Ελλαδα

«Ήταν ωραίος ως Έλληνας»: Το μήνυμα της Λίνας Μενδώνη για την απώλεια του Σπύρου Φωκά

Άφησε την τελευταία του πνοή ο ζεν πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σπύρος Φωκάς: Συλλυπητήριο μήνυμα της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για την απώλεια του Έλληνα ηθοποιού - Η καριέρα του και οι διεθνείς επιτυχίες.
Συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια του Σπύρου Φωκά έστειλε η υπουργός Πολιτισμού © Eurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη

Σπύρος Φωκάς: Συλλυπητήριο μήνυμα της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για την απώλεια του Έλληνα ηθοποιού - Η καριέρα του και οι διεθνείς επιτυχίες.

Συλλυπητήριο μήνυμα για τον σπουδαίο ηθοποιό Σπύρο Φωκά, ο οποίος έφυγε σήμερα από τη ζωή, απέστειλε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στο  οποίο αναφέρεται στη μεγάλη καριέρα και στις διεθνείς επιτυχίες του εκλιπόντος.

Σπύρος Φωκάς: Συλλυπητήριο μήνυμα της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για την απώλεια του Έλληνα ηθοποιού - Η καριέρα του και οι διεθνείς επιτυχίες.
Σπύρος Φωκάς και Ζωή Λάσκαρη στη «Στεφανία» του Γιάννη Δαλιανίδη (1967) © Finos Film

Σπύρος Φωκάς: Το μήνυμα της υπουργού Πολιτισμού

Πληροφορούμενη τον θάνατο του Σπύρου Φωκά, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με θλίψη αποχαιρετούμε τον ηθοποιό Σπύρο Φωκά, έναν από τους γνωστότερους και αγαπητότερους εκπροσώπους του θεάματος, με σημαντική κινηματογραφική καριέρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η πρώτη ταινία στην οποία συμμετείχε, το 1959, το "Ματωμένο Ηλιοβασίλεμα", προβλήθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών και υπήρξε η αφετηρία της διεθνούς καριέρας του. Η πρώτη εμφάνισή του στη ξενόγλωσση ταινία "Morte di un amico", ιταλικής παραγωγής, του άνοιξε το δρόμο για τα αμερικανικά κινηματογραφικό στούντιο. Η επιβλητική παρουσία του και η ευρεία γκάμα του, του επέτρεψαν να ερμηνεύσει σημαντικούς ρόλους στον ελληνικό και διεθνή κινηματόγραφο, ενώ έπαιξε και σε πολλές τηλεοπτικές σειρές.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cwv1edophr8h)

Με την παρουσία του σηματοδότησε μερικές από τις πιο σημαντικές καλλιτεχνικές δημιουργίες του ιταλικού κινηματογράφου (όπως "Ο Ρόκο και τ' αδέλφια του", του Λουκίνο Βισκόντι) αλλά και μερικές από τις εμπορικότερες ταινίες του Χόλιγουντ (όπως το "Διαμάντι του Νείλου" και "Ράμπο 3").

Σημαντική ήταν η διαδρομή του και στο θέατρο, κυρίως σε μεγάλες σκηνές του εξωτερικού. Κοσμοπολίτης, ευγενής, εργατικός, προσηνής και ταυτόχρονα διονυσιακός και απολλώνιος, ο Σπύρος Φωκάς ήταν ωραίος ως Έλληνας. Θα μας τον θυμίζει το έργο του. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους πολλούς φίλους του».

Σπύρος Φωκάς - Η καριέρα στο εξωτερικό και η τηλεόραση

Σπύρος Φωκάς είχε γεννηθεί στις 17 Αυγούστου 1937 στην Πάτρα και το πραγματικό του επώνυμο ήταν Ανδρουτσόπουλος. Διέγραψε σημαντική πορεία στην υποκριτική, κάνοντας διεθνή καριέρα. Μεταξύ άλλων, έπαιξε στο εξωτερικό στις ταινίες «Ο Ρόκο και τ' Αδέλφια του» του Λουκίνο Βισκόντι και «Το διαμάντι του Νείλου».

Στην ιδιωτική τηλεόραση συμμετείχε κυρίως ως guest σε επιτυχημένες σειρές, όπως η «Ανατομία ενός Εγκλήματος», το «Νυχτερινό Δελτίο» και οι «Δυο Ξένοι», ενώ πρωταγωνίστησε στο σήριαλ «Της Αγάπης Μαχαιριά» (2005-07) στον ρόλο του Αντώνη Σταματάκη. Τελευταία του τηλεοπτική εμφάνιση ήταν στη σειρά «Ιατρικό Απόρρητο» τη σεζόν 2008-09 στον ΑΝΤ1, ενώ παρουσίασε και τη μουσική εκπομπή «Πραγμάτων Ύλη Μαγική» στην ΕΡΤ3 το 2012.

Σπύρος Φωκάς: Συλλυπητήριο μήνυμα της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για την απώλεια του Έλληνα ηθοποιού - Η καριέρα του και οι διεθνείς επιτυχίες.
Η αφίσα της ταινίας «Εγωισμός» (1964) με πρωταγωνιστή τον Σπύρο Φωκά © Finos Film

Σπύρος Φωκάς - Το «αντίο» των φίλων του

Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση θανάτου του Σπύρου Φωκά, φίλοι του τον αποχαιρετούν μέσα από αναρτήσεις τους στα social media. Ανάμεσά τους, ο Παύλος Ριγάτος, που έγραψε στο Facebook. 

«Πριν λίγο έφυγε από την ζωή για την γειτονιά των αγγέλων ένας Μεγάλος Καλλιτεχνης ένας Σπουδαίος Ηθοποιός ο Σπύρος Φωκάς που αγαπήθηκε από όλο τον κόσμο και έκανε υπερήφανη την Ελλάδα μας με την διαδρομή του και το ήθος του. Ήταν όμως όπως ελεγε ότι είναι Έλληνας με την σημασία της λέξεως αγαπούσε κάθε τι το ελληνικό εδώ δυστυχώς όπως γίνεται συνήθως δεν του έδωσαν την πρέπουσα σημασία και ιδίως στα τελευταία χρόνια που περνούσε δύσκολα. Παρόλα αυτά συνέχιζε αξιοπρεπώς γιατί πάνω από όλα ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος. Είχα την τύχη τα τελευταία 12 χρόνια να είμαι φίλος του όπως και της Μαρίας της γυναίκας του που ήταν πάντα δίπλα του έως και σήμερα με μια απίστευτη αγάπη που την διέκρινε για αυτόν

Μας ένωσε η μουσική κάποια στιγμή μου έδωσε ένα στίχο του και αυτό ήταν του έβαλα μουσική και έτσι φτιάχτηκε το τραγούδι παίξε ένα ζεϊμπέκικο να φύγω αυτό ήταν από τότε μέχρι και σήμερα η αγάπη μας παρέμενε διαρκείς και θα συνεχίσει για πολλούς από εμάς. Σπύρο σε ευχαριστώ προσωπικά για την μεγάλη προσφορά σου στον χώρο του θεάματος και της τέχνης. Εύχομαι αγαπημένε φίλε μου Καλό Παράδεισο να έχει η ψυχούλα σου και συλλυπητήρια στην Μαρία σου και στην Κωνσταντίνα σου την κόρη σου».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ