Ελλαδα

Ανησυχία για τη Λάρισα, στα 9 μέτρα η στάθμη του Πηνειού - Με Σινούκ οι απεγκλωβισμοί στην Καρδίτσα

Μπήκαν νερά στην πόλη της Λάρισας καθώς υπερχειλίζει ο Πηνειός - Δραματικές διασώσεις στα χωριά της Καρδίτσας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Πηνειός τα ξημερώματα της Παρασκευής
Ο Πηνειός τα ξημερώματα της Παρασκευής © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ

Κακοκαιρία Daniel: Συναγερμός για υπερχείλιση του Πηνειού στη Λάρισα - Με Σινούκ από αέρος οι διασώσεις στο Βλοχό Καρδίτσας

Τα 9 μέτρα έχει φτάσει η στάθμη του Πηνειού ποταμού, με την ανησυχία για την υπερχείλισή του να είναι έκδηλη στην πόλη της Λάρισας, την ώρα που ο θεσσαλικός κάμπος έχει κυριολεκτικά πνιγεί.

Πριν λίγο, δόθηκε εντολή εκκένωσης στις περιοχές Βρυότοπος και Αμπελώνας λόγω σπασίματος αναχώματος του Πηνειού. Νωρίτερα, προληπτικά εκκενώθηκαν τρία χωριά της Λάρισας (Φαλάνη, Δασοχώρι και Κουλούρι).

Όλες οι παραπήνειες συνοικίες της Λάρισα –ο Άγιος Θωμάς, ο Άγιος Χαράλαμπος, ο Ιπποκράτης, η Νέα Σμύρνη– έχουν πλημμυρίσει, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία προς τον περιφερειακό δρόμο για τα Τρίκαλα, εντός της Λάρισας, από τη δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης.

Εκτός των άλλων, πέρα από την ανησυχητική στάθμη του ποταμιού, έχει σπάσει και ένας αγωγός νερού και τα φρεάτια συνεχίζουν να πλημμυρίζουν, με αποτέλεσμα ο δρόμος να έχει γεμίσει νερά.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvdd6m6phqe1)

Κλιμάκιο του δήμου Λαρισαίων προχώρησε χθες σε τροφοδοσία σακιών με άμμο στις συνοικίες, με τους εθελοντές να δημιουργούν μικρά αναχώματα για την προστασία από τα νερά.

Μαζικοί απεγκλωβισμοί από αέρος στην Καρδίτσα

Μάχη για τον απεγκλωβισμό κατοίκων στα χωριά του Παλαμά Καρδίτσας δίνουν οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και του στρατού. 

Στο χωριό Βλοχός της Καρδίτσας πραγματοποιείται μαζικός απεγκλωβισμός πολιτών από στρατιωτικό ελικόπτερο Σικούκ. Στο βυθισμένο χωριό που έχει καλυφθεί από λασπόνερα λόγω της κακοκαιρίας Daniel υπάρχει αξιωματικός της αεροπορίας στρατού, ο οποίος έχει οργανώσει τους εγκλώβισμένους σε ομάδες 33 ατόμων. 

Στο Βλοχό έχουν πάει από εχθές το μεσημέρι και τέσσερις βάρκες του στρατού με 10 άτομα που πραγματοποίησαν μετακινήσεις ατόμων σε ασφαλές σημείο. Επίσης, ένα ελικόπτερο απομάκρυνε από χθες μια οικογένεια που κινδύνευε από την υψηλή στάθμη του νερού. Σήμερα από το πρώτο φως, επιχειρούν στο σημείο και 2 ελικόπτερα Agusta Bell-214.

Προβλήματα και στη Φαρκαδόνα Τρικάλων: «Δεν έχουμε ξαναζήσει τέτοια καταστροφή»

Δεκάδες άνθρωποι κοιτάζουν από ψηλά, από την Ε.Ο. Λάρισας - Τρικάλων, στο βάθος προς την περιοχή Κλοκοτός και Γεωργανάδες τα σπίτια τους να έχουν χαθεί στο νερό και αγωνιούν για το μέλλον τους, καθώς και οι καλλιέργειές τους έχουν βυθιστεί μέσα στο νερό και στη λάσπη.

Άλλοι συμπατριώτες τους έμειναν ξάγρυπνοι όλη τη νύχτα, αν και μεταφέρθηκαν στο πρώην δημαρχείο του δήμου Οιχαλίας και στο 2ο δημοτικό σχολείο Οιχαλίας, για να ξεκουραστούν. Όπως σημειώνουν μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τέτοια καταστροφή δεν έχουν ξαναζήσει.

Με δάκρυα στα μάτια, λένε ότι όταν αν υποχωρήσουν τα νερά, «δεν γνωρίζουμε πώς και σε ποια κατάσταση θα βρούμε το σπίτι μας, το οποίο με πολλούς κόπους και στερήσεις φτιάξαμε, αν θα υπάρχουν μέσα οι αναγκαίες οικοσυσκευές».

Αυτό είναι το σκηνικό στον δήμο Φαρκαδόνας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, ένας δήμος που γειτνιάζει με τον πολύπαθο δήμο Παλαμά, ο οποίος μετρά τις πληγές του τις τελευταίες ώρες από την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel.

Τεράστια προβλήματα υπάρχουν και στα Μεγάλα Καλύβια του δήμου Τρικκαίων, αλλά και στον ορεινό όγκο της Π.Ε. Τρικάλων με τις πολλές και συχνές κατολισθήσεις. Στην Πηνειάδα Τρικάλων, οι κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι στο σχολείο του χωριού, ενώ ο Ληθαίος ποταμός υπερχείλισε. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ