Ελλαδα

Πρώτη σύγκριση των κακοκαιριών Daniel και Elias - Ποιες περιοχές έπληξαν περισσότερο

Αναλυτικά τα στοιχεία του Meteo για τις βροχοπτώσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αυτοκίνητα βυθισμένα στα λασπόνερα και τα φερτά υλικά από την κακοκαιρία Elias
© EUROKINISSI

Κακοκαιρία Daniel και κακοκαιρία Elias: Η σύγκριση των βροχοπτώσεων και τα στοιχεία του Meteo

Μία πρώτη σύγκριση των καταστροφικών βροχοπτώσεων της φονικής κακοκαιρίας Daniel και της κακοκαιρίας Elias επιχειρεί να κάνει το Meteo. 

Η Θεσσαλία και η Εύβοια είναι από τις περιοχές της χώρας που δέχτηκαν πολύ μεγάλα ύψη βροχής κατά τη διάρκεια των κακοκαιριών. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται τα ύψη αυτά όπως τα κατέγραψαν μετεωρολογικοί σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, με στόχο μια πρώτη σύγκρισή τους.

Τα ύψη βροχής που καταγράφηκαν κατά την κακοκαιρία Daniel ήταν μεγαλύτερα στη Θεσσαλία ενώ στην Εύβοια (με εξαίρεση τους σταθμούς σε Ωρεούς και Στενή) τα ύψη βροχής της κακοκαιρίας Elias ήταν μεγαλύτερα.

Σε ότι αφορά τον σταθμό της πόλης του Βόλου, παρότι τα αθροιστικά ύψη βροχής της κακοκαιρίας Daniel ήταν μεγαλύτερα από αυτά της κακοκαιρίας Elias, η δεύτερη εκδηλώθηκε με πιο ραγδαίες βροχοπτώσεις. Έτσι το μέγιστο αθροιστικό ύψος βροχής 6ώρου κατά την κακοκαιρία Daniel ήταν 159,6 χιλιοστά (05/09, 06:10-12:10) ενώ το μέγιστο αθροιστικό ύψος βροχής 6ώρου της κακοκαιρίας Elias ήταν 201.6 χιλιοστά (27/09, 16:30-22:30), μεγαλύτερο επομένως κατά περίπου 26%.

Πίνακας σύγκρισης των βροχοπτώσεων της κακοκαιρίας Daniel και της κακοκαιρίας Elias
© Meteo

Ο καιρός σήμερα - Πρόγνωση Meteo

Βροχές και καταιγίδες αναμένονται σήμερα Παρασκευή (29.9) σε πολλές περιοχές της χώρας, με εξαίρεση την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Βόρειοι άνεμοι έως 5 μποφόρ στο Αιγαίο. Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας στα ηπειρωτικά.

Πιο αναλυτικά, σήμερα αναμένεται άστατος καιρός με βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα ηπειρωτικά, εξαιρουμένης της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, σε τμήματα των Επτανήσων, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα ορεινά κυρίως τμήματα της Κρήτης. Έντονα θα είναι τα φαινόμενα κατά μήκος της Πίνδου και κατά τόπους στην Πελοπόννησο.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 10 έως 25 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 15 έως 28-30, στην Ήπειρο από 16 έως 28 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 15 έως 28, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 17 έως 26-28 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 17 έως 26 και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 17 έως 27-28 βαθμούς.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις 3-4 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε παροδικά αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα για ασθενή βροχή ή τοπικούς όμβρους. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 27-28 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών ή όμβρων τις θερμές ώρες της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 28 βαθμούς.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvv1z3nnkk3t)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ