Ελλαδα

Κρούσμα μικροβιακής μηνιγγίτιδας σε 9χρονο παιδί στη Ζαχάρω - Μεταφέρθηκε στην Αθήνα

Εμφάνισε υψηλό πυρετό

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στο νοσοκομείο Παίδων μεταφέρθηκε το 9χρονο παιδί από τη Ζαχάρω που διαγνώστηκε με μικροβιακή μηνιγγίτιδα
Στο νοσοκομείο Παίδων μεταφέρθηκε το 9χρονο παιδί από τη Ζαχάρω που διαγνώστηκε με μικροβιακή μηνιγγίτιδα © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ζαχάρω: Τι είναι η μικροβιακή μηνιγγίτιδα με την οποία διαγνώστηκε 9χρονο παιδί 

Κρούσμα μικροβιακής μηνιγγίτιδας καταγράφηκε στη Ζαχάρω. Μαθητής δημοτικού σχολείου της Νέας Φιγαλείας μεταφέρθηκε από τους γονείς του στο νοσοκομείο με υψηλό πυρετό στο νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Σήμερα (10.1) ο δήμος Ζαχάρως αποφάσισε το νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο Νέας Φιγαλείας να παραμείνουν κλειστά, προληπτικά, για απολύμανση.

Σύμφωνα με το patrisnews.gr, το 9χρονο παιδί παρουσίασε χθες υψηλό πυρετό με αποτέλεσμα να μεταφερθεί από τους γονείς του στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και από εκεί μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία στην Αθήνα, για περαιτέρω εξετάσεις, θεραπεία και νοσηλεία. Όπως αναφέρει το τοπικό μέσο, η κατάσταση της υγείας του παιδιού δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία.

Κρούσμα μικροβιακής μηνιγγίτιδας στη Ζαχάρω: Κλειστά τα σχολεία στη Νέα Φιγαλεία

Μάλιστα, για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων υπήρξε σύσκεψη του δημάρχου Ζαχάρως Κωνσταντίνου Μητρόπουλου με τον διευθυντή του Κέντρο Υγείας Ζαχάρως Προκόπη Παπαζαφείρη, όπου και αποφασίστηκε να κλείσουν προληπτικά τα δύο σχολεία και να γίνει η απαραίτητη απολύμανση. Όπως τόνισε ο κ. Μητρόπουλος, «προχωρήσαμε άμεσα στη λήψη μέτρων και αποφασίσαμε να γίνει απολύμανση αύριο (σ.σ. σήμερα) στο νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο Νέας Φιγαλείας. Προέχει πάνω από όλα η δημόσια υγεία, είμαστε δίπλα στους γονείς και στο παιδί, επικοινώνησα με τη μητέρα του και ελπίζω ότι όλα θα πάνε καλά και σύντομα το παιδί θα είναι και πάλι στο σπίτι του και δίπλα στους αγαπημένους του ανθρώπους». 

Τι είναι η μικροβιακή μηνιγγίτιδα

Μηνιγγίτιδα ονομάζεται η λοίμωξη των μηνίγγων, των προστατευτικών δηλαδή μεμβρανών που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Η λοίμωξη προκαλεί φλεγμονή και οίδημα στις μήνιγγες που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στις νευρικές οδούς και στον εγκέφαλο.

Η μηνιγγίτιδα μπορεί να οφείλεται σε λοίμωξη από: μικρόβια, οπότε πρόκειται για μικροβιακή μηνιγγίτιδα. Συνηθισμένα υπεύθυνα μικρόβια είναι ο μηνιγγιτιδόκοκκος, ο πνευμονιόκοκκος, ο στρεπτόκοκκος, ο αιμόφιλοςινφλουέντζας τύπου β, το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης κ.ά. που μεταδίδονται από άτομο σε άτομο μετά από στενή επαφή.
ιούς, οπότε πρόκειται για ιογενή μηνιγγίτιδα. Οι ιοί μεταδίδονται με τον βήχα, το φτάρνισμα και με κακές συνθήκες υγιεινής.

Η μικροβιακή μηνιγγίτιδα είναι πιο σπάνια από την ιογενή, αλλά συνήθως πιο σοβαρή έως και θανατηφόρα. Αντίθετα, μερικές περιπτώσεις ιογενούς μηνιγγίτιδας μπορεί να είναι τόσο ήπιες ώστε να μείνουν αδιάγνωστες ή να θεωρηθούν ως γριπώδης συνδρομή. Τα παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών, και ιδιαίτερα τα βρέφη, καθώς και οι έφηβοι ηλικίας 15-19 ετών, εμφανίζουν μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν από μηνιγγίτιδα.

Το βρέφος ή το μικρό παιδί με μηνιγγίτιδα μπορεί να παρουσιάζει μερικά ή τα περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Πολύ υψηλό πυρετό
  • Ευερεθιστότητα, ανησυχία
  • Έντονο συνεχές κλάμα
  • Σημαντική υπνηλία με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να αφυπνισθεί.
  • Σύγχυση και μη ανταπόκριση σε ερεθίσματα
  • Εμφάνιση εξανθήματος στο δέρμα που έχει την μορφή μικρώνκόκκινωνκηλίδων.

Το εξάνθημα στη μηνιγγίτιδα είναι αιμορραγικό και είναι αποτέλεσμα σηψαιμίας δηλ. εισόδου μικροβίων στην κυκλοφορία του αίματος. Τα μικρόβια απελευθερώνουν τοξίνες, που μπορεί να προκαλέσουν βλάβες σε διάφορα όργανα του σώματος.

Σε μεγαλύτερα παιδιά τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας περιλαμβάνουν:

  • Έντονο πονοκέφαλο
  • Εμετούς
  • Υψηλό πυρετό (38οC ή περισσότερο)
  • Δυσκαμψία στον αυχένα
  • Ευαισθησία στο φως
  • Ταχύπνοια δηλ.γρήγορη αναπνοή
  • Γενικό αίσθημα κακουχίας, κακή διάθεση
  • Εξάνθημα στο δέρμα

Η νοσηλεία στο νοσοκομείο είναι απαραίτητη. Μερικές φορές σε σοβαρές περιπτώσεις είναι απαραίτητη και η εισαγωγή στη μονάδα εντατικής νοσηλείας για την υποστήριξη των βασικών λειτουργιών του σώματος. Η μικροβιακή μηνιγγίτιδα θεραπεύεται με τη χορήγηση αντιβιοτικών φαρμάκων. Η έναρξη της θεραπείας είναι σημαντικό να αρχίσει αμέσως ώστε να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών. Είναι τόσο κρίσιμη η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας για την πρόληψη της εγκεφαλικής βλάβης, ώστε μετά τη λήψη των απαραίτητων εργαστηριακών εξετάσεων, η φαρμακευτική αγωγή ξεκινά αμέσως πριν την επιβεβαίωση της διάγνωσης. Στην ιογενή μηνιγγίτιδα δεν απαιτείται χορήγηση αντιβιοτικών φαρμάκων. Χρειάζεται όμως στενή παρακολούθηση γιατί μερικοί από τους ιούς είναι πολύ βλαπτικοί.

Στη σημερινή εποχή δεν είναι συχνοί οι θάνατοι από μηνιγγίτιδα, όπως συνέβαινε πριν από αρκετές δεκαετίες. Οι περισσότεροι μικροί ασθενείς αναρρώνουν μετά από 7-10 ημέρες. Η μικροβιακή μηνιγγίτιδα έχει θνητότητα περίπου 10%.

Με πληροφορίες από patrisnews και Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ