Ελλαδα

Έρευνες για το φορτίο που μετέφερε το Raptor - Σβήνουν οι ελπίδες για τους ναυαγούς

Ποιο το «αμαρτωλό παρελθόν» του φορτηγού πλοίου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σκάφος του Λιμενικού στο λιμάνι της Λέσβου
Ναυάγιο Raptor στη Λέσβο - Ένας νεκρός, ένας διασωθείς και 12 αγνοούμενοι ναυτικοί © ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ/ EUROKINISSI

Ναυάγιο Raptor στη Λέσβο: Έρευνες για το φορτίο που μετέφερε - Γιατί δεν ζήτησε έγκαιρα βοήθεια - 12 αγνοούμενοι ναυτικοί

Την ώρα που οι ελπίδες για τους 12 αγνοούμενους ναυτικούς του φορτηγού πλοίου Raptor σβήνουν, έρχονται στο φως νέα στοιχεία για την «ταυτότητα» του πλοίου, ενώ αναμένεται να ξεκινήσουν έρευνες για το αν το πλοίο που βυθίστηκε ανοιχτά της Λέσβου το πρωί της Κυριακής (26.11) μετέφερε παράνομο φορτίο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εδώ και καιρό το Raptor βρισκόταν στο ραντάρ της ΕΥΠ. Τις υποψίες για μεταφορά παράνομου φορτίου εντείνει το γεγονός ότι αν και η εισροή υδάτων στο φορτηγό πλοίο είχε διαπιστωθεί ήδη από το Σάββατο, το πλήρωμα δεν ζήτησε τη βοήθεια των αρχών. Όπως αναφέρει το Mega, όταν το πλοίο έκανε δρομολόγια η ΕΥΠ «ακολουθούσε» τη διαδρομή του. Εκτιμάται ότι παρότι είχε δηλωθεί ότι μετέφερε αλάτι, αυτό μπορεί να ήταν προκάλυμμα. Το Raptor δεν πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις ασφάλειας, δεν συμμορφωνόταν με κανόνες ασφαλείας. 

Έρευνες για το φορτίο που μετέφερε το Raptor - Σβήνουν οι ελπίδες για τους ναυαγούς

Ναυάγιο Raptor στη Λέσβο - Ο έλεγχος και οι διαπιστώσεις

Σύμφωνα με το MEGA, παλαιότερα υπήρχαν πληροφορίες για το συγκεκριμένο πλοίο ότι εμπλέκεται σε λαθρεμπόριο όπλων από την Τουρκία στη Λιβύη. Στις 25 Αυγούστου 2023, στη νοτιοανατολική Ρουμανία στο λιμάνι Ντουλτσέα έγινε έλεγχος στο πλοίο Raptor και διαπιστώθηκαν συνολικά 65 με 70 παραβάσεις. Ο πλοίαρχος, ο αντιπλοίαρχος και μέλη του πληρώματος δεν είχαν πιστοποιητικό, ενώ δεν είχαν δηλωθεί και πολλά ζητήματα του πλοίου.

Επίσης, υπήρχε αναντιστοιχία των δηλωμένων καυσίμων και της κατανάλωσης καυσίμων, που σημαίνει ότι το Raptor είχε και άλλα καύσιμα προκειμένου να κάνει επιπρόσθετα δρομολόγια εκτός από αυτά που δήλωνε.

Ναυάγιο Raptor στη Λέσβο - Οι στάσεις που έκανε το φορτηγό πλοίο

Στο ταξίδι τον περασμένο Αύγουστο, το φορτηγό πλοίο είχε αποδειχθεί ότι έκανε και άλλες στάσεις και συναντούσε άλλα πλοία εν μέσω θαλάσσης. Στην ερώτηση για τις συγκεκριμένες στάσεις και γιατί δεν έπιανε αμέσως λιμάνι στον προορισμό που δήλωνε, ο πλοίαρχος απάντησε ότι «δυστυχώς ο αγοραστής του ξηρού φορτίου αποσύρθηκε και ψάχναμε εν μέσω θαλάσσης άλλους αγοραστές».

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι πλοίο της ίδιας εταιρείας, είχε βυθιστεί στην Κίσσαμο Χανίων τον Ιανουάριο του 2022.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cx9sd63x1ymh)

Ναυάγιο Raptor στη Λέσβο - Το χρονικό

Το φορτηγό πλοίο Raptor ξεκίνησε το τελευταίο του ταξίδι από την Αίγυπτο με προορισμό την Κωνσταντινούπολη, μεταφέροντας αλάτι. Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου (25.11) το πλοίο «άρχισε να μπάζει νερά», σύμφωνα με τον Αιγύπτιο ναυτικού που διασώθηκε. Ο ίδιος σχολίασε ότι επιχείρησαν να αντλήσουν μόνοι τους το νερό με κουβάδες. 

Το πρωί της Κυριακής το Raptor εξέπεμψε «Μayday» καθώς άρχισε να βυθίζεται ενώ το Λιμενικό εκτιμά ότι κόπηκε στη μέση και βούλιαξε. Μέχρι αυτήν την ώρα, έχει εντοπιστεί η σορός ενός ναυτικού, ένα άτομο έχει διασωθεί, ενώ 12 εξακολουθούν να αγνοούνται. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cx9s2l6z7wk1)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ