Ελλαδα

Νέες αποκαλύψεις για το κύκλωμα εμπορίας βρεφών στα Χανιά - Μωρό «αγνώστων γονέων» πουλήθηκε στην Αυστραλία

Τη δικαστική οδό παίρνει και η περίπτωση διδύμων

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άτομο κρατά τα ποδαράκια βρέφους σε ασπρόμαυρη φωτογραφία
Το μωρό παραμένει στη Μονάδα Νεογνών του νοσοκομείου Χανιών © Pixabay / one_life

Χανιά - Κύκλωμα εμπορίας βρεφών: Μωρό πουλήθηκε στην Αυστραλία - Δύσκολη νομική περίπτωση, άγνωστοι οι βιολογικοί γονείς

«Δύσκολη» νομικά χαρακτηρίζεται η περίπτωση βρέφους που γεννήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων και παραμένει στη Μονάδα Νεογνών, αφού η γυναίκα που το γέννησε φέρεται να είναι μπλεγμένη στο κύκλωμα εμπορίας βρεφών που ξεσκεπάστηκε πριν από λίγους μήνες στην Κρήτη. Η γυναίκα από τη Γεωργία γέννησε το μωράκι, των οποίων οι βιολογικοί γονείς παραμένουν άγνωστοι, ενώ γυναίκα από την Αυστραλία υποστηρίζει ότι έχει όλα τα έγγραφα αναδοχής και θέλει να το πάρει κοντά της. 

Σύμφωνα με το flashnews.gr, το μωρό προέκυψε με γονιμοποίηση ωαρίου (πιθανώς από δωρεά ωαρίου) και σπερματοζωαρίου από τράπεζα σπέρματος και στη συνέχεια κυοφορήθηκε από την παρένθετη μητέρα που συνεργάζονταν ή συνεργάστηκε μόνο για τη συγκεκριμένη περίπτωση, με το κύκλωμα εμπορίας βρεφών στα Χανιά. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι για το μωρό που γεννήθηκε στα Χανιά και βρίσκεται στη Μονάδα Νεογνών του νοσοκομείου Χανίων, έχει υπάρξει ανάδοχος γυναίκα από την Αυστραλία, η οποία μάλιστα έχει πληρώσει στους εκπροσώπους του κυκλώματος ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσόν. Μάλιστα, έχει στην κατοχή της όλα τα απαιτούμενα συμβολαιογραφικά έγγραφα που την κατοχυρώνουν ώστε μετά τη γέννηση, να πάρει το μωρό στη χώρα της και να το μεγαλώσει, χωρίς να έχει γίνει γνωστό αν υπάρχει πατέρας.

Σύμφωνα με το τοπικό μέσο, στις 23 Νοεμβρίου θα κριθεί στο Μονομελές Πρωτοδικείο Χανίων η επιμέλεια δίδυμων μωρών τα οποία, τον περασμένο Αύγουστο, παρέλαβαν οι Ιταλοί γονείς τους από το νοσοκομείο Χανίων, μετά από εισαγγελική παραγγελία. Οι περιπτώσεις είναι πολλές και θα κριθούν στις αίθουσες δικαστηρίων, όπως δικαστικά θα κριθεί και το τι μέλλει γενέσθαι με τους προσωρινά κρατούμενους επικεφαλής του κυκλώματος, με τη δίκη πάντως να αναμένεται εντός του νέου έτους.

Πάνω από 200 γυναίκες φέρεται να εκμεταλλεύτηκε το κύκλωμα

Όπως είχε γίνει γνωστό τον περασμένο Αύγουστο, οπότε και αποκαλύφθηκε η υπόθεση, ανάμεσα στους εννέα συλληφθέντες, που για μια δεκαετία φέρονται να δρούσαν ως εγκληματική οργάνωση, προχωρώντας σε παράνομες υιοθεσίες, έχοντας εξαπατήσει περί τα 400 ζευγάρια που ήθελαν να αποκτήσουν παιδί και έχοντας εκμεταλλευτεί 200 γυναίκες ως παρένθετες μητέρες και δότριες ωαρίων, είναι μια έγκυος και μια γυναίκα με ένα βρέφος εννέα ημερών, το οποίο προοριζόταν για παράνομη υιοθεσία στη Βόρεια Ελλάδα. 

Στην υπόθεση εμπλέκεται και δικηγόρος της συμπρωτεύουσας, η οποία θα διεκπεραίωνε τα πλαστά έγγραφα νομιμοποίησης του παιδιού. Οι αστυνομικοί του Οργανωμένου Εγκλήματος, σε συνεργασία με συναδέλφους τους της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης, κατάφεραν να ταυτοποιήσουν, μεταξύ άλλων, υπόθεση υιοθεσίας στην Κατερίνη. Η θετή μητέρα ομολόγησε στους αστυνομικούς πως Ρουμάνα μεσίτρια από το κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στα Χανιά είχε μεταφέρει και παραδώσει το βρέφος στην πόλη του νομού Πιερίας. Από τον Δεκέμβριο του 2022, εξάλλου, μέχρι σήμερα, διαπιστώθηκαν τέσσερις τετελεσμένες παράνομες υιοθεσίες ή απόπειρες. Εβδομήντα μία γυναίκες ήταν συστηματικά δότριες ωαρίων και 98 τέθηκαν σε εργασιακή εκμετάλλευση ως παρένθετες μητέρες. Ενδεικτική της βιομηχανοποίησης της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής από την εγκληματική οργάνωση είναι η περίπτωση αλλοδαπής που ήταν μεταξύ των τριάντα που προσήχθησαν στην Ασφάλεια Χανίων. Είχε έξι παιδιά και έγινε δύο φορές παράνομα παρένθετη μητέρα.

Νεαρή γυναίκα από την Καλαμάτα επικοινώνησε με το neakriti.gr καταγγέλλοντας πως η εγκληματική οργάνωση την είχε προσεγγίσει προκειμένου να την εκμεταλλευτεί ως δότρια ωαρίων. Σύμφωνα με όσα ανάφερε, υπάλληλος του κέντρου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στα Χανιά την προσέγγισε μέσω συγγενικού της προσώπου και μέσα από σελίδα στο Facebook της πρότεινε να γίνει δότρια ωαρίων. Η υπάλληλος του κέντρου τής είπε ότι ψάχνουν για δότριες οι οποίες θα πρέπει να είναι άνω των 25 ετών, να έχουν γεννήσει τουλάχιστον μία φορά και να μην είναι παντρεμένες, είτε να έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Η νεαρή γυναίκα, που ήδη έχει ένα παιδί, μπήκε στη διαδικασία της συναλλαγής και συνεργασίας, χωρίς να έχει αντιληφθεί το παράνομο του πράγματος. Υποβλήθηκε στις πρώτες ορμονολογικές εξετάσεις, το κόστος των οποίων (50 ευρώ) η υπάλληλος του κέντρου της κατέθεσε στον προσωπικό της λογαριασμό. Εν συνεχεία συνεννοήθηκαν για την ημερομηνία που θα ταξίδευε στα Χανιά προκειμένου να προχωρήσει η λήψη ωαρίων. Τη βεβαίωσε ότι το κέντρο υποβοηθούμενης  αναπαραγωγής θα της καλύψει το κόστος των εισιτηρίων, ότι θα της μισθώσει σπίτι με καλυμμένα όλα τα έξοδα και πληρωμένους τους λογαριασμούς νερού και ρεύματος, και ότι θα λαμβάνει 750 ευρώ τον μήνα και επιπλέον 1.500 ευρώ για τη «δωρεά» ωαρίων.

Όταν η γυναίκα-υποψήφιο θύμα από την Καλαμάτα τη ρώτησε για τις περαιτέρω εξετάσεις, την καθησύχασε λέγοντάς της «μην αγχώνεσαι, είναι ο γυναικολόγος εδώ». Μάλιστα στις συνομιλίες που είχαν, πάντα μέσω Facebook, τη ρωτούσε αν γνωρίζει γυναίκες που θα ήθελαν να γίνουν δότριες ωαρίων.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ