Ελλαδα

Eπιστολή των Οικογενειών Ουράνιο Τόξο στον πρωθυπουργό: «Η στάση της πολιτείας απέναντί μας δημιουργεί αδιέξοδα»

Ζητούν άμεση αναθεώρηση του Οικογενειακού Δικαίου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οικογένειες Ουράνιο Τόξο
© Οικογένειες Ουράνιο Τόξο

Με επιστολή τους στον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι Οικογένειες Ουράνιο Τόξο Κρήτης απαριθμούν όλους τους αποκλεισμούς που βιώνουν οι γονείς ίδιου φύλου και τα παιδιά τους

Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στέλνουν μέλη της Γραμματείας Κρήτης των Οικογενειών Ουράνιο Τόξο, ζητώντας ισότιμη αντιμετώπιση των οικογενειών με δύο ομόφυλους γονείς από το κράτος.

Μιλώντας για κατάφωρη καταπάτηση των δικαιωμάτων των παιδιών τους, οι Οικογένειες Ουράνιο Τόξο Κρήτης υπενθυμίζουν όλα τα θεσμικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν και ζητούν άμεση αναθεώρηση του Οικογενειακού Δικαίου.

Αυτή την εβδομάδα, ο Τάκης Σκριβάνοςς μίλησε εκ μέρους της ATHENS VOICE με την πρόεδρος των Οικογενειών Ουράνιο Τόξο, Στέλλα Μπελιά, για όλους τους αποκλεισμούς που βιώνουν τα παιδιά που μεγαλώνουν με δύο μαμάδες ή δύο μπαμπάδες στην Ελλάδα.

Ολόκληρη η επιστολή

«Αγαπητέ κ. Πρωθυπουργέ,

Είμαστε οικογένειες που αποτελούνται από ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς και ανήλικα παιδιά διαφόρων ηλικιών. Ζούμε στην Κρήτη και βιώνουμε καθημερινές διακρίσεις και αποκλεισμούς σε όλες τις πτυχές της οικογενειακής ζωής και ανατροφής των παιδιών μας, διακρίσεις που προκύπτουν από τη μη αναθεώρηση του Οικογενειακού Δικαίου και ξεκινούν πριν ακόμη τα παιδιά μας γεννηθούν. Παρά τα θεσμικά εμπόδια, εμείς φέραμε τα παιδιά μας στον κόσμο και πρόκειται για πραγματικά παιδιά με σάρκα και οστά, που ζουν και μεγαλώνουν στα σπίτια μας και όχι στη σφαίρα της φαντασίας μας.

Όπως ήδη γνωρίζετε:

  • Όταν τα παιδιά μας γεννιούνται, ο μη βιολογικός γονέας στερείται κάθε νόμιμη πρόσβαση σε αίθουσες τοκετού και Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών και επαφίεται στην καλή διάθεση του ιατρικού προσωπικού για να δει το παιδί του και να ενημερωθεί για την υγεία του.
  • Εάν ο βιολογικός γονέας δεν εργάζεται, ο μη βιολογικός γονέας δε μπορεί να ασφαλίσει τα παιδιά του.
  • Όταν τα παιδιά μας αρρωσταίνουν, οι μη βιολογικοί γονείς δεν έχουν κανένα δικαίωμα απόφασης σε απαραίτητες ιατρικές πράξεις που τα αφορούν – δε μπορούν καν να συνοδεύσουν τα παιδιά τους στο νοσοκομείο.
  • Ο μη βιολογικός γονέας δεν έχει κανένα ρόλο και υπόσταση στο σχολείο.
  • Μεγαλώνοντας, τα παιδιά μας ενηλικιώνονται και δε μπορούν να κληρονομήσουν όσα δημιουργούμε για αυτά και το μέλλον τους.
  • Τέλος, εάν ο βιολογικός γονέας φύγει από τη ζωή, βάσει του ισχύοντος Οικογενειακού Δικαίου, ο κρατικός μηχανισμός απομακρύνει αυτόματα τα παιδιά από τον εν ζωή γονιό τους και από το σπίτι στο οποίο μεγαλώνουν.

Η λίστα των αποκλεισμών που υφίστανται τα παιδιά μας μετά την γέννησή τους δεν τελειώνει εδώ. Παρ' όλα αυτά, εμείς μεγαλώνουμε τα παιδιά μας σε αυτό τον τόπο με ορατότητα, αξιοπρέπεια, αγάπη και σεβασμό και παλεύουμε για κάθε άνθρωπο που στερείται δικαιωμάτων, καταδικάζοντας κάθε μορφή βίας και πολέμου. Αυτή τη στάση ζωής διδάσκουμε και στα παιδιά μας.

Θεωρούμε ότι η στάση της πολιτείας απέναντί μας δημιουργεί αδιέξοδα όχι μόνο σε εμάς και τα παιδιά μας, αλλά και στην ίδια τη χώρα, αφού η πρόσβασή μας στη γονεϊκότητα παρεμποδίζεται, την ίδια ώρα που τα ποσοστά γεννήσεων της Ελλάδας προβληματίζουν και απογοητεύουν.

Εμείς, οι γονείς ΛΟΑΤΚΙ+ της Κρήτης, ως υπεύθυνοι και φορολογούμενοι πολίτες, αγωνιζόμαστε για την κατάφωρη καταπάτηση των δικαιωμάτων των παιδιών μας και αναμένουμε από εσάς, ως οφείλετε, την άμεση αναθεώρηση του Οικογενειακού Δικαίου στην κατεύθυνση που αρμόζει σε ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου.

Με εκτίμηση,

Οικογένειες Ουράνιο Τόξο – Γραμματεία Κρήτης»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ