Ελλαδα

Έντεκα θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου - «Το 80% των περιστατικών δεν έχει συμπτώματα»

Την ανάγκη για προληπτικούς ψεκασμούς τονίζει η Ματίνα Παγώνη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ιός Δυτικού Νείλου
Ιός Δυτικού Νείλου © Pixabay /nuzree

Ιός Δυτικού Νείλου: Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για θανάτους και περιστατικά - Οι δηλώσεις της Ματίνας Παγώνη

Έντεκα θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα. Συνολικά 89 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί από την αρχή της περιόδου 2023 μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 74 κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 15 κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ. 

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, εξήγησε σε δηλώσεις της στο Mega ότι το 80% των περιστατικών δεν έχει συμπτώματα, παρά μόνο το 20% αυτών, με τα συμπτώματα να είναι απλά, όπως κεφαλαλγία και πυρετός. Οι ειδικοί φοβούνται τις επιπλοκές που φέρει ο ιός, με την Ματίνα Παγώνη να τονίζει πως η πρόληψη για τη μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου είναι οι ψεκασμοί. «Έπρεπε να είχαν γίνει οι ψεκασμοί την κατάλληλη εποχή, ώστε να μην υπάρχει μεταδοτικότητα. Από εδώ και πέρα η κάθε Περιφέρεια και Δήμος θα πρέπει να κάνει προληπτικά τους ψεκασμούς», σημείωσε ο Ματίνα Παγώνη. 

Στην Κρήτη τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού

Η κ. Παγώνη αναφέρθηκε και στα κρούσματα κορωνοϊού που έχουν παρουσιάσει αύξηση το τελευταίο διάστημα. Τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού και συγκεκριμένα της υποπαράλλαξης «Eris», εντοπίζονται στην Κρήτη.

Όπως εξήγησε η Ματίνα Παγώνη, τα συμπτώματα της «Eris» είναι πιο ελαφρά από τις προηγούμενες υποπαραλλαγές και συνήθως πρόκειται για πονόλαιμο, καταρροή, κεφαλαλγία και πυρετό που διαρκεί δύο 24ωρα. «Πρέπει όσοι γυρίζουν από τις διακοπές και έχουν συμπτώματα να κάνουν τεστ, γιατί αν μεταδοθεί σε μεγάλες ηλικίες με υποκείμενα νοσήματα θα έχουμε αύξηση στις νοσηλείες», είπε, τονίζοντας ωστόσο ότι το σύστημα υγείας δεν δέχεται πίεση από τα περιστατικά κορωνοϊού. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cv7c2tnrquwp)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ