Ελλαδα

Δύσκολη νύχτα για Βόλο, Λαρίσα, Λαμία και Εύβοια

Μπαράζ μηνυμάτων από το 112 - Πως θα εξελιχθεί η κακοκαιρία Elias

62224-137655.jpg
Newsroom
13’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κακοκαιρία Elias: Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Βόλο – Σε Εύβοια, Φθιώτιδα, Φωκίδα μεγάλα προβλήματα — Προληπτικές εκκενώσεις
© ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/EUROKINISSI

Κακοκαιρία Elias: Πλημμύρες σε Βόλο, Εύβοια, Λάρισα - Εκκενώσεις οικισμών - Πως θα εξελιχθεί η κακοκαιρία Elias

Η κακοκαιρία Elias σαρώνει τη χώρα και η νύχτα προβλέπεται ιδιαίτερα δύσκολη για τους κατοίκους στη Λάρισα, το Βόλο, τη Λαμία και την Εύβοια. Σπίτια και επιχειρήσεις έχουν πλημμυρίσει, ενώ η Πυροσβεστική δέχεται δεκάδες κλήσεις για απεγκλωβισμούς πολιτών την ώρα που η ισχυρή βροχόπτωση έχει μετατρέψει πολλούς δρόμους σε ορμητικούς χειμάρρους.

Η Μαγνησία βρίσκεται  στο επίκεντρο της κακοκαιρίας Elias, με την Πολιτική Προστασία να έχει στείλει μήνυμα 112 για απαγόρευση της κυκλοφορίας από το απόγευμα στους κατοίκους του Βόλου.

Δύσκολη νύχτα στον Βόλο
Δύσκολη νύχτα στον Βόλο © ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/EUROKINISSI

Το προειδοποιητικό μήνυμα αναφέρε ότι με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. απαγορεύεται η κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Βόλου λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Σε εξέλιξη βρίσκεται μάλιστα προσπάθεια απεγκλωβισμού πολιτών στο κέντρο του Βόλου εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας Elias που πλήττει την περιοχή.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvty3rhsdqk1)

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, εγκλωβισμένη είναι η δημοσιογράφος Φρόσω Παύλου, μαζί με άλλα τρία άτομα στον Βόλο. Η δημοσιογράφος ετοιμαζόταν να μεταδώσει το ρεπορτάζ στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ. Σύμφωνα με το τοπικό μέσο taxydromos.gr, ολόκληρος σχεδόν ο Βόλος έχει βυθιστεί στο σκοτάδι.

Με την τάση της ηλεκτροδότησης για πολλή ώρα να «τρεμοπαίζει» σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, έγινε ολική διακοπή λίγο μετά τις 20:30.

Δραματικό μήνυμα Μπέου για την κακοκαιρία στον Βόλο: Χειρότερη από τον Daniel

Ο δήμαρχος Βόλου, σε μήνυμά του μέσα από το αυτοκίνητο, ενώ η κακοκαιρία Elias βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, είπε ότι τα φαινόμενα είναι πιο σφοδρά από εκείνα της κακοκαιρίας Daniel και κάλεσε τους πολίτες να ανέβουν σε ψηλούς ορόφους για να προστατευθούν.

Στο μήνυμά του ο Αχιλλέας Μπέος αναφέρει:

«Αυτή η καταρρακτώδης βροχή είναι μεγαλύτερη από τις 6 Σεπτεμβρίου. Κόπηκε ο δρόμος στη μέση στην Παιδόπολη της Αγριάς. Πλημμύρες παντού. Αν συνεχίσει έτσι θα σπάσει ο Κραυσίδωνας σε λίγα λεπτά. Σας παρακαλώ, σας εκλιπαρώ, αν μένετε σε ισόγεια και σε πρώτους ορόφους, ανεβείτε σε ψηλότερους ορόφους. Αν χρειαστείτε βοήθεια καλέστε στα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο. Δεν μπορώ να καταλάβω τι οργή είναι αυτή από τη φύση. Προστατεύσετε τους εαυτούς σας. Η βροχή θα συνεχιστεί όλη νύχτα. Μείνετε ψηλά. Μην κυκλοφορείτε»

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Θεσσαλία λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, λόγω δυσμενών καιρικών φαινόμενων, ισχύουν οι κάτωθι προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

(α) Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην Εθνική Οδό Λάρισας – Φαρσάλων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από τα όρια της Δημοτικής Κοινότητας Νίκαιας (χ.θ. 8+000) έως τα Φάρσαλα.

(β) Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην Ε.Ο. Φαρσάλων –Βόλου, από τα Φάρσαλα έως τα όρια με την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας.

(γ) Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στο οδικό δίκτυο του Δήμου Φαρσάλων. Εξαιρούνται: α. Τα οχήματα Οδικής Βοήθειας. β. Τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης.

Ποτάμια οι δρόμοι - Ανησυχία για τον Ξηριά

Οι δρόμοι στον Βόλο έχουν πλημμυρίσει εξαιτίας της καταιγίδας που πλήττει με σφοδρότητα την πόλη από νωρίς το απόγευμα.

Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Βόλο- Πλημμυρικά φαινόμενα στην πόλη

Μετά και το 112 κανείς δεν κυκλοφορεί στους δρόμους της πόλης.

Έντονα καιρικά φαινόμενα πλήττουν και το ανατολικό Πήλιο για ακόμη μία φορά, μέσα σε λίγες ημέρες.

Ανησυχία επικρατεί για υπερχείλιση του Ξηριά στις Άσπρες Πεταλούδες ενώ προβλήματα αντιμετωπίζουν οι οδηγοί στην κυκλοφορία προς Αγριά.

Επίσης, κατολισθήσεις και πτώση βράχων έχουν σημειωθεί στη Γορίτσα.

Με απόφαση της Αστυνομίας έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία οχημάτων στον δρόμο Μηλίνας- Τρικερίου στο Ν. Πήλιο, λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων ενώ έχει πλημμυρίσει ο κόμβος της Αγρίας στα Αστέρια.

Νωρίτερα αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστά σε όλη την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας της Μαγνησίας τα σχολεία όλων των βαθμίδων την Πέμπτη και την Παρασκευή με απόφαση του δημάρχου Βόλου λόγω των σοβαρών προβλημάτων που έχουν επιφέρει οι καιρικές συνθήκες.

Εκκενώθηκαν χωριά του Δήμου Κιλελέρ στη Λάρισα

Μεγάλο και Μικρό Ευύδριο, Υπέρεια, οικισμός Πυργάκια στην περιοχή Χάλκη της Λάρισας εκκενώθηκαν προληπτικά λόγω της κακοκαιρίας Elias.

 Σύμφωνα με την ΕΡΤ, πρόκειται για χωριά τα οποία βρίσκονται στο Δήμο Κιλελέρ. Από εκεί περνά ο ποταμός Ενιπέας – έχει βρέξει πάρα πολύ και οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί σε σημεία που βρίσκονται ψηλά για παν ενδεχόμενο.

Νωρίτερα είχε εκκενωθεί και το χωριό Σωτήριο του Δήμου Κιλελέρ, ενώ όλα τα χωριά του Δήμου Κιλελέρ που βρίσκονται στην παλιά εθνική οδό Λάρισας Βόλου, αριστερά και δεξιά, περνούν μια δύσκολη νύχτα, αφού έχουν ήδη πλημμυρίσει τα χωράφια, έχουν ήδη μπει νερά στα χωριά και στις αυλές των σπιτιών.

Οι άνθρωποι εκεί παρακολουθούν με αγωνία πώς θα συμπεριφερθούν τα αναχώματα στα διάφορα σημεία στον Καστανιώτη, σε χειμάρρους ρέματα της περιοχής, ώστε αν χρειαστεί να φύγουν εγκαίρως.

Στο σημείο τις προηγούμενες ημέρες επιχείρησαν μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπου σε συνεργασία με συνεργεία του Δήμυο Κιλελέρ προχώρησαν σε αποκατάσταση των υποδομών του κεντρικού ρεματος που είχαν πάθει ζημία από τις προηγούμενες πλημμύρες.

Nωρίς το μεσημέρι ήχησε κι άλλο μήνυμα από το 112 και την Πολιτική Προστασία που ενημέρωνε τους κατοίκους στο Αρμένι και στο Σωτήριο Λάρισας για τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Η Πολιτική Προστασία καλούσε τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων που φέρνει στην περιοχή η κακοκαιρία Elias

«Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», έγραφε χαρακτηριστικά το μήνυμα του 112. 

Δοκιμάζεται η Βόρεια Εύβοια

Την ίδια ώρα, η Εύβοια δοκιμάζεται από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Έχει κομμένο τον κεντρικό οδικό άξονα από τη Νότιο προς τη Βόρεια Εύβοια λόγω κατολίσθησης στην περιοχή Δερβένι με τα μηχανήματα να εργάζονται πυρετωδώς για να απομακρύνουν τα μπάζα όμως στην περιοχή έχει κυριολεκτικά συγκεντρωθεί ένα ολόκληρο βουνό.

Επίσης πολλές περιοχές είναι χωρίς ρεύμα από τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς δέντρα ξεριζώθηκαν και έπεσαν πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ, βυθίζοντας στο σκοτάδι ολόκληρες περιοχές, αλλά και χωρίς νερό, ενώ η κυκλοφορία ακόμη και μέσα στα χωριά είναι πλέον επικίνδυνη.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvtq1k2emqzd)

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που βρέθηκαν στην Εύβοια με 28 οχήματα 50 πυροσβέστες και δύο ομάδες της ΕΜΟΔΕ όπως επίσης και μία ομάδα της 7ης ΕΜΑΚ με τον απαραίτητο εξοπλισμό και 1 άρμα δεν προλαβαίνουν πλέον τις εκκλήσεις που γίνονται, από αρκετές περιοχές, είτε για να σώσουν ανθρώπους και να τους απεγκλωβίσουν από διάφορα σημεία, είτε να παρέμβουν για την άντληση των υδάτων.

Κακοκαιρία Elias: Βούλιαξε η βόρεια Εύβοια με το νερό να ξεπερνά το 1 μέτρο
Κακοκαιρία Elias: Βούλιαξε η βόρεια Εύβοια με το νερό να ξεπερνά το 1 μέτρο © ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έτσι αποφασίστηκε η ενίσχυση των δυνάμεων με ειδικές ομάδες από τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα.

Κατολισθήσεις και φουσκωμένοι χείμαρροι στη Βόρεια Εύβοια

Στην Βόρειο Εύβοια, στο Πευκί, την Ιστιαία και τις Ροβιές έχει μεταβεί ακτοπλοϊκά από την Γλύφα και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας για να συντονίσει από κοντά την παρέμβαση των δυνάμεων.

Τα φαινόμενα παραμένουν έντονα στην Ιστιαία και το Πευκί, όπου έχουν σημειωθεί κατολισθητικά φαινόμενα, μικρής κλίμακας, ενώ οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη για να απεγκλωβίσουν ανθρώπους που ξαφνικά βρέθηκαν εγκλωβισμένοι από τα νερά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μετεωρολογικός σταθμός στην Ιστιαία έχει καταγράψει ότι έπεσαν από τις πρώτες πρωινές ώρες 210 κυβικά μέτρα νερού ανά στρέμμα.

Στις Ροβιές οι κάτοικοι μιλούν για ολοκληρωτική καταστροφή καθώς μέσα στο χωριό πέρασαν 4 χείμαρροι που απλώθηκαν σε ολόκληρο το χωριό προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvtqhalygnyx)

Ο μετεωρολογικός σταθμός στη Λίμνη της Εύβοιας από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα έχει καταγράψει ότι έχουν πέσει πάνω από 230 κυβικά μέτρα νερού σε κάθε στρέμμα στην ευρύτερη περιοχή.

Στο Μαντούδι η κατάσταση είναι εφιαλτική καθώς το νερό ξεπερνά ακόμη και το ένα μέτρο. Η βροχόπτωση που συνεχίζεται από τις πρώτες πρωινές ώρες θεωρείται πρωτόγνωρη για την περιοχή ενώ οι χείμαρροι που φτάνουν εκεί κουβαλούν από τα βουνά φερτά υλικά και τα εναποθέτουν σε διάφορα σημεία.

Στα Ψαχνά φουσκώνουν οι χείμαρροι και όλοι κάνουν το σταυρό τους να αντέξουν την μεγάλη πίεση που δέχονται.

«Το φαινόμενο είναι έντονο από άκρη σε άκρη σε όλη την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας» υπογραμμίζει ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη «η Βόρειος Εύβοια δοκιμάζεται για ακόμη μία φορά.Τα φαινόμενα είναι ακατάπαυστα έντονα» όπως χαρακτηριστικά σημειώνει. Μάλιστα ο ίδιος για να φτάσει στη Β. Εύβοια αναγκάστηκε να περάσει από την Αρκίτσα στην Αιδηψό μιας και είναι κομμένη η συγκοινωνία στην περιοχή Δερβένι.

Δύσκολες ώρες στη Φθιώτιδα

Μήνυμα από  112 ήχησε στα κινητά των κατοίκων της Πετρίλιας και της Σοφιάδας στη Φθιώτιδα,για να εκκενώσουν τις περιοχές τους προς Νέο Μοναστήρι, λόγω της κακοκαιρίας Elias.

Αυτό είναι το δεύτερο μήνυμα για εκκένωση περιοχών, μετά την εκκένωση του χωριού Σωτήριο στη Λάρισα. Τώρα, οι Αρχές προχωρούν στην εκκένωση των χωριών Πετρίλια και Σοφιάδα στη Φθιώτιδα, καθώς η κακοκαιρία Elias βρίσκεται σε πλήρη ισχύ.

Παράλληλα, οι Αρχές προχωρούν σε προληπτική εκκένωση τριών χωριών στα Φάρσαλα.

«Αν βρίσκεστε στις περιοχές Πετρίλια και Σοφιάδα απομακρυνθείτε προς Νέο_Μοναστήρι λόγω πλημμυρικών φαινομένων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρει το μήνυμα του 112.

Ώρες αγωνίας για τον Σπερχειό

Σε οριακό επίπεδο πλέον βρίσκεται ο Σπερχειός ποταμός με τις αρχές, Δήμο Λαμίας και Περιφέρεια Στερεάς να εξετάζουν το ενδεχόμενο άμεσης εκκένωσης του χωριού Κόμμα.

Όλοι τους βρίσκονται στο κοινοτικό γραφείο, ελέγχουν συνεχώς τα αναχώματα, έτσι ώστε όταν φτάσουν σε οριακό επίπεδο, να δώσουν την εντολή εκκένωσης. Αρκετές από τις οικογένειες του χωριού έχουν ήδη απομακρυνθεί, είτε μένουν σε ξενοδοχεία που εξασφαλίστηκαν από το δήμο, είτε σε συγγενικά τους πρόσωπα, ενώ υπάρχουν κάτοικοι που δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους νοιώθοντας ασφαλείς που οι κατοικίες τους έχουν κάποιο ύψος από το έδαφος.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvty3rhsdqk1)

Eκπρόσωποι του Δήμου και της Περιφέρειας, ειδοποιούσαν τους κατοίκους του χωριού να βρίσκονται σε ετοιμότητα, καθώς άρχισε και πάλι η βροχόπτωση. Αυτή ώρα δεν βρέχει μόνο στην περιοχή της Λαμίας, αλλά και σε ολόκληρη τη Δυτική Φθιώτιδα, με συνέπεια τα νερά που αναμένονται να φτάσουν, μετά από λίγη ώρα, είναι πολλά και κανείς πλέον δεν είναι βέβαιος αν θα αντέξουν τα αναχώματα του ποταμού.

Από το απόγευμα οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Στερεάς προσπαθούν να ενισχύσουν το ανάχωμα, σε κρίσιμα σημεία, ρίχνοντας υλικό εξορύξεων που μεταφέρουν με μεγάλα φορτηγά.

Στην περιοχή βρίσκονται χωματουργικά μηχανήματα αλλά και βαν μεταφοράς προσωπικού για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των κατοίκων όταν κριθεί ότι πρέπει να εκκενωθεί το χωριό.

Μικρά προβλήματα στην Αττική

Αλώβητη βγήκε η Αττική από την έντονη νεροποντή τις πρώτες πρωινές ώρες. Κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας πλημμύρισαν, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν σοβαρά προβλήματα. Στον Ωρωπό ο παραλιακός δρόμος έγινε ένα με τη θάλασσα. Μεγάλα ύψη βροχής και στον Κάλαμο.

Η νύχτα μέρα έγινε τα ξημερώματα στον αττικό ουρανό. Οι χιλιάδες αστραπές, αλλά και οι δεκάδες κεραυνοί πέταξαν από τα κρεβάτια τους πολλούς Αθηναίους, σε ένα ασυνήθιστο καιρικό φαινόμενο.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, μέσα σε λίγες ώρες κατεγράφησαν 3.715 αστραπές, εκ των οποίων οι 370 αφορούσαν στο λεκανοπέδιο. Ο αντίστοιχος αριθμός για τη Βόρεια Εύβοια που δοκιμάζεται από την κακοκαιρία εκτοξεύτηκε στις 6.000.

Συνεχίζεται η κακοκαιρία και την Πέμπτη στη χώρα

Βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας θα έχει το σκηνικό του καιρού και αύριο, Πέμπτη, κυρίως στα ανατολικά, στα νότια και στο Αιγαίο. Ισχυρά φαινόμενα ιδιαίτερα σε Εύβοια και Μαγνησία. Ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο.

Πιο αναλυτικά, την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023 βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στη Νοτιοανατολική Θεσσαλία, στην Κεντρική και Βόρεια Εύβοια, στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά, στην Πελοπόννησο και στις Σποράδες.

Βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν επίσης στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πρόσκαιρα σε τμήματα των Δωδεκανήσων και του Βορείου Αιγαίου.

Τα φαινόμενα που θα είναι τοπικά ισχυρά, το βράδυ θα εξασθενήσουν. Μετά το μεσημέρι βροχές ή καταιγίδες θα εκδηλωθούν επίσης κατά τόπους στα Επτάνησα, στα δυτικά ηπειρωτικά και στη Βόρεια Ελλάδα.

Ειδικά για την περιοχή της Θεσσαλίας αναμένονται βροχές και καταιγίδες, με ισχυρά φαινόμενα στη Μαγνησία.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 10 έως 25 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 15 έως 27-28, στην Ήπειρο από 17 έως 28 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 15 έως 27, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 17 έως 24-27 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 17 έως 27 και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 17 έως 26-28 βαθμούς.

Στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεων 5-6 μποφόρ, με εξασθένηση από το απόγευμα, ενώ στο υπόλοιπο Αιγαίο θα πνέουν άνεμοι βορείων διευθύνσεων με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις 3-4 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε βροχές και καταιγίδες και βελτίωση το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 25-26 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 26 βαθμούς.

Ο καιρός από την ΕΜΥ για την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: ’στατος καιρός με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα μέχρι το βράδυ θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες μέχρι τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα μέχρι τις πρωινές ώρες στη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία, τις Σποράδες και την Εύβοια (κυρίως κεντρική και βόρεια). Βαθμιαία από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και τις πρωινές ώρες στα βόρεια βορειοανατολικοί 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από το μεσημέρι βόρειοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και βαθμιαία θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα μέχρι τις πρωινές ώρες στη Μαγνησία αλλά βαθμιαία θα εξασθενήσουν σε όλες τις περιοχές και μέχρι το βράδυ θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και και τις πρωινές ώρες στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Κακοκαιρία Elias - Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας

Συστάσεις στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συστήνει στους πολίτες:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους .

• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

• Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

• Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.

• Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.

• Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.

• Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

• Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο, διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.

• Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.

• Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.

• Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.

• Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.

• Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).

• Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ