Ελλαδα

Τήνος: Oι προσπάθειες που έγιναν για τη σωτηρία του 3χρονου αγοριού

Η ανακοίνωση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νοσοκομείο
(φωτογραφία αρχείου) © Martha Dominguez de Gouveia/Unsplash

Τήνος: Οι προσπάθειες των γιατρών για να σώσουν τον 3χρονο που πνίγηκε από σταφύλι

Ανακοίνωση για τον θάνατο του 3χρονου αγοριού, που έχασε τη ζωή του στην Τήνο, επειδή κατάπιε πέντε ρώγες σταφυλιού εξέδωσε η 2η Υγειονομική Περιφέρεια.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι το Κέντρο Υγείας του νησιού είναι «στελεχωμένο, προκειμένου να καλύπτει καθημερινά και έκτακτα περιστατικά», ενώ περιγράφει όσα συνέβησαν από τη στιγμή που το παιδάκι μεταφέρθηκε εκεί.

Νωρίτερα σήμερα, ο πατέρας του παιδιού υποστήριξε πως «αν δεν ήταν τόσο υποστελεχωμένο το Κέντρο Υγείας Τήνου για 20.000 κατοίκους το καλοκαίρι, μπορεί και να υπήρχε ελπίδα και το παιδί να ζούσε τώρα».

Η ανακοίνωση της Υγειονομικής Περιφέρειας για το περιστατικό

«Το Κέντρο Υγείας Τήνου είναι στελεχωμένο, προκειμένου να καλύπτει καθημερινά και έκτακτα περιστατικά τα οποία είναι και αυξημένα λόγω της έντονης τουριστικής περιόδου. Παρέχει τις υπηρεσίες του σε καθημερινή βάση σε εκατοντάδες πολίτες που το επισκέπτονται.

Σχετικώς με το τραγικό συμβάν της 29ης Αυγούστου 2023 αναφέρονται τα εξής:

Την 29η Αυγούστου και ώρα 09:02 προσεκομίσθη με περιπολικό και συνοδεία του πατέρα, ανήλικος (3 χρονών), λόγω αναφερόμενης πνιγμονής από ξένο σώμα (σταφύλι).

Προσεκομίσθη ωχρός με κεντρική κυάνωση, απουσία βήχα, απουσία κλάματος, απουσία ομιλίας, ανοιχτούς οφθαλμούς.

Έγιναν προσπάθειες ανάνηψης (ΚΑΡΠΑ) από τους ιατρούς του Κέντρου Υγείας (Μαργίτσα Σουράνη-Ειδικευμένη Παιδίατρος, Κιοσκλή Στεφανία, Ζέρβα Νεφέλη, Αναστασία Πολίτη, Αθηνά Παναγιωτοπούλου-Αγροτικοί Ιατροί και Νικόλαος Δημητρίου-Ειδικευόμενος Γεν.Ιατρικής) και από τους νοσηλευτές (Χρυσούλα Σαββοργινάκη, Άννα Πηλιωτοπούλου).

Έγινε αφαίρεση μίας ρώγας σταφυλιού χωρίς απόκριση του ασθενούς.

Στη συνέχεια έγινε διασωλήνωση χωρίς αύξηση του κορεσμού σε οξυγόνο.

Παρά τις προσπάθειες των ιατρών κατέστη αδύνατη η επαναφορά της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας του.

Πραγματοποιήθηκε ό,τι ήταν ανθρωπίνως και ιατρικώς δυνατό, για τη σωτηρία του παιδιού.

Θέλουμε να εκφράσουμε τα ειλικρινά μας συλλυπητήρια για τον αδόκητο θάνατο του παιδιού, ο οποίος μας βύθισε σε ανείπωτη θλίψη».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Κέντρου Υγείας της Τήνου, Γεώργιος Βασιλάκης, μίλησε στην εκπομπή livenews, περιγράφοντας τις πρώτες δραματικές στιγμές όταν το παιδί έφτασε χωρίς αναπνοή στο Κέντρο Υγείας.

«Μας έφεραν το αγοράκι στις 09:02, αλλά μας το φέρανε χωρίς αναπνοή. Το σκηνικό ξεκίνησε στο σπίτι, το ΕΚΑΒ δεν κλήθηκε αλλά εικάζω ότι επειδή μένουν δίπλα στην αστυνομία, έτσι πελαγωμένοι που ήταν, θα σκέφτηκαν να πάνε εκεί πρώτα. Τα άτομα εκεί είναι εκπαιδευμένα όπως όλα τα σώματα Ασφαλείας για πρώτες βοήθειες. Οι αστυνομικοί του βγάλανε δύο ρώγες σταφυλιού αλλά συνέχιζε να είναι φραγμένη η αναπνευστική οδός. Μάλλον τα είχε βάλει όλα μαζί, και ήταν τα μεγάλα σταφύλια που έχουν κόκκινο χρώμα».

Όλα κρίθηκαν στα πρώτα τέσσερα λεπτά σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη. «Συνέχισε να μην αναπνέει, το φόρτωσαν το παιδί στο περιπολικό, ήρθαν στο Κέντρο Υγείας. Αλλά τα πρώτα 4 κρίσιμα λεπτά που είναι ο πολύτιμος χρόνος, είχε περάσει. Και δίπλα στο Παίδων να ήταν αυτά τα τέσσερα λεπτά είναι τα κρίσιμα».

Τήνος: Τι ανέφερε ο ιατροδικαστής που εξέτασε τη σορό του παιδιού

Ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης μιλώντας στο MEGA, εξήγησε πως ιατροδικαστικώς διερευνήθηκε και έγιναν και κάποιες στοχευμένες δειγματοληψίες για διενέργεια ιστολογικών εξετάσεων όπου θα διερευνήσουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ήρθε ο θάνατος.

«Βρήκαμε τα περιθανάτια ευρήματα, και αναμένουνε και κάποια άλλα αποτελέσματα ώστε να υπάρχει μία αντικειμενική αιτία θανάτου που θα βασίζεται σε εργαστηριακές εξετάσεις. Δεν μπορούν να αμφισβητηθούν τα γεγονότα αλλά διερευνώνται κάποια πράγματα. Εξήγησα κάποια πράγματα και στην οικογένεια και επιφυλάσσομαι από το σύνολο των εργαστηριακών εξετάσεων που θα δώσουν απαντήσεις. Δεν αμφισβητείται κάτι από αυτά που έχουμε πει. Πρέπει να διερευνηθούν όλα τα αίτια διότι σε παιδιά 4 ετών γίνεται συχνά να συμβεί αλλά πρέπει να διερευνηθούν τα αίτια. Δεν πεθαίνουν όλα τα παιδιά αλλά γίνεται συχνά και σε παιδιά και σε ανθρώπους. Όλα θα απαντηθούν με τις στοχευμένες εξετάσεις. Αλλά οι εξετάσεις αυτές θέλουν χρόνο για να βγουν».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ