο τα δυο του μέλη να έχουν σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ τους. Κάποιος μπορεί να πει οτι το σεξ βοηθά έναν γάμο (και άλλος μπορεί να πει ότι το σεξ είναι το μοναδικό πραγατικό κίνητρο για να παντρευτείς) αλλά είμαι σίγουρος ότι αν το σκεφτείτε καλύτερα θα δείτε ότι μάλλον τον περιπλέκει.

Εν πάσει περιπτώσει, αυτό που θέλω να πω είναι ότι πουθενά στον νόμο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών δεν ορίζεται ότι τα ζευγάρια πρέπει να είναι γκέι και πουθενά δεν αποκλείεται ο γάμος να αφορά ένα στρειτ ομόφυλο ζευγάρι. Καταλαβαίνω ότι η λέξη «ζευγάρι» παραπέμπει σε σεξουαλικές σχέσεις αλλά θα σας θυμίσω τα ζευγάρια του Plus Size με τον Skinny (είναι γνωστοί ως Χοντρός και Λιγνός αλλά δεν θέλω να κάνω body shaming) ή του Τέρενς Χιλ με τον Μπαντ Σπένσερ που κατα πάσα πιθανότητα δεν είχαν σεξουαλικές σχέσεις παρότι οι πρώτοι μοιράζονταν το ίδιο κρεβάτι. Ή το ζευγάρι του Μπάτμαν με τον Ρομπ... εντάξει αυτό μπορεί να μην είναι καλό παράδειγμα αλλά καταλαβαίνετε τι θέλω να πω.  

Θέλω να πω ότι χάρη στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών μπορεί ο καθένας, ανεξαρτήτως του τι τον ερεθίζει σεξουαλικά,  να παντρευτεί τον κολλητό ή την κολλητή του/της.  Οι στρέιτ άντρες και οι στρέιτ γυναίκες, αντί να παντρευτούν και να ζήσουν για το υπόλοιπο της ζωής τους μέχρι το διαζύγιο με έναν άνθρωπο που πέρα από τη σεξουαλική έλξη τους ενώνουν ελάχιστα, μπορούν να παντρευτούν και να ζήσουν με εναν άνθρωπο με τον οποίο τους ενώνουν τα πάντα εκτός από τη σεξουαλική έλξη (αν τους ενώνει και αυτό τότε μιλάμε για την απόλυτη ευτυχία αλλά εδώ προσπαθώ να είμαι προσγειωμένος).

Σκεφτείτε το: παντρεύεστε με τον κολλητό σας (αν είστε άντρες) και φτιάχνετε το σπίτι των ονείρων σας που είναι τα ίδια και για τους δύο γιατί είστε κολλητοί. Με τη γιγάντια τηλεόραση των 85 ιντσών να είναι το Α και το Ω της επίπλωσης του σαλονιού. Με τον καναπε να είμαι τοποθετημένος στην τέλεια θέση τηλεθέασης χωρίς ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΞΤΡΑ ΑΧΡΗΣΤΟ ΜΑΞΙΛΑΡΑΚΙ ΕΠΑΝΩ ΤΟΥ. Με μια τηλεόραση σε κάθε δωμάτιο. Με οικιακό εξοπλισμό που περιλαμβάνει όλες τις παιχνιδοκονσόλες. Με αφίσες και κασκόλ της ομάδας σας στους τοίχους. Ενα σπίτι που τα ηχεία του σαράουντ συστήματος και η καρέκλα για τα racing παιχνίδια δεν «θα πιανουν χώρο» αλλά θα είναι αυτά που ζωντανέυουν τον χώρο. Ενα σπίτι αφιερωμένο στη χαρά.     

Ή παντρεύεστε την κολλητή σας (αν είστε γυναίκες). Και γεμίζετε το σπίτι με κομψά διακοσμητικά χωρίς καμία προσωπικότητα ή πρακτική χρήση. Ενα σπίτι με μόνιμο ημίφως και χωρίς καμία οθόνη που να ξεπερνά τις 14 ίντσες.  Με καναπέδες κρυμμένους κάτω από ντουζίνες μαξιλαριών όλων των μεγεθών. Με κουβερτούλες κάθε πάχους σε κάθε δωμάτιο. Ενα σπίτι γεμάτο γλυκά χαριτωμένα πράγματα βαμμένο σε γλυκά και χαριτωμένα χρωματα. Ενα σπίτι βγαλμένο από την κόλαση (ζητώ συγγνώμη αλλά δεν άντεξα.. μη δίνετε σημασία στα σχόλια μου, σημασία έχει να αρέσει σε σας)

«Μα μιλάς για μια απλή συνηθισμένη συγκατοίκηση» θα πει κάποιος και θα του απαντήσω: Όχι. Δεν μιλάω για μια απλή συνηθισμένη συγκατοίκηση. Μιλάω για μια συγκατοίκηση με δέσμευση. Μιλάω για γάμο με όλα τα πλεονεκτήματα του γάμου (επιδόματα, άδειες, δώρα από τα σόγια των γαμπρών ή των νυφών) και χωρίς κανένα από τα μειονεκτήματα του. Εννοείται πως ο κάθενας μπορεί να έχει ταυτόχρονα τη σεξουαλική του ζωή με την γαλήνη που χαρίζει η βεβαιότητα μιας σταθερής οικογενειακής ζωής η οποία, επειδή έχει θεμέλια γερά (μιλάμε για τον κολλητό σας ή την κολλητή σας) δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ. 

Ακόμα κι αν σας γεννηθεί η επιθυμία να γίνετε γονείς, πόσο ωραίο θα είναι να μεγαλώσετε ένα παιδί με τον κολλητό ή την κολλητή σας; Ναι, ξέρω: ΠΟΛΥ! Και πιθανότατα πολύ πιο ωφέλιμο για το παιδί από το να μεγαλώνει με ένα ετερόφυλο ζευγάρι που πια έχει χάσει κάθε λόγο να είναι μαζί.

Φίλες, φίλοι και οι υπόλοιποι. Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν αποκαθιστά μόνο μια αδικία σε βάρος των γκέι συμπολιτών και των παιδιών τους. Ανοίγει και νέους ορίζοντες για τους στρέιτ συμπολίτες. Και βάζει τις βάσεις για οικογένειες που θα είναι σίγουρα πολύ πιο σταθερές από αυτές των ετερόφυλων ζευγαριών τα μισά από τα οποια αργά ή γρήγορα χωρίζουν ακριβώς επειδή το μόνο που κάποια στιγμη τους ένωσε ήταν το σεξ. Και μπράβο τους.       

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ