Ελλαδα

Πυρκαγιές: Συνεχίζεται για 12η μέρα η μάχη στον Έβρο - Πάνω από 810.000 καμένα στρέμματα

Το σχέδιο της αντιπυρικής προστασίας με drones και πρόστιμα στους δήμους

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καμένα δέντρα στον Έβρο
Καμένα δέντρα στον Έβρο © ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ

Πυρκαγιές: Συνεχίζεται για 12η μέρα η μάχη στον Έβρο - 810.000 καμένα στρέμματα - Το σχέδιο της αντιπυρικής προστασίας με drones και πρόστιμα στους δήμους

Τεράστια είναι η οικολογική καταστροφή στον Έβρο όπου μαίνεται η φωτιά για 12η μέρα, ένω οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για την κατάσβεσή της.

Στη Λευκίμμη, στη Λεπτοκαρυά και στις Τρεις Βρύσες, επιχειρούν συνολικά 475 πυροσβέστες με 100 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, έξι πυροσβεστικά αεροσκάφη και τέσσερα πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Στη «μάχη» με τις φλόγες στο δάσος της Δαδιάς ρίχτηκε και τo ειδικό πυροσβεστικό όχημα jumbo track multi. Πρόκειται για ένα μεταποιημένο από Έλληνα ιδιώτη στρατιωτικό άρμα Leopard, το οποίο μεταφέρει 10 άτομα και ρίχνει τόνους νερού σε απόσταση έως και 80 μέτρων. Έχει επίσης τη δυνατότητα με την τεράστια λεπίδα που διαθέτει μπροστά να ανοίγει δρόμους στο δάσος.

Νέο μήνυμα από το 112

Χθες το απόγευμα (29.08) ήχησε ξανά το 112 για τους κατοίκους της Κοτρωνιάς, οι οποίοι εκκένωσαν την περιοχή και κατευθύνθηκαν προς Γιαννούλη. 

Στάχτη πάνω από 800.000 στρέμματα γης

Στάχτη έχουν γίνει 808.000 στρέμματα γης στον Έβρο από τις φωτιές που εξακολουθούν να καίνε στην περιοχή για 12η ημέρα. Το Meteo έδωσε χθες στη δημοσιότητα γράφημα με τα νεότερα δορυφορικά δεδομένα που έγιναν διαθέσιμα από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως αναφέρει το Meteo πρόκειται για τη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων πάρα πολλών ετών σε ευρωπαϊκό έδαφος, στον Έβρο. Όπως προκύπτει από την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων, η συνολική έκταση που κατέκαψε η δασική πυρκαγιά του Έβρου, η οποία προέκυψε από τη συνένωση των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά, ξεπερνά τα 808.000 στρέμματα (έως την 28.08.2023, 12:28 τοπική ώρα).

Πυρκαγιές: Συνεχίζεται για 12η μέρα η μάχη στον Έβρο - Πάνω από 810.000 καμένα στρέμματα

Τα μέτρα της κυβέρνησης για τον Έβρο

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη λήψη άμεσων μέτρων μετά τις πυρκαγιές στον Έβρο και στην Πάρνηθα πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μετα τη σύσκεψη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στην κυβερνητική σύσκεψη που έγινε συζητήθηκαν τα άμεσα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τον Έβρο και την Πάρνηθα, η πορεία των μέτρων για τις προηγούμενες πυρκαγιές και γενικότερα το θέμα της πρόληψης και προστασίας των δασών μας.

»Η δασική υπηρεσία κηρύσσει άμεσα, με διοικητικές πράξεις, τις περιοχές αυτές αναδασωτέες. Λαμβάνουμε φροντίδα για την άγρια πανίδα, να έχουν δηλαδή τα ζώα που επιβίωσαν ζωοτροφές και νερό για το διάστημα των επόμενων μηνών. Και –το πιο σημαντικό– ξεκινούν οι διαδικασίες και εδώ, όπως και για τις προηγούμενες πυρκαγιές, για τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στις λεκάνες απορροής που έχουν επηρεαστεί. Κορμοφράγματα δηλαδή και άλλα τεχνικά έργα, που έχουν απόλυτη προτεραιότητα.

»Επίσης, απόλυτη προτεραιότητα έχει ο καθαρισμός των ρεμάτων στις περιοχές αυτές, με ευθύνη των Περιφερειών. Για τους πληγέντες στις περιοχές αυτές ανακοίνωσε ήδη χθες, από την Αλεξανδρούπολη, το κυβερνητικό κλιμάκιο όπου πήγε εκεί τα μέτρα που λαμβάνονται για αυτές τις περιπτώσεις».

Επισημαίνεται πως για την υλοποίηση των τεχνικών έργων που αναφέρονται πιο πάνω αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του νέου θεσμού των «αναδόχων αποκατάστασης», ενώ θα αξιοποιηθούν και οι δασικοί συνεταιρισμοί.

Ενισχύονται τα μέσα δασοπυρόσβεσης

Στο τραπέζι των συζητήσεων του κυβερνητικού επιτελείου βρίσκεται η αναβάθμιση στον τομέα της δασοπυρόσβεσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει «κλειδώσει» η συμφωνία για την απόκτηση υπερσύγχρονων Canadair 515 από την Ελλάδα, τα οποία αναμένεται με τις δυνατότητες που έχουν να βοηθήσουν σημαντικά στις προσπάθειες κατάσβεσης από αέρος.

Πέραν αυτού, στο πακέτο παρεμβάσεων που τίθεται προς συζήτηση περιλαμβάνεται και η απόκτηση drones τα οποία θα ενταχθούν στις τάξεις της Πολιτικής Προστασίας για περισσότερες εναέριες περιπολίες, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη, αφού από αέρος τα drones θα εντοπίζουν τα μέτωπα άμεσα προτού αυτά αρχίζουν να επεκτείνονται. Στο ζήτημα αυτό έκανε αναφορά και ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

«Αυστηρότερες κυρώσεις σε δήμους και ιδιώτες»

Ο κ. Σκέρτσος τόνισε ότι «από το 2021 και μετά έχουμε κάνει ένα νέο πλαίσιο σχετικά με τη δυνατότητα του δήμου να μπαίνει σε ένα οικόπεδο που δεν έχει καθαριστεί. Μπορεί, πλέον, αυτεπάγγελτα να μπαίνει ο δήμος». Πλέον, ένα από τα μέτρα που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα, θα συμπεριλαμβάνει και αυστηρότερη κύρωση και στον δήμο που δεν κάνει τη δουλειά αυτή και στον ιδιώτη. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης, των αεροφωτογραφιών μπορούμε να βρούμε τα πάντα πλέον» υπογράμμισε .

Ο υπ. Επικρατείας πρόσθεσε ότι η Πολιτική Προστασία θα ελέγξει τους δήμους και «το Υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο της διαρκούς επανεξέτασης της εποπτείας που ασκεί το ίδιο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα φέρει ένα νομοσχέδιο το αμέσως επόμενο διάστημα, στο οποίο θα υπάρχουν κρίσιμοι δείκτες. Μεταξύ αυτών και η τήρηση όλων των οδηγιών για την πολιτική προστασία και την προστασία του περιβάλλοντος, για τις επιδόσεις των δήμων».

Τόνισε επίσης ότι «οι δήμοι θα πρέπει να πάρουν το μήνυμα ότι έχουν πάρα πολύ συγκεκριμένες υποχρεώσεις τις οποίες αν δεν τηρούν θα έχουν επιπτώσεις […] κάθε δήμος αλλά και οι κάτοικοι μιας περιοχής πρέπει να αυτο-οργανωθούν. Να κρατούν το δάσος καθαρό, να το φροντίζουν».

Παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα, Τετάρτη (30.08)

Για σήμερα παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας. 

Το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ