Ελλαδα

Στη Λάρισα ξανά ο Μητσοτάκης - Ανακοινώνει μέτρα για τους πληγέντες από τις πλημμύρες

Στις 19:00 οι ανακοινώσεις - Ακόμη μια μέρα αγωνίας και απεγκλωβισμών στην πλημμυρισμένη Λάρισα

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O Κυριάκος Μητσοτάκης σε σύσκεψη για τις πλημμύρες στη Λάρισα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Κακοκαιρία Daniel: Mέτρα για τους πλημμυροπαθείς θα ανακοινώσει το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Η κατάσταση στη Λάρισα

Στη Θεσσαλία και συγκεκριμένα στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων μεταβαίνει εκ νέου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου το απόγευμα θα ανακοινώσει μέτρα στήριξης των πληγέντων από την κακοκαιρία Daniel.

Όπως δήλωσε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, είναι προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού να μην μείνει κανένας αβοήθητος, ενώ δεν τίθεται θέμα αναβολής των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι θα ανακοινωθούν μέτρα προσωρινής και συνολικής στήριξης και αποκατάστασης όλων των ζημιών «είτε αφορά υποδομές, είτε αφορά δρόμους, είτε αφορά γέφυρες, είτε αφορά αγροτικές εκτάσεις, αποζημιώσεις επαγγελματιών. Αυτό χρωστάει το κράτος, οφείλει να κάνει το κράτος, είναι κάτι πολύ δύσκολο είναι κάτι πολύ σημαντικό και θα συμβεί».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvf1txzkp9rt)

Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τον Έβρο. Θα μεταβεί στην περιοχή της Δαδιάς, θα παραστεί στον αγιασμό του δημοτικού σχολείου στην Πελαγία το οποίο είχε καταστραφεί από την πρόσφατη πυρκαγιά και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Αλεξανδρούπολη όπου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με εκπροσώπους των τοπικών φορέων.

Συνεχίζονται τα πλημμυρικά φαινόμενα στην πόλη και τον νομό

Μια ακόμη μέρα αγωνίας βιώνει η Λάρισα, καθώς συνεχίζονται τα πλημμυρικά φαινόμενα σε όλη την έκταση του νομού και της πόλης.

Σημειώνεται ότι οι απεγκλωβισμοί συνεχίζονται στις πλημμυρισμένες περιοχές των εργατικών κατοικιών στις συνοικίες της Γιάννουλης και της Νέας Σμύρνης, περιοχές όπου χθες υπήρξε ενημέρωση για εκκένωση. Επιπλέον, συνεχίζεται και σήμερα η μεταφορά πλημμυροπαθών στις τρεις δομές φιλοξενίας που έχουν δημιουργηθεί στην πόλη.

Πλημμυρισμένη η Λάρισα μετά την κακοκαιρία Daniel
© SOOC/Konstantinos Tsakalidis

Παράλληλα, συνεργεία επιχειρούν να δημιουργήσουν αναχώματα ώστε να μην πλημμυρίσει ο Πηνειός ποταμός μέσα στην πόλη της Λάρισας.

Επί ποδός είναι άπαντες για την όσο το δυνατόν καλύτερη θωράκιση της περιοχής, με συνεργεία του δήμου να εργάζονται πυρετωδώς για την εγκατάσταση μηχανημάτων άντλησης στο ύψος της ΔΕΥΑΛ.

Χωριά έχουν μετατραπεί σε βάλτους, παντού υπάρχουν νερά και λάσπες, ενώ η κυκλοφορία στο δίκτυο της περιοχής έχει διακοπεί σε πολλά σημεία λόγω της πλημμύρας, προκαλώντας πρόβλημα στη μετακίνηση.

To ίδιο μεγάλη είναι και η ζημιά σε μεγάλη έκταση των καλλιεργειών του κάμπου, οι οποίες έχουν πλημμυρίσει ολοσχερώς.

Μαζική συμμετοχή εθελοντών για βοήθεια στους πληγέντες

Μαζική είναι η συμμετοχή εθελοντών, νέων ανθρώπων και συλλογικοτήτων της Λάρισας που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την προστασία των συνανθρώπων τους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τις πλημμύρες και έχουν ανάγκη σε τρόφιμα είδη πρώτης ανάγκης.

Το τελευταίο 24ωρο, είναι μεγάλη η συμμετοχή εθελοντών για τη δημιουργία οχυρωμάτων που είναι απαραίτητα για την προστασία των κατοικιών, ενώ μεγάλη είναι και η συμμετοχή των εθελοντών που προσφέρουν νερά, τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους.

Απεγκλωβισμός ανάπηρου πολίτη στη Λάρισα
Απεγκλωβισμός ανάπηρου πολίτη στη Λάρισα © EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Οι εθελοντές γεμίζουν από το πρωί σάκους με άμμο στo Φυτώριο της Λάρισας, τα οποία στη συνέχεια οι πολίτες προμηθεύονται και τοποθετούν μπροστά από τα σπίτια τους ή στα σημεία που η στάθμη του νερού αρχίζει να ανεβαίνει επικίνδυνα.

Στη πόλη της Λάρισας, ο δήμος Λαρισαίων, όπως και άλλες συλλογικότητες και φορείς της πόλης, συγκεντρώνουν επίσης τρόφιμα και νερά για να παραδοθούν στους πληγέντες της καταστροφικής πλημμύρας.

Την ίδια ώρα, οργανώσεις από όλη την Ελλάδα αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία να βοηθήσουν, στέλνοντας ό,τι απαραίτητο χρειάζονται οι κάτοικοι της Λάρισας.

Hellenic Train: Ούτε και σήμερα θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια Αθήνα – Θεσσαλονίκη

Δεν θα πραγματοποιηθούν ούτε σήμερα οι λεωφορειακές συνδέσεις της Hellenic Train στη γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη, καθώς και στη Λάρισα – Λιτόχωρο, μετά από ενημέρωση των αρμόδιων αρχών για διακοπή της κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό στο ύψος της Λάρισας, εξαιτίας της υπερχείλισης του Πηνειού.

Εφόσον δοθεί πάλι σε κυκλοφορία η εθνική οδός και επιτραπεί η διέλευση οχημάτων, θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση και επαναπρογραμματισμός των δρομολογίων, σύμφωνα με την Hellenic Train.

Τα τρένα παραμένουν ακινητοποιημένα, καθώς πλημμυρισμένο εξακολουθεί να είναι μεγάλο μέρος των γραμμών τους.

Σε Καρδίτσα και Βόλο η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα μεταβεί σήμερα, 10 Σεπτεμβρίου, στην Καρδίτσα και στον Βόλο, για να επισκεφθεί πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ