Ελλαδα

Αράχωβα: Ορίστηκε τεχνικός σύμβουλος για την υπόθεση «Όλιβερ» από την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία

«Ανησυχητική υποβάθμιση της υπόθεσης εκ μέρους των Αρχών» τονίζει η ΠΦΟ

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αράχωβα: Ορίστηκε τεχνικός σύμβουλος για την υπόθεση «Όλιβερ» από τη Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία
Αράχωβα: Ορίστηκε τεχνικός σύμβουλος για την υπόθεση «Όλιβερ» από τη Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία © EUROKINISSI

Αράχωβα - χάσκι: Πολιτική αγωγή για τον Όλιβερ - «Ανησυχητική υποβάθμιση της υπόθεσης εκ μέρους των Αρχών» τονίζει η ΠΦΟ

Η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία ζητά άμεσα δικαιοσύνη για τον «Όλίβερ», το άτυχο χάσκι που η υπόθεση του έχει συγκλονίσει την επικράτεια. Για τον λόγο αυτό η ΠΦΟ όρισε ως τεχνικό σύμβουλο τον καθηγητή Παθολογικής Ανατομικής των Ζώων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρη Τόντη.

Στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «ανησυχητική υποβάθμιση της υπόθεσης» από τις Αρχές και ότι «οι χειρισμοί και οι προχειρότητες των Αρχών προκαλούν μόνο αγανάκτηση».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxoql9rf6o6x)

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας

«Η υπόθεση του Όλιβερ παρέμεινε ανοιχτή χάρη στην επιμονή της κοινωνίας να διερευνηθεί το έγκλημα με την απαιτούμενη σοβαρότητα, με όρους σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους και όχι μπανανίας. Γιατί μόνο αγανάκτηση προκαλούν οι προχειρότητες και οι χειρισμοί, πρακτικοί και επικοινωνιακοί, των Αρχών και η φανερή πλέον προσπάθεια να αποκατασταθεί η φήμη του τόπου του εγκλήματος, εις βάρος της εξιχνίασης το εγκλήματος και εις βάρος της ασφάλειας των κατοίκων.

Από την πρώτη μέρα, είδαμε να μη τηρούνται οι βασικές αρχές της έρευνας και της εγκληματολογίας. Είδαμε να αμφισβητείται η επάρκεια της μόνης κτηνιάτρου που εξέτασε το ζώο πριν καταλήξει από τα τραύματά του και να απαξιώνεται η αναφορά της για τραύματα διείσδυσης με αιχμηρό αντικείμενο στον πρωκτό του ζώου, σπασμένα πλευρά και χτυπήματα στο κεφάλι. Είδαμε να προωθείται από τις Αρχές εκδοχή περί δήθεν επίθεσης από αδέσποτα, που δεν τεκμηριωνόταν ούτε υποστηριζόταν από κανένα εύρημα (αντιθέτως το σώμα του Όλιβερ δεν έφερε σημάδια δαγκώματος).

Από την ειδησεογραφία και την περιγραφή των χειρισμών των Αρχών, διαπιστώσαμε την ανησυχητική υποβάθμιση της υπόθεσης, παρά το γεγονός ότι δώσαμε στη δημοσιότητα στοιχεία για το συσχετισμό της σεξουαλικής βίας κατά των ζώων και της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Η ΠΦΟ έχει δηλώσει παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας και έχει ορίσει τεχνικό σύμβουλο, τον κ. Δημήτρη Τόντη, καθηγητή Παθολογικής Ανατομικής των ζώων και Κτηνιατροδικαστικής, Διευθυντή του Εργαστηρίου της Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας».

Υπάρχει φωτογραφικό υλικό που δείχνει τον Όλιβερ δίπλα-δίπλα με άνθρωπο

Η υπόθεση στην Αράχωβα με την κακοποίηση ή μη του χάσκι εξελίσσεται σε θρίλερ, καθώς από τη μια πλευρά η κτηνίατρος που εξέτασε τον άτυχο «Όλιβερ» λίγο πριν ξεψυχήσει επιμένει ότι εμπλέκεται άνθρωπος στην κακοποίηση του ζώου, ενώ οι έρευνες της Αστυνομίας δεν βλέπουν ανθρώπινο χέρι να κακοποιεί το άτυχο χάσκι. Βασίζονται στο βιντεοληπτικό υλικό και τις καταθέσεις που έχουν συγκεντρώσει, βάσει των οποίων ο Όλιβερ ακολουθείτο από μία αγέλη σκυλιών Και όλα αυτά ενώ βρισκόμαστα εν αναμονή των τοξικολογικών εξετάσεων.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxo03pf0f4mx)

Νέες αποκαλύψεις στο φως της δημοσιότητας

Σε αυτά έρχονται να προστεθούν νέες αποκαλύψεις από τη δικηγόρο του ιδιοκτήτη του Όλιβερ που μίλησε σε εκπομπή του MEGA. Αποκάλυψε μάλιστα πως η πραγματογνωμοσύνη δεν θα γίνει με το υλικό που υπάρχει αλλά από φωτογραφίες παρά το γεγονός πως ζητήθηκε εκταφή του σκυλιού, καθώς βρίσκεται σε αποσύνθεση.

«Δεν υπάρχει ζήτημα ευθύνης του ιδιοκτήτη. Χτες μετέβηκα στο Α.Τ Διστόμου και έθεσα ερωτήματα στον κ. εισαγγελέα, διότι πληροφορήθηκα πως η πραγματογνωμοσύνη δεν θα γίνει με το υλικό που υπάρχει αλλά από φωτογραφίες. Παραγγέλθηκε η εκταφή του ζώου και απεφάνθει πως η πραγματογνωμοσύνη θα γίνει με φωτογραφίες και βάσει όλων των εργαστηριακών ελέγχων που έχουν γίνει. Μπορεί να ζητήσω και εξαίρεση του συγκεκριμένου πραγματογνώμονα. Θα θέσουμε τεχνική σύμβουλο και σήμερα θα καταθέσω όνομα καθηγήτριας του ΑΠΘ που θα συνδράμει», είπε αρχικά. 

«Εγώ σήμερα θα καταθέσω φωτογραφίες, οι οποίες είναι στο χρονικό διάστημα που φοβόμαστε, και δείχνουν τον σκύλο με συγκεκριμένο άτομο. Από την όλη κίνηση που υπάρχει φαίνεται το άτομο να κοιτάει περίεργα τον σκύλο. Μετά από τόσο καιρό άρχισαν οι άνθρωποι της Αράχωβας να μιλάνε. Όλοι για τον Μιχάλη και το ζώο μιλάνε με τα καλύτερα λόγια. Υπήρχε αρνητική στάση αρχικά από τους κατοίκους. Δεν σημαίνει πως ήταν κάτοικος Αράχωβας, μπορεί να είναι περαστικός(σ.σ ο δράστης). Ο εντολέας μου είναι σοκαρισμένος».

«Σε αυτήν την υπόθεση είμαστε όλοι μαζί. Η αστυνομία δεν είναι εναντίον ούτε του ιδιοκτήτη ούτε των κατοίκων», κατέληξε η δικηγόρος.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxnsbe6cbs35)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ