Ελλαδα

Κατακόρυφη αύξηση θανάτων από κορωνοϊό - Σε έξαρση η νόσος προειδοποιεί ο Μαγιορκίνης

53 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους, 36 οι διασωληνωμένοι

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κατακόρυφη αύξηση θανάτων από κορωνοϊό - Σε έξαρση η νόσος προειδοποιεί ο Μαγιορκίνης
Σε έξαρση ο κορωνοϊός προειδοποιει ο Μαγιορκίνης © ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI

Κορωνοϊός: Κατακόρυφη αύξηση θανάτων σε μία εβδομάδα - Σε έξαρση η νόσος προειδοποιει ο Μαγιορκίνης

Κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των θανάτων ασθενών με νόσο COVID – 19 στη χώρα μας. 

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ, το οποίο δόθηκε πριν από λίγη ώρα στη δημοσιότητα, 53 ασθενείς με κορωνοϊό έχασαν τη ζωή τους, για την εβδομάδα η οποία έληξε την Κυριακή 1 Οκτωβρίου, έναντι 35 που ήταν ο αριθμός της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας.

Τι αναφέρει ο ΕΟΔΥ

Την ίδια ώρα, 36 ασθενείς που νοσούν πολύ σοβαρά νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας, έναντι των 33 για την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι εισαγωγές ασθενών κορωνοϊό στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας έφτασαν τις  868, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ο αριθμός αυτός έφτανε τους 869 ασθενείς. 

Τέλος, το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ καταγράφει επίσης ένας θάνατο ασθενούς από επιπλοκές της γρίπης, χωρίς, πάντως, να έχουν δηλωθεί νέα σοβαρά κρούσματα της νόσου για την περασμένη εβδομάδα.

Σε έξαρση ο κορωνοϊός λέει ο Μαγιορκίνης

Από την πλευρά του ο καθηγητής Υγεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής στο ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης έκανε λόγο για έξαρση του κορωνοϊού που φαίνεται ότι ξεκίνησε στα μέσα του Σεπτεμβρίου. 

Συγκεκριμένα ο κ. Μαγιορκίνης επισήμανε στην ΕΡΤ ότι παρατηρείται σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας, με αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ, ωστόσο, εμφανίστηκε καθησυχαστικός καθώς πρόσθεσε «δεν χρειάζεται να ληφθούν οριζόντια μέτρα».

«Η Covid είναι μια από τις λοιμώξεις οι οποίες προκαλούν διαταραχές της πήξεως. Δημιουργούν θρόμβους. Μια από τις εντοπίσεις της είναι στον πνεύμονα και ονομάζεται πνευμονική εμβολή. Αλλες θρομβώσεις μπορούν να συμβούν και σε άλλα όργανα και η πιο κλασική είναι αυτό που λέμε η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, δηλαδή θρόμβωση στα πόδια, στα κάτω άκρα. Είναι κάτι το οποίο δεν είναι η πρώτη φορά που το παρατηρούμε. Ξέραμε ότι η Covid-19 είναι θρομβωτική νόσος. Προφανώς τώρα έχει ξαναμπεί στο στόχαστρο αυτή η παρενέργεια της λοίμωξης και γι’ αυτόν το λόγο έχει αρχίσει και γίνεται ξανά μάλλον αυτή η συζήτηση», σημείωσε ο ίδιος αναφερόμενος στην εμφάνιση πνευμονικής εμβολής σε ανθρώπους που είχαν προσβληθεί από κορωνοϊό.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cw0ku5g2pdw9)

Τέλος, ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε και στα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών τονίζοντας πως είναι σημαντικό εάν και εφόσον βγουν θετικοί στον κορωνοϊό: «αμέσως να αναζητήσουν θεραπεία από τον γιατρό τους. Υπάρχουν λοιπόν θεραπείες οι οποίες είναι είτε από το στόμα είτε ενδοφλέβια αν δεν μπορούν να πάρουν αυτό το φάρμακο από το στόμα το οποίο είναι για την Covid και πρέπει να το πάρουν όσο πιο νωρίς γίνεται. Το άλλο στοιχείο είναι, επειδή έρχεται ο εμβολιασμός, θα πρέπει να πάνε να κάνουν το εμβόλιο γιατί αυτό μειώνει και τις παρενέργειες, τις πιθανότητες δηλαδή κάποιος να κάνει και θρομβώσεις αλλά και εμβολές».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ