Ελλαδα

ΣτΕ: Tην Παρασκευή αποφασίζει για την αίτηση του Ανδρουλάκη κατά ΑΔΑΕ για τις τηλεφωνικές υποκλοπές

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είχε ζητήσει από την ΑΔΑΕ να του γνωστοποιηθεί η εισαγγελική διάταξη και ο πλήρης φάκελος με το υλικό που είχε συλλεγεί

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΣτΕ: Tην Παρασκευή αποφασίζει για την αίτηση του Ανδρουλάκη κατά ΑΔΑΕ για τις τηλεφωνικές υποκλοπές
ΣτΕ: Την Παρασκευή η απόφαση για την αίτηση Ανδρουλάκη κατά ΑΔΑΕ ©ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

ΣτΕ: Την Παρασκευή αποφασίζει για την αίτηση περί τηλεφωνικών υποκλοπών - Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είχε ζητήσει από την ΑΔΑΕ να του γνωστοποιηθεί η εισαγγελική διάταξη και ο πλήρης φάκελος με το υλικό που είχε συλλεγεί

Την ερχόμενη Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου 2023, θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη κατά της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) και με την οποία ζητάει να κηρυχθεί αντισυνταγματική η διάταξη, που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώσει εκείνους, των οποίων τα τηλέφωνα παρακολουθούνταν από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ).

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ζητάει να κηρυχθεί αντισυνταγματική η διάταξη που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώσει εκείνους που τα τηλέφωνά του ήταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ.

Αναλυτικότερα, ο κ. Ανδρουλάκης ζητάει από το ΣτΕ, την ακύρωση της πράξης του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου, με την οποία απορρίφθηκε το αίτημά του να ενημερωθεί σχετικά με την παρακολούθηση του τηλεφώνου του από την ΕΥΠ.

Συγκεκριμένα ζήτησε από την ΑΔΑΕ να του γνωστοποιηθεί η εισαγγελική διάταξη και ο πλήρης φάκελος με το υλικό που είχε συλλεγεί, μετά την επιβολή της άρσης του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών του.

«Η ελληνική νομοθεσία δεν εναρμονίζεται με την οδηγία 2002/58 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»

Ακόμη, ο κ. Ανδρουλάκης ζητάει από το ΣτΕ να αναγνωρισθεί ότι η διάταξη του νόμου 4790/2021, με την οποία απαγορεύθηκε η γνωστοποίηση της παρακολούθησης για λόγους εθνικής ασφάλειας, έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ υποστηρίζει ότι από την Ελληνική νομοθεσία δεν εναρμονίζεται με την οδηγία 2002/58 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και την προστασία της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ θα συνεδριάσει με πρόεδρο την Ευαγγελία Νίκα και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Μαρλένα Τριπολιτσιώτη και σύμφωνα με την τελευταία (κυρία Τριπολιτσιώτη) τίθεται θέμα εάν μετά την ψήφιση του νόμου 5002/2022 που ρυθμίζει τη διαδικασία άρσης απορρήτου των επικοινωνιών, την προστασία προσωπικών δεδομένων των πολιτών, κ.λπ., έχει έννομο συμφέρον ο κ. Ανδρουλάκης για συνέχιση της δίκης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ