Ελλαδα

Συναγερμός στα Χανιά: Στην απομόνωση ασθενής με μύκητα Candida Auris

Άμεσα τέθηκε σε εφαρμογή το σχετικό πρωτόκολλο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νοσοκομείο
© Unsplash

Χανιά: Στην απομόνωση ασθενής με μύκητα Candida Auris

Σε απομόνωση στο νοσοκομείο Χανίων βρίσκεται ασθενής, η οποία βρέθηκε θετική στον μύκητα candida auris.

Η ασθενής από την αρχή νοσηλευόταν στην απομόνωση και στις καλλιέργειες που ελήφθησαν ανιχνεύτηκε ο συγκεκριμένος μύκητας.

Άμεσα τέθηκε σε εφαρμογή το σχετικό πρωτόκολλο και έχουν ληφθεί τα προβλεπόμενα μέτρα, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Σημειώνεται ότι από το 2019 έως τον Δεκέμβριο 2022 έχουν πεθάνει στη χώρα 122 άνθρωποι από τον μύκητα candida auris.

Τι είναι η καντιντίαση, η λοίμωξη που προκαλεί ο μύκητας candida auris

Η καντιντίαση, η λοίμωξη που προκαλεί ο εν λόγω μύκητας, είναι ενδονοσοκομειακή και προσβάλλει ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι δυνητικά θανατηφόρα λοίμωξη που πάντως μπορεί να αντιμνετωπιστεί. Η διάδοση είναι συχνή σε δομές υγείας, ιδίως μεταξύ ενοίκων δομών μακροχρόνιας φροντίδας ή μεταξύ ατόμων που χρησιμοποιούν συσκευές όπως οι μηχανικοί αναπνευστήρες.

Οι μολύνσεις από τον μύκητα αυτό, οι οποίες έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, έχουν χαρακτηριστεί «επείγουσα απειλή» από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ενώ πέρυσι και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε τον πρώτο του κατάλογο «μυκητισιακών παθογόνων προτεραιότητας» που περιλαμβάνει το Candida auris.

Μελέτη Αμερικανών επιστημόνων στο Annals of Internal Medicine δείχνει ότι οι λοιμώξεις από μύκητες προκάλεσαν πάνω από 75.000 νοσηλείες στις ΗΠΑ το 2021. Περίπου το ένα τρίτο οφείλεται στον μύκητα Candida. Τα στοιχεία του CDC δείχνουν ότι οι μυκητιασικές λοιμώξεις έχουν προκαλέσει 7.000 θανάτους στις ΗΠΑ το 2021.

Η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι τα κρούσματα του μύκητα που είναι ανθεκτικά σε αντιβιοτικό είχαν αυξηθεί.

Αρχικά εντοπιζόταν στην Ινδία, τη Νότια Αφρική και τη Νότια Αμερική. Ο μύκητας αναφέρθηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ το 2016 και το 2019 το CDC του έθεσε στο ανώτατο επίπεδο προβληματισμού γιατί μεταδίδεται εύκολα και είναι ανθεκτικός σε πολλά φάρμακα. Είναι πιθανόν ότι ο Candida auris έχει προσαρμοστεί να αντέχει στη θερμοκρασία του σώματος, αντίθετα από άλλους μύκητες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ