Ελλαδα

Πού οφείλεται η σφοδρότητα της κακοκαιρίας - Οι 4 βασικοί λόγοι

Τι δείχνει η ανάλυση των διαθέσιμων μετεωρολογικών δεδομένων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κακοκαιρία Daniel - Meteo: Πού οφείλονται οι ακραίες βροχοπτώσεις
© EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Κακοκαιρία Daniel - Meteo: Πού οφείλονται οι ακραίες βροχοπτώσεις - Οι 4 βασικοί λόγοι

Μία από τις σφοδρότερες κακοκαιρίες των τελευταίων ετών σάρωσε τη χώρα και άφησε πίσω της 15 θύματα και ολόκληρες περιοχές κάτω από το νερό.

Σύμφωνα με προκαταρκτική ανάλυση των διαθέσιμων μετεωρολογικών δεδομένων, οι ακραίες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Daniel» οφείλονται κυρίως στα παρακάτω χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας:

Κακοκαιρία Daniel: Οι 4 λόγοι των ακραίων βροχοπτώσεων

1) Αποκοπή ψυχρών αερίων μαζών από τη γενική κυκλοφορία της ατμόσφαιρας πάνω από την Ευρώπη, στην οποία οφείλεται το φαινόμενο της Ψυχρής Λίμνης. Η αργή νότια-νοτιοδυτική κίνηση της Ψυχρής Λίμνης οφείλεται στον έντονο κυματισμό του αεροχειμάρρου, ο οποίος οδήγησε στην ανάπτυξη ενός εκτεταμένου πεδίου υψηλών πιέσεων πάνω από την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη (Ωμέγα εμποδιστή - Omega blocking).

Οι Ωμέγα εμποδιστές, όπως έχουμε αναφερθεί και σε παλαιότερα άρθρα μας, συνδέονται με επίμονες καιρικές συνθήκες (Εικόνα 1) για αρκετές ημέρες, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα εκδήλωσης ακραίου καιρού σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.

2) Οι ψυχρές αέριες μάζες στη μέση και ανώτερη τροπόσφαιρα, σε συνδυασμό με την επικράτηση θερμών και υγρών αερίων μαζών στην κατώτερη ατμόσφαιρα, συνέβαλαν στην ανάπτυξη έντονης ατμοσφαιρικής αστάθειας πάνω από την περιοχή μας και τη δημιουργία εκτεταμένων καταιγίδων (Εικόνα 2).

Αν και η παρουσία της Ψυχρής Λίμνης και του Ωμέγα εμποδιστή δεν είναι πρωτοφανή φαινόμενα, η επικράτηση υψηλών τιμών θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας και στον υπερκείμενο αέρα αυτή την περίοδο του έτους συνέβαλε στην έντονη ατμοσφαιρική αστάθεια που αναπτύχθηκε στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου.

3) Η ισχυρή μεταφορά υδρατμών σε μεγάλο βάθος της ατμόσφαιρας από το Αιγαίο προς την ανατολική ηπειρωτική χώρα με έμφαση στη Θεσσαλία (Εικόνα 2), όπως είχαμε τονίσει και στην αρχική μας ανακοίνωση το μεσημέρι της Κυριακής 03/09 (https://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=2908).

Η ένταση και η επιμονή αυτής της μεταφοράς υδρατμών οφείλεται στη θέση και στη χαμηλή ταχύτητα μετατόπισης της Ψυχρής Λίμνης, που συνέβαλαν στην επικράτηση επίμονων ανατολικών ανέμων από το έδαφος έως 10.000-11.000 μέτρα ύψος.

Γενικά, οι καταιγίδες καταναλώνουν τη διαθέσιμη ενέργεια στην ατμόσφαιρα και εξασθενούν, όμως στην περίπτωση της κακοκαιρίας «Daniel» η διαθέσιμη ενέργεια παρέμενε σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα λόγω της συνεχούς ροής ασταθών αερίων μαζών από το Αιγαίο Πέλαγος προς τη Θεσσαλία.

4) Η αλληλεπίδραση των ορεινών όγκων με την ισχυρή μεταφορά υδρατμών, η οποία και συνέβαλε στην εκδήλωση πιο ραγδαίων βροχοπτώσεων, όπως συνέβη για παράδειγμα στο Πήλιο, όπου και καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής στους μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Μαρουσάκης: Προσοχή τους επόμενους 2,5 μήνες

Μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel και αναφορικά με την εξέλιξη του καιρού, ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης ανέφερε πως τις επόμενες 7 με 10 μέρες δεν αναμένεται τίποτα σημαντικό, εφιστώντας όμως την προσοχή για τους υπόλοιπους 2,5 μήνες.

Όπως ανέφερε ο κ. Μαρουσάκης ειδικά ο Νοέμβριος χρειάζεται προσοχή, μιας και ο πιο ψυχρός αέρας που κατεβαίνει στη Μεσόγειο, αλληλεπιδρά με τις θερμές θάλασσες και δίνει κακοκαιρίες. Άλλωστε, ο τελευταίος μήνας του Φθινοπώρου είναι πάντοτε και ο πιο δύσκολος καιρικά για την Ελλάδα. Κλείνοντας είπε πως οι επόμενοι 2,5 μήνες ίσως φέρουν νέες επικίνδυνες κακοκαιρίες.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ