Ελλαδα

«Πουλούσαν» έρωτα μέσω Facebook και απέσπασαν από γυναίκες €200.000 - Πώς δρούσε η σπείρα Νιγηριανών

Συστήνονταν ως γιατροί οι «Muller», «Norman» και «David» - Τα email που κινητοποίησαν τις Αρχές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σύλληψη σπείρας Νιγηριανών - Εξαπατούσαν γυναίκες μέσω Facebook, με το πρόσχημα σύναψης ερωτικού δεσμού - Απέσπασαν ποσό άνω των 200.000 ευρώ.
Μέλη εγκληματικής ομάδας διέπρατταν απάτες με το πρόσχημα της σύναψης ερωτικού δεσμού μέσω Facebook © Unsplash

Σύλληψη σπείρας Νιγηριανών - Εξαπατούσαν γυναίκες μέσω Facebook, με το πρόσχημα σύναψης ερωτικού δεσμού - Απέσπασαν ποσό άνω των 200.000 ευρώ.

Φορώντας τον μανδύα των εργαζομένων ιατρών σε διεθνείς οργανισμούς, μέλη σπείρας Νιγηριανών γνώριζαν γυναίκες μέσω Facebook και αφού τις έπειθαν να κάνουν πλατωνικές ερωτικές σχέσεις, αποσπούσαν χρηματικά ποσά.

Ο λόγος για τον «Schneider Muller», τον «Leonard Norman», τον «David» και ακόμη εννέα αφρικανικής καταγωγής συνεργούς τους, οι οποίοι «πουλώντας» έρωτα μέσω διαδικτύου σε ανυποψίαστες γυναίκες κατάφεραν να κερδίσουν πάνω από 200.000 ευρώ.

Όπως προέκυψε από την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2021 έως και τον Οκτώβριο του 2022, προσέγγιζαν γυναίκες μέσω Facebook και συστήνονταν ως γιατροί εργαζόμενοι σε διεθνείς οργανισμούς. 

Ανέπτυσσαν τακτική επικοινωνία μαζί τους μέσω γραπτών μηνυμάτων, με αποτέλεσμα εκείνες να πειστούν ότι ταυτόχρονα συνάπτουν πλατωνικό ερωτικό δεσμό.

Με τον τρόπο αυτό, οι δράστες προφασιζόμενοι ότι είτε πρόκειται για ιδιαιτέρως οικονομικά εύρωστα άτομα με ανώτατο κοινωνικό υπόβαθρο και τραπεζικούς λογαριασμούς στους οποίους δεν έχουν άμεση πρόσβαση λόγω δέσμευσης αυτών από τη χώρα που τηρούνται, είτε ότι επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα και απαιτείται να καταβάλλουν εισφορές, έπειθαν τα θύματα να καταβάλλουν τμηματικά χρηματικά ποσά (1.500 έως 35.000 ευρώ κάθε φορά) σε λογαριασμούς ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να διεκπεραιωθεί το υποτιθέμενο πρόβλημα τους και μετέπειτα να έρθουν στην Ελλάδα να τους συναντήσουν.

Με τη μέθοδο αυτή, οι δράστες κατάφεραν να αποσπάσουν συνολικά το χρηματικό ποσό των 206.738,03 ευρώ.

Πώς αποκαλύφθηκε η δράση της εγκληματικής ομάδας

Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη της δράσης τους ξεκίνησε την 1η Νοεμβρίου 2022 μετά από δύο μηνύσεις που κατατέθηκαν σε βάρος τους από μία 42χρονη και μία 77χρονη.

Οι δύο γυναίκες προσκόμισαν στις Αρχές τα emails που είχαν ανταλλάξει με τους δράστες, καθώς και τα αποδεικτικά καταθέσεων στους λογαριασμούς που οι τελευταίοι υποδείκνυαν σε αυτές.

Από την έρευνα προέκυψε πως οι κατηγορούμενοι προέβαιναν σε αναλήψεις των χρηματικών ποσών μέσω ΑΤΜ που βρίσκονται σε περιοχές τόσο του ευρύτερου κέντρου των Αθηνών (πλ. Αμερικής, Αχαρνών, Πατησίων), όσο και της πόλης της Θεσσαλονίκης (Βασ. Όλγας, Μοναστηρίου, Εγνατίας, Διοικητηρίου).

Μάλιστα, διαπιστώθηκε παράλληλα πως οι κατηγορούμενοι-δικαιούχοι των τραπεζικών λογαριασμών διέμεναν πέριξ των προαναφερόμενων περιοχών, ωστόσο στη συνέχεια απομακρύνθηκαν.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για «Εγκληματική Οργάνωση και Απάτη σε βαθμό κακουργήματος από κοινού και κατ’ εξακολούθηση».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ