Ελλαδα

Συνεχίζεται η αποχή των συμβολαιογράφων μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου

Τι αναφέρεται στην ανακοίνωση των συμβολαιογράφων για την αποχή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συμβολαιογραφικός σύλλογος
© EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Οι συμβολαιογράφοι δηλώνουν ότι προχωρούν σε παράταση της αποχής τους γιατί πριν από τρεις μέρες δημοσιεύτηκε προκήρυξη ηλεκτρονικού διεθνούς διαγωνισμού που ανατρέπει όσα συμφωνήθηκαν με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Παράταση πήρε η αποχή των συμβολαιογράφων μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου, όπως ψηφίστηκε στην τελευταία συνέλευση του Συλλόγου.

Την αποχή από τα καθήκοντά τους είχαν αποφασίσει από τις 20 Νοεμβρίου, αντιδρώντας στον τρόπο με τον οποίο προχωρά η ψηφιοποίηση των συμβολαιογραφικών πράξεων. Πλέον αποφάσισαν να συνεχίσουν την αποχή τους μέχρι τα μέση του Δεκεμβρίου, όταν και θα γίνει νέα συνέλευση για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματά τους.

Στην ψηφοφορία αποφασίστηκε να συνεχιστεί η αποχή με 315 υπέρ και 95 κατά.

Η ανακοίνωση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου

«Αγαπητοί Συνάδελφοι,

σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με την από 27.11.2023 απόφαση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μελών του Σ.Σ.Ε.Α.Π.Α.Δ., ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ επ’ αόριστον η αποχή των συμβολαιογράφων από: α) όλα τα μεταβιβαστικά και τα προσύμφωνα συμβόλαια από οποιαδήποτε αιτία, καθώς και από την υποβολή των αντιστοίχων σχετικών δηλώσεων φόρου, είτε μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας myPROPERTY είτε μέσω οποιασδήποτε άλλης διαδικασίας και β) τη διενέργεια πλειστηριασμών, τη σύνταξη περιλήψεων κατακυρωτικής έκθεσης κατόπιν δημοσίου αναγκαστικού ή εκουσίου πλειστηριασμού και την υπογραφή πράξεων εξοφλήσεως πλειστηριάσματος.

Της αποχής ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ενδεικτικά: η σύνταξη πράξεων συστάσεως ή τροποποίησης διηρημένης ιδιοκτησίας καθ’ό μέτρο δεν έχουν μεταβιβαστικό αποτέλεσμα (αναλογική αξία), πράξεων αποδοχής κληρονομίας, διαθηκών, πληρεξουσίων, ενόρκων βεβαιώσεων, διαδικαστικών πράξεων κατάθεσης εγγράφων, αναγγελιών απαιτήσεων και λοιπών παγίων πράξεων, καθώς επίσης και η υποβολή δηλώσεων φόρου κληρονομίας είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myPROPERTY είτε μέσω οποιασδήποτε άλλης διαδικασίας.

Σας γνωρίζουμε επίσης ότι, στις 11.12.2023 θα συγκληθεί νέα έκτακτη Γενική Συνέλευση ή στις 18.12.2023 εάν δεν επιτευχθεί απαρτία κατά την πρώτη σύγκληση, όπου θα εκτιμηθούν τα αποτελέσματα της αποχής μας και θα ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις».

Απέχουν από τα καθήκοντά τους οι δικηγόροι της Αθήνας αυτή την εβδομάδα

Σημειώνεται ότι με αφορμή το φορολογικό νομοσχέδιο, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών αποφάσισε αποχή από τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου έως την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου, μέρα κατά την οποία θα συνεδριάσει εκ νέου το Διοικητικό του Συμβούλιο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ αποφάσισε την καθολική αποχή από όλες τις δίκες και διαδικασίες (Κτηματολόγιο, υποθέσεις Τραπεζών και Δημοσίου, προσημειώσεις, καταθέσεις, κ.λπ.).

Ακόμη, από το ΔΣΑ κλήθηκε την ερχόμενη Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023 (3μ.μ.) ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης με την ιδιότητα του δικηγόρου, να παρέχει εξηγήσεις επί του περιεχομένου του επίμαχου νομοσχεδίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ