Ελλαδα

Στις 17 Νοεμβρίου ξανά στο εδώλιο ο Δημήτρης Λιγνάδης για τρεις υποθέσεις βιασμών

Αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο αυστηρότερης ποινής ο σκηνοθέτης στη δίκη σε β' βαθμό

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Δημήτρης Λιγνάδης
© SOOC/Stringer

Στις 17 Νοεμβρίου η δίκη σε δεύτερο βαθμό του Δημήτρη Λιγνάδη - Αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο αυστηρότερης ποινής ο κατηγορούμενος

Στις 17 Νοεμβρίου θα δικαστεί σε δεύτερο βαθμό ο άλλοτε επικεφαλής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό σε κάθειρξη 12 ετών για βιασμό δύο αγοριών, ενώ αθωώθηκε από την κατηγορία για άλλους δύο βιασμούς.

Η δίκη ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου θα διεξαχθεί σχεδόν από μηδενική βάση και με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά ως προς την ποινική του μεταχείριση, καθώς το δικαστήριο θα εξετάσει την έφεση που άσκησε Εισαγγελέας κατά της κρίσης του πρώτου δικαστηρίου όσον αφορά σε μία από τις αθωώσεις, αλλά και για το ύψος της ποινής που επιβλήθηκε στον καλλιτέχνη.

Στη δίκη ενώπιον του Εφετείου, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός είναι αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο αυστηρότερης ποινής, καθώς θα λογοδοτήσει εκ νέου τόσο για τις υποθέσεις των δύο 17χρονων, καθώς και για αυτήν του 16χρονου που θα εισαχθεί στο κατηγορητήριο.

Εφόσον κριθεί ένοχος, θα είναι αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο επιβολής μεγαλύτερης ποινής σε σχέση με την πρωτόδικη, αν οι Εφέτες θεωρήσουν βάσιμη την κρίση της Εισαγγελέα Εφετών που άσκησε την έφεση.

Το χρονικό της πρώτης δίκης

Ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος είναι ελεύθερος με αναστολή που του δόθηκε από το πρώτο δικαστήριο, καταδικάστηκε τον Ιούλιο του 2022, καθώς κρίθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία (4 προς 3) για τους βιασμούς δύο 17χρονων, στην Αθήνα και στην Επίδαυρο, το 2015.

Το δικαστήριο έκρινε ομόφωνα αθώο τον καλλιτέχνη για τον βιασμό ενηλίκου το 2018 και κατά πλειοψηφία (5 προς 2) για τον βιασμό 16χρονου ανηλίκου το 2011. Σημειώνεται ότι το φερόμενο θύμα της υπόθεσης του 2018 δεν είχε εμφανιστεί στο δικαστήριο να καταθέσει.

Το δικαστήριο είχε αποφασίσει να χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση του κατηγορουμένου και έτσι ο Δημήτρης Λιγνάδης αποφυλακίστηκε με την επιβολή όρων την επομένη της ολοκλήρωσης της δίκης, μετά από 17 μήνες προσωρινής κράτησης.

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, η Εισαγγελία Εφετών έκρινε ότι η υπόθεση του 16χρονου πρέπει να επανεξεταστεί, αλλά και ότι το ΜΟΕ θα πρέπει να κρίνει και αν η ποινή που του επιβλήθηκε για τις δύο υποθέσεις του 2015 είναι χαμηλή, όπως θεώρησε η Εισαγγελέας Εφετών που άσκησε την έφεση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ