Ελλαδα

Κέρκυρα, το νησί του βιβλίου - Πότε ξεκινάει το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης και Πεζογραφίας

Το πρόγραμμα έχει επιμεληθεί ο Μηνάς Βιντιάδης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κέρκυρα, το νησί του βιβλίου - Πότε ξεκινάει το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης και Πεζογραφίας
Κέρκυρα, το νησί του βιβλίου - Πότε ξεκινάει το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης και Πεζογραφίας © Unsplash

Κέρκυρα: Ξεκινάει το Φεστιβάλ Ποίησης και Πεζογραφίας - Το πρόγραμμα έχει επιμεληθεί ο Μηνάς Βιντιάδης

Στον Τίτο Πατρίκιο, στο Έτος Άλκης Ζέη, στη Βαλκανική Λογοτεχνία και σε ξεχωριστά βιβλία είναι αφιερωμένα τα φετινά Διεθνή Φεστιβάλ Κέρκυρας Ποίησης και Πεζογραφίας.

Έτσι, για μια εβδομάδα, από τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου έως την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου και από την Πέμπτη 2 έως το Σάββατο 4 Νοεμβρίου, η Κέρκυρα μετατρέπεται στο νησί του βιβλίου, με δυο φεστιβάλ, μ' ένα φιλόδοξο πρόγραμμα και πολλές, σημαντικές, εκδηλώσεις, που σχεδίασε και προετοίμασε ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Μηνάς Βιντιάδης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Φεστιβάλ ποίησης

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου

Ένας αξιόλογος ποιητής από την Αλβανία, ο Λουάν Τζούλις, παρουσιάζει το έργο του. Θα μιλήσει η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Κατερίνα Χριστόγερου και ποιήματα θα απαγγείλει η ηθοποιός Θώμη Καρύδη.

Τρίτη 31 Οκτωβρίου

Η ποιήτρια Τασούλα Τσιλιμένη παρουσιάζει τη συλλογή της "Η αφωνία του Απογεύματος", εκδόσεις Μανδραγόρας. Σχολιάζει ο Δρ. Ιστορίας και Αρχαιολογίας Κώστας Σουέρεφ και ποιήματα θα απαγγείλει η ηθοποιός Χριστίνα Ροκαδάκη.

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου

Ο σημαντικότερος εν ζωή Έλληνας Ποιητής θα τιμηθεί από τον Δήμο Κέρκυρας, θα συζητήσει με τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Μηνά Βιντιάδη και τον αγαπημένο του φίλο ηθοποιό Μιχάλη Μητρούση που θα διαβάσει ανέκδοτα πεζά του. Χαιρετίζει και απαγγέλλει ποιήματά του η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας Βαρβάρα Δούκα. Τέλος, θα απαντήσει σε ερωτήσεις όσων τον τιμήσουν με την παρουσία τους και θα υπογράψει βιβλία του.

Φεστιβάλ πεζογραφίας

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου

Αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη γέννηση της Άλκης Ζέη με τη συμμετοχή του αγαπημένου φίλου της συγγραφέως Τίτου Πατρίκιου και των συγγραφέων που έχουν έρθει στο νησί. Θα μιλήσει και θα συντονίσει η Πανεπιστημιακός Τασούλα Τσιλιμένη, διευθύντρια του Μουσείου Παιδικής Λογοτεχνίας, που ετοιμάζει έκθεση και συνέδριο για τη Ζέη, και συμμετέχει διαδικτυακά η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Γενεύης και ποιήτρια Βάλια Τσάιτα.

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου

Παρουσίαση του μυθιστορήματος “Ιερεμιάδα”, της Χλόης Κουτσουμπέλη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Εστία”. Αποσπάσματα διαβάζει η ηθοποιός Μαρία Οικονόμου.

«Η Μουσική στις σελίδες των Βιβλίων».

Ο συγγραφέας Μηνάς Βιντιάδης παρουσιάζει το βιβλίο του «Μια μέρα με τον Μότσαρτ», που στη θεατρική του μορφή παρουσιάζεται έως τα Χριστούγεννα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Επίσης, η καθηγήτρια στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Ζωή Διονυσίου παρουσιάζει το βιβλίο της «Ένα ταξίδι στο ρεμπέτικο για παιδιά και μεγάλους» (που συνέγραψε από κοινού με την Gail Holst-Warhaft).Η Ευγενία Ζάγουρα, εκπαιδευτικός και Πρόεδρος του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση μιλά για την παράσταση «Το μπαγλαμαδάκι», βασισμένη στο παραπάνω βιβλίο. Φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου μοιράζονται τις εμπειρίες τους και τραγούδια από την παράσταση.

Παράλληλη εκδήλωση: Το μεσημέρι, στις 12, οι λογοτέχνες θα επισκεφθούν την έκθεση στο Παλαιό Φρούριο, που είναι αφιερωμένη στον μεγάλο Κερκυραίο συγγραφέα Κωνσταντίνο Θεοτόκη, με τίτλο «Άφθαρτος Λόγος».

Σάββατο 4 Νοεμβρίου

«Η Ελληνική Λογοτεχνία στα Βαλκάνια. Πραγματικότητα Προοπτικές»

Δύο μεταφράστριες και εξαίρετες λογοτέχνιδες, η Ισμήνη Ραντούλοβιτς από τη Σερβία και η Άντζελα Μπράτσου από τη Ρουμανία , συζητούν με την αντιπρόεδρο της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης Χλόη Κουτσουμπέλη και παρουσιάζουν το σημερινό τοπίο και το μέλλον των βιβλίων στις χώρες της Βαλκανικής .

Όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Ιόνιο βουλή στις 7 μ.μ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ