Ελλαδα

Βία στα γήπεδα: Όταν τιμωρούνται οι πάντες, οι εγκληματίες τρίβουν τα χέρια τους

Αυτή η κυβέρνηση έχει αποτύχει στην αντιμετωπίση της οπαδικής βίας εξαιτίας της απροθυμίας να συλλάβει τους φυσικούς αυτουργούς

41586-784579.jpg
Μάνος Βουλαρίνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βία στα γήπεδα: Όταν τιμωρούνται οι πάντες, οι εγκληματίες τρίβουν  τα χέρια τους
© Αντώνης Νικολόπουλος / Eurokinissi

Το σχόλιο του Μάνου Βουλαρίνου για τη σύλληψη της δολοφονικής επίθεσης του Ρέντη και τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να εξαλείψει την οπαδική βία

Όπως αποδείχτηκε υπάρχει τρόπος να βρίσκονται και να συλλαμβάνονται οι αντικοινωνικοί τσόγλανοι που βάζουν σε κίνδυνο ζωές και περιουσίες με τη βίαιη συμπεριφορά τους. Κι αν αυτός ο τρόπος εφαρμοστεί από εδώ και πέρα σε κάθε ομαδική εκδήλωση αντικοινωνικής συμπεριφοράς, τότε η Ελλάδα θα γίνει μια καλύτερη χώρα. Η αστυνομία απέδειξε ότι έχει τον τρόπο και τώρα μένει να πάρει την εντολή αυτόν τον τρόπο να τον εφαρμόζει κάθε φορά που είναι απαραίτητο. Κι αυτή πρέπει να είναι η μοναδική κυβερνητική εξαγγελία για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα (ή και οπουδήποτε αλλού): η εντολή να συλλαμβάνεται με οποιονδήποτε τρόπο κρίνεται απαραίτητος ο δράστης οποιασδήποτε πράξης ικανής να τραυματίσει ή και να σκοτώσει. Και φυσικά η δέσμευση ότι η σύλληψη θα συνοδεύεται από πολυετή φυλάκιση.

Ο βασικός λόγος για τον οποίο και αυτή η κυβέρνηση έχει αποτύχει στην αντιμετωπίση της οπαδικής (και οποιαδήποτε άλλης) βίας είναι η απροθυμία της να συλλάβει τους φυσικούς αυτουργούς. Οι άνθρωποι που σηκώνουν χέρι (όχι μόνο στο γήπεδο αλλά και στον δρόμο ή στο σπίτι τους), οι άνθρωποι που πετούν φωτοβολίδες, κροτίδες, πυρσούς, μολότοφ και γενικώς οι άνθρωποι που τα κόμπλεξ τους τους οδηγούν να συμπεριφερθούν με τρόπο επικίνδυνο για τη ζωή και την περιουσία των άλλων το κάνουν επειδή ξέρουν ότι η πιθανότητα να υποστούν οποιαδήποτε συνέπεια είναι ελάχιστη. Ειδικά στη γηπεδική βία τις όποιες συνέπειες τις υφίσταται η ομάδα και ποτέ ο φυσικός δράστης ο οποίος αφήνεται ανενόχλητος να συνεχίσει τη δράση του.

Όποιος εισηγείται τιμωρία ομάδων, διακοπές πρωταθλημάτων και αλλά τέτοια μέτρα εξυπηρετεί τους αντικοινωνικούς τσόγλανους καθώς στην πραγματικότητα εισηγείται τη διαιώνιση της ατιμωρησίας τους. Ακόμα κι αν σταματούσε οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα οι τσόγλανοι αυτοί θα έβρισκαν κάποια άλλη αφορμή να επιδοθούν στις αντικοινωνικές τους συμπεριφορές. Δεν πρόκειται για κατά τα άλλα φιλήσυχους και νομοταγείς πολίτες που η θέα μιας μπάλας τους μετατρέπει σε τέρατα αλλά για προβληματικά ανθρωπάκια που με ή χωρίς μπάλα θα συνεχίσουν να είναι βίαιοι και επικίνδυνοι. Υπό αυτή την έννοια η ιδέα της διακοπής αθλητικών διοργανώσεων είναι τόσο ανόητη όσο η ιδέα της απαγόρευσης κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Ειδικά από τη στιγμή που η λύση ήταν, είναι και θα είναι μια: η ανακάλυψη και η τιμωρία των δραστών.

Η σύλληψη του δράστη της δολοφονικής επίθεσης της Πέμπτης δείχνει τον μοναδικό δρόμο που έχει να ακολουθήσει η κυβέρνηση αν στ’αλήθεια θέλει να αντιμετωπίσει τη βία. Σύλληψη των φυσικών αυτουργών. Το μόνο που μπορεί να σταματήσει έναν βίαιο άνθρωπο είναι η βεβαιότητα της τιμωρίας. Και εννοείται ο η βεβαιότητα της πολυετούς φυλάκισης. Όλα τα άλλα είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε ή πιο σωστά άλλα λόγια να σκοτωνόμαστε. Είναι για επιτροπές αργόσχολων «ειδικών» των οποίων η μοναδική ειδικότητα είναι η περισπούδαστη μπουρδολογία που μοναδικό σκοπό φαίνεται να έχει τη διαιώνιση του προβλήματος. Και μπράβο τους.  

                                                                                                                               

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ