Ελλαδα

SOS από Αγαπηδάκη: «Προσοχή στα τρόφιμα και το νερό, να μην έρθουν σε επαφή οι πολίτες με λάσπες»

Tι πρέπει να κάνουν οι πλημμυροπαθείς εάν εμφανίσουν συμπτώματα όπως εξανθήματα, πυρετό, βήχα, πονοκέφαλο, διάρροια

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πλημμύρες στη Λάρισα
Πλημμύρες στη Λάρισα © EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ

Ειρήνη Αγαπηδάκη από Λάρισα: Οι πολίτες πρέπει να αντιμετωπίζουν όλα τα στάσιμα και λιμνάζοντα ύδατα ως δυνητικά μολυσμένα - Έκτακτα μέτρα για τη διάθεση φαρμάκων

«Καμπανάκι» για τους κινδύνους από τα στάσιμα και λιμνάζοντα ύδατα έκρουσε κατά τη διάρκεια έκτακτης τηλεοπτικής ενημέρωσης η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Όπως προειδοποίησε, οι πολίτες στις πλημμυροπαθείς περιοχές δεν πρέπει να καταναλώνουν μολυσμένο νερό, ενώ όλα τα στάσιμα και λιμνάζοντα ύδατα πρέπει να τα αντιμετωπίζουν ως δυνητικά μολυσμένα.

Μιλώντας από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, η κ. Αγαπηδάκη επεσήμανε ότι οι πολίτες θα πρέπει να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό για κάθε είδους εργασία, για την προσωπική τους υγιεινή, για κατανάλωση, για να μαγειρέψουν, ενδεχομένως ακόμα και για εργασίες που πρέπει να κάνουν μέσα στο σπίτι.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvf2vlznivh5)

«Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι πολίτες ότι σε όλες τις πληγείσες περιοχές διενεργούνται έλεγχοι από το αρμόδιο Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε σχέση με την ποιότητα του νερού και οι κατά τόπους αρχές ανακοινώνουν πότε είναι ασφαλές να έχουν οι πολίτες πρόσβαση και να δώσουν σε κυκλοφορία το δίκτυο υδροδότησης», σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός.

Επιπλέον, το Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει ήδη εγκαταστήσει σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης προκειμένου να εντοπιστούν κρούσματα γαστρεντερίτιδας ή άλλων μολυσματικών ασθενειών εξαιτίας των στάσιμων υδάτων και της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από τις πλημμύρες.

«Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Είναι όμως σημαντικό οι πολίτες να καταναλώνουν εμφιαλωμένο νερό, ασφαλή, τρόφιμα σφραγισμένα, να προσέχουν ιδιαίτερα τα τρόφιμα και το νερό, να μην έχουν έρθει σε επαφή με λάσπες, αν οι συσκευασίες είναι τσακισμένες ή μερικώς κατεστραμμένες, να απορρίπτουν τα τρόφιμα και το νερό αυτό και να μην τα χρησιμοποιούν σε σχέση με τα κουνούπια», είπε η κ. Αγαπηδάκη.

Εαν οι πολίτες εμφανίσουν συμπτώματα όπως εξανθήματα, πυρετό, βήχα, πονοκέφαλο, διάρροια, θα πρέπει να απευθυνθούν αμέσως στις ιατρικές υπηρεσίες της περιοχής τους, οι οποίες κατ’ αναλογία αντίστοιχα ενημερώνουν το Κέντρο Δημόσιας Υγείας.

Τι κάνουμε αν δούμε νεκρό ζώο

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να αφήνουμε τα κατοικίδιά μας να παίζουν μέσα στις λάσπες ή να πίνουν νερό από αυτές.

Καθώς πέρα από φερτές ύλες τα νερά ενδέχται να έχουν παρασύρει και νεκρά ζώα, οι πολίτες θα πρέπει να ειδοποιούν την Περιφέρεια, τους δήμους, τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να γίνεται άμεσα η συλλογή των ζώων και να προχωρήσουν στις διαδικασίες καύσης και ταφής. Νεκρά ζώα μπορεί να υπάρχουν και μέσα στα σπίτα των πολιτών.

Εξάλλου, σύμφωνα με την Ειρήνη Αγαπηδάκη, έχουν ήδη ξεκινήσει από σήμερα εντατικές επιχειρήσεις συλλογής των νεκρών ζώων, τόσο αυτών που βρίσκονται σε κτηνοτροφικές μονάδες όσο και αυτών που βρίσκονται διάσπαρτα στις διάφορες περιοχές.

Η αναπληρώτρια υπουργός πρόσθεσε ότι οι πολίτες χρειάζεται να χρησιμοποιούν ειδικό εξοπλισμό (αδιάβροχα ρούχα και γαλότσες). Παράλληλα, πρέπει να αποφεύγουν τα γυμνά καλώδια, καθώς υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας (σε διάφορες περιοχές υπάρχει ηλεκτροδότηση).

Έκτακτα μέτρα για τη διάθεση φαρμάκων υψηλού κόστους σε πλημμυροπαθείς

Επισημαίνεται ότι το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ, σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, έχουν εξασφαλίσει την αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους στους πολίτες που είτε έχουν αποκλειστεί, είτε έχουν εγκαταλείψει τις οικίες τους.

Το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ Λάρισας είναι σε επιφυλακή για την κάλυψη κάθε έκτακτης ανάγκης και έχει ενεργή γραμμή τηλεφωνικής εξυπηρέτησης (2410539947). Από το φαρμακείο της Λάρισας εξυπηρετείται μέσω της Πολιτικής Προστασίας και όποια έκτακτη ανάγκη υπάρχει στον Βόλο.

Το Φαρμακείο ΕΟΠΥΥ Βόλου (Θρακών 20) θα επαναλειτουργήσει μετά την αποκατάσταση ηλεκτροδότησης. Για την κάλυψη κάθε έκτακτης ανάγκης, ισχύει η ενεργή γραμμή τηλεφωνικής εξυπηρέτησης (2410539947) στο φαρμακείο Λάρισας. Επίσης, οι πολίτες που έχουν δυνατότητα μετακίνησης μπορούν να απευθύνονται και στο φαρμακείο του Νοσοκομείου του Βόλου.

Ειδικότερα:

Το φαρμακείο ΕΟΠΥΥ Λάρισας (Ηρώων Πολυτεχνείου 211) λειτουργεί κανονικά. Βρίσκονται σε επιφυλακή δύο φαρμακοποιοί του ΕΟΠΥΥ, όπου οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης όταν αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την αγωγή τους (απώλεια, καταστροφή φαρμάκων υψηλού κόστους) από τις 8 π.μ. έως και τις 8 μ.μ.

Παράλληλα τα φαρμακεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ, ΠΓΝ και ΓΝ Λάρισας εφημερεύουν και εξυπηρετούν πολίτες που μπορούν να μετακινηθούν για έκτακτες ανάγκες.

Επισημαίνεται ότι παρέχεται δυνατότητα επανασυνταγογράφησης των κατεστραμμένων/απολεσθέντων φαρμάκων που διακινούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία, εφόσον ο ιατρός επιλέξει την επιλογή «από φυσική καταστροφή». Σχετικά υπήρξε ενημέρωση του ΠΦΣ, του ΠΙΣ και η ΗΔΙΚΑ έχει προβλέψει ενημέρωση προς τους ιατρούς στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Παράλληλα, όσον αφορά συνταγές για φάρμακα που διακινούνται από Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, κατά τη διάρκεια του ΣΚ για ασφαλισμένους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με αδυναμία άμεσης συνταγογράφησης έχει εξασφαλιστεί η δυνατότητα να εξυπηρετηθούν από ιατρό του ΕΟΠΥΥ από τις 8 π.μ. έως και τις 8 μ.μ. μόνον για επανέκδοση συνταγών φαρμάκων υψηλού κόστους που ελήφθησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα και τα φάρμακα έχουν καταστραφεί και οι ασθενείς κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς αγωγή κατόπιν επικοινωνίας στο 2410539947.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ