Ελλαδα

Μητσοτάκης για τον 40χρονο πιλότο στην Καλαμάτα: Θρηνούμε έναν περήφανο Ίκαρο

Πώς έγινε η τραγωδία που κόστισε τη ζωή στον επισμηναγό Επαμεινώνδα Κωστέα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μητσοτάκης για τον 40χρονο πιλότο στην Καλαμάτα: Θρηνούμε έναν περήφανο Ίκαρο
Ο Επισμηναγός Επαμεινώνδας Κωστέας, © ΓΕΑ/EUROKINISSI

Καλαμάτα: Το μήνυμα Μητσοτάκη για τον 40χρονο επισμηναγό Επαμεινώνδα Κωστέα

«Η Πολεμική Αεροπορία και μαζί της όλοι μας θρηνούμε έναν περήφανο Έλληνα Ίκαρο. Τον επισμηναγό Επαμεινώνδα Κωστέα, που έπεσε κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης» αναφέρει σε ανάρτηση του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την απώλεια του πιλότου που έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος, «σε μία αποστολή από εκείνες που δεν σταματούν σε καμία στιγμή του χρόνου».

Ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι η Πατρίδα θα μείνει δίπλα στην οικογένεια του πιλότου, εκφράζοντας παράλληλα τα συλλυπητήρια του.

«Οι ήρωες πρέπει να είναι ζωντανοί» λέει ο πατέρας του επισμηναγού που έχασε την ζωή του
«Οι ήρωες πρέπει να είναι ζωντανοί» λέει ο πατέρας του επισμηναγού που έχασε την ζωή του © ΓΕΑ/ EUROKINISSI

«Η απώλεια αυτή αναδεικνύει πόσο δύσκολο είναι το έργο των πιλότων μας. Αλλά και πόσο μεγάλη η αφοσίωσή τους στο καθήκον. Η πατρίδα θα ευγνωμονεί για πάντα τον επισμηναγό. Μένοντας στο πλευρό της οικογένειάς του, προς την οποία απευθύνω και εγώ τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια» σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης.

Η Πολεμική Αεροπορία και μαζί της όλοι μας θρηνούμε έναν περήφανο Έλληνα Ίκαρο. Τον Επισμηναγό Επαμεινώνδα Κωστέα, που...

Posted by Kyriakos Mitsotakis on Wednesday, December 27, 2023

Ν. Δένδιας: Θλίψη σε ολόκληρη την Ελλάδα 

«Ο θάνατος εν ώρα καθήκοντος του Επισμηναγού (Ι) Επαμεινώνδα Κωστέα, προκαλεί θλίψη σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Με απόφασή μου κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις, από σήμερα Τετάρτη 27/12 έως και την Παρασκευή 29/12/2023. Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του Επισμηναγού και στη μεγάλη οικογένεια της Πολεμικής Αεροπορίας».

Αυτό έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο ” Χ” ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Ν. Δένδιας , για το θανάσιμο τραυματισμό εν ώρα καθήκοντος του επισμηναγού (Ι) Επαμεινώνδα Κωστέα, χειριστή του αεροσκάφος τύπου Τ-2E Buckeye, που κατέπεσε στην περιοχή της Καλαμάτας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας

«Την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 11:28, αεροσκάφος τύπου Τ-2E Buckeye της 363 Μοίρας Εκπαίδευσης Αέρος της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος, κατέπεσε, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης, μισό ναυτικό μίλι βορειοδυτικά του αεροδρομίου της Καλαμάτας, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη του, Επισμηναγού (Ι) Επαμεινώνδα Κωστέα, 40 ετών».

Σύμφωνα με αναφορές, αυτή ήταν η τελευταία πτήση του πιλότου με το συγκεκριμένο αεροσκάφος, το οποίο αποσύρεται το επόμενο διάστημα.

Καλαμάτα - Πτώση αεροσκάφους: Νεκρός ο 40χρονος πιλότος
Καλαμάτα - Πτώση αεροσκάφους: Νεκρός ο 40χρονος πιλότος © tharrosnews.gr

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι της πτώσης προηγήθηκε έκρηξη

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, συναγερμός σήμανε στις Αρχές λίγο μετά τις 11:00 το πρωί. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι της πτώσης προηγήθηκε έκρηξη, ενώ φέρεται να ακούστηκε εκκωφαντικός θόρυβος. Το Τ-2 Buckeye είναι το μοναδικό εκπαιδευτικό jet της Πολεμικής Αεροπορίας και με αυτό ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους οι Ίκαροι και οι νέοι Ανθυποσμηναγοί. Το Τ-2Ε μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 3500 lb οπλισμού σε 6 πτερυγικούς φορείς συμπεριλαμβανομένων και ατρακτιδίων πολυβόλων και ρουκετών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκπαίδευση με οπλικό φορτίο, αλλά και να αναλάβει πολεμικό ρόλο αν απαιτηθεί.

Δείτε βίντεο από το σημείο της συντριβής

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ