Ελλαδα

«Eco Zoo»: Το πρώτο Θεματικό Πάρκο με ρομποτικά ζώα

Ζωολογικός κήπος χωρίς αιχμαλωσία

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ένας ρομποτικός δεινόσαυρος μας υποδέχεται στο θεματικό πάρκο Eco Zoo © ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ
Ένας ρομποτικός δεινόσαυρος μας υποδέχεται στο θεματικό πάρκο Eco Zoo © ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Το Θεματικό Πάρκο «Eco Zoo» είναι ο πρώτος ζωολογικός κήπος χωρίς ζώα σε αιχμαλωσία που φιλοξενεί 32 είδη ρομποτικών ζώων και ανοίγει τις πόρτες του την Τρίτη (17/10)

Το Θεματικό Πάρκο «Eco Zoo» εκπέμπει πολλαπλά μηνύματα για τα δικαιώματα των ζώων, άγριων και μη και απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους. Πρόκειται για τον πρώτο ζωολογικό κήπο, χωρίς αιχμαλωσία που φιλοξενεί 32 είδη ρομποτικών ζώων και θα λειτουργήσει από την Τρίτη (17/10) μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου, στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ, στη Θεσσαλονίκη.

Το Eco Zoo ξεκινά τη λειτουργία του στις 17/10 και διαρκεί μέχρι τις 04/02/2024 β' μέρος ξενάγησης

«Eco Zoo»: Ένα θεματικό πάρκο με σύμβολο το ρινόκερο

Σύμβολο του «Eco Zoo», είναι ο ρινόκερος, ένα είδος υπό εξαφάνιση, το οποίο σχεδίασαν το ΝΟΗΣΙΣ, μαζί με τους Dream Workers και την Eksagon Exhibitions. Πριν καν ανοίξει τις πύλες του έχει ήδη κεντρίσει το ενδιαφέρον επισκεπτών από όλη την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, οι διαχειριστές του «Eco Zoo» έχουν ήδη αποφασίσει να το «ταξιδέψουν» και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, μιας και από τεχνικής πλευράς, η μεταφορά και εγκατάστασή του είναι ευέλικτη, όπως τονίστηκε στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης τύπου, στην οποία και παρουσιάστηκε επίσημα.

Θέματα κλιματικής αλλαγής, της ζωής διαφόρων ειδών ζώων στον πλανήτη και πώς αυτή επηρεάστηκε με την πάροδο των χρόνων και αιώνων, αλλά και τα συναισθήματα που βιώνουν όντας εγκλωβισμένα σε σιδερένια κλουβιά, είναι μερικά από τα ζητήματα πάνω στα οποία εστιάζει το θεματικό πάρκο.

«Μην ταΐζετε τους Ανθρώπους»

Μεταξύ όλων των εκθεμάτων εντύπωση προκαλεί ένα άδειο σιδερένιο κλουβί, στην πινακίδα έξω από το οποίο αναγράφεται η οδηγία... «Μην ταΐζετε τους Ανθρώπους». Πρόκειται για ένα ισχυρό μήνυμα, με το οποίο οι διοργανωτές θέλουν να ενισχύσουν τη θέση ότι «το μόνο ωραίο και καλό κλουβί είναι το...άδειο κλουβί».

Μέσα από αυτή τη συνεργασία, το ΝΟΗΣΙΣ, οι Dream Workers και η Eksagon Exhibitions ανέπτυξαν ένα θεματικό πάρκο με εκπαιδευτικό και διαδραστικό χαρακτήρα που έχει ως στόχο να αναδείξει την κλιματική αλλαγή. Το «Eco Zoo» αναδεικνύει σύγχρονα θέματα που αφορούν στην αιχμαλωσία των ζώων. Πρόκειται για ένα πάρκο οικολογικό που δεν έχει ζώα σε αιχμαλωσία, αλλά ζώα ρομποτικά», επισήμανε η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΝΟΗΣΙΣ, Στυλιανή Μπεζεργιάννη.

«Φτιάξε το δικό σου υπερζώο»

«Πρόκειται για τρία τραπέζια με οθόνες αφής, οι οποίες εξερευνούν τις αισθήσεις των ζώων, τα είδη των ζώων που εξαφανίζονται στην Ελλάδα και μια εφαρμογή με τον τίτλο "Φτιάξε το δικό σου υπερζώο" όπου ο επισκέπτης συνδυάζει μέρη σώματος διαφορετικών ζώων μεταξύ τους. Επίσης ένα διαδραστικό τραπέζι με τον παγκόσμιο χάρτη εξαφανισμένων ζώων που απεικονίζει την βιοποικιλότητα σε κάθε χώρα, καθώς και ένας διαδραστικός τοίχος που αναφέρεται στην κλιματική αλλαγή όπου φαίνεται πώς επηρεάζεται το κλίμα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες», επισήμανε ο διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης του ΝΟΗΣΙΣ, Βασίλης Μάτσος.

Ξενάγηση στο Θεματικό Πάρκο ZOO ECO ©ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ / ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ξενάγηση στο Θεματικό Πάρκο ZOO ECO ©ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ / ΑΠΕ-ΜΠΕ

O κόσμος του «Eco Zoo» με ελάφια βρυκόλακες, εναέρια σαλιγκάρια και καρχαρίες Γκρέμλιν

Υπάρχει ελάφι βρυκόλακας, εναέριο σαλιγκάρι και Καρχαρίας Γκρέμλιν; Ο Μάνατος πετάει ή κολυμπάει; Τι είναι το πάφιν φρατερκούλα και το σάκχαρο πέτουρος; Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, όπως και άλλες πληροφορίες που μέχρι σήμερα δεν έχουν έρθει στο προσκήνιο, είναι ορισμένα από τα συστατικά που καθιστούν το Θεματικό Πάρκο μοναδικό.

Η «συνάντηση» και η γνωριμία με τα ζώα όλων των ηπείρων του πλανήτη που αποτελούν μέρος από τα βασικά εκθέματα του πάρκου, είναι απλά η αφορμή για να ανοίξει με έναν ξεχωριστό τρόπο το τεράστιο και σημαντικό κεφάλαιο του φυσικού περιβάλλοντος, της ραγδαίας κλιματικής αλλαγής, της υπερθέρμανσης του πλανήτη και των επιπτώσεών της, της βιοποικιλότητας, αλλά και του κινδύνου εξαφάνισης χιλιάδων ζώων.

Η εισαγωγή των επισκεπτών στο πάρκο γίνεται μέσα από την αίθουσα προβολής και ένα εφυέστατο και γεμάτο χιούμορ βίντεο, που επιμελήθηκε ο συγγραφέας και παρουσιαστής Γιάννης Σερβετάς.

Eco Zoo: Το πρώτο πάρκο ζώων χωρίς αιχμαλωσία ζωντανών πλασμάτων © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ
Eco Zoo: Το πρώτο πάρκο ζώων χωρίς αιχμαλωσία ζωντανών πλασμάτων © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Δεινόσαυροι και Μαμούθ για πρώτη φορά στην Ελλάδα 

Η συνέχεια είναι εντυπωσιακή με τα ζώα που εξαφανίστηκαν. Τεράστιοι Δεινόσαυροι και Μαμούθ, αλλά και για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο θαυμαστός κόσμος των Θαλάσσιων Δεινοσαύρων είναι στο Eco Zoo. Τεράστια, αλλά και λίγο μικρότερα εκθέματα με κίνηση και ήχο, τα συναντούν οι επισκέπτες μέσα σε ένα σκηνογραφημένο θαλάσσιο περιβάλλον που κόβει την ανάσα. Αμέσως μετά μικροί και μεγάλοι ανακαλύπτουν τα ζώα του πλανήτη σε κάθε Ήπειρο.

Το «ταξίδι» των επισκεπτών σε κάθε γωνιά της γης είναι απλά η ευκαιρία να ανακαλύψουν τις αιτίες των ακραίων καιρικών φαινομένων και καταστροφών αλλά και τους τρόπους που ο πλανήτης μας μπορεί να γίνει πιο φιλικός και φιλόξενος για κάθε ζωντανό οργανισμό.

Το «Eco Zoo» θα λειτουργεί:
  • από την Τρίτη έως και την Παρασκευή από τις 09:00 έως τις 14:00
  • το Σάββατο από τις 11:00 έως τις 19:00
  • την Κυριακή 10:00 έως 15:00

Το κόστος του εισιτηρίου είναι για οργανωμένα γκρουπ και σχολικές εκδρομές:

  • 7 ευρώ το άτομο
  • με 8 ευρώ και η τρισδιάστατη προβολή στο Κοσμοθέατρο διάρκειας 50 λεπτών.

Θα λειτουργήσει από την Τρίτη (17/10) μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου

Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ, στη Θεσσαλονίκη

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.