Ελλαδα

Ανακρίνονται μετανάστες για το ξεκίνημα της φωτιάς στον Έβρο

Αρνούνται την εμπλοκή τους

Γιώργος Σόμπολος
Γιώργος Σόμπολος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτιά - Πυροσβέστης
© ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Φωτιά στον Έβρο: Ανακρίνονται μετανάστες για το ξεκίνημά της - Αρνούνται την εμπλοκή τους

Την πιθανότητα η φωτιά στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς στον Έβρο να προκλήθηκε από ομάδα μεταναστών, εξετάζουν σοβαρά αστυνομικοί και πυροσβέστες. Πρόκειται για το καραβάνι των μεταναστών που εντοπίστηκε λίγη ώρα πριν την αποκάλυψη απανθρακωμένου πτώματος κοντά στο σημείο όπου ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά η οποία καταστρέφει ένα μοναδικής ομορφιάς Εθνικό Πάρκο, κοντά στη Λευκίμμη.

Κάτοικοι της Λευκίμμης, εντόπισαν αρχικά 14 μετανάστες να βγαίνουν τρέχοντας από το πυκνό παρθένο πευκοδάσος τους οποίους και ακινητοποίησαν. Μόλις κάλεσαν την αστυνομία, έντρομοι οι αλλοδαποί ανέφεραν πως ένας νεαρός συνοδοιπόρος τους κάηκε ζωντανός περίπου 1,5 χιλιόμετρο μακριά – κοντά στο σημείο όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά. Ακολούθησαν έρευνες και εντοπίστηκαν επιπλέον 17 μετανάστες. Ήταν μέλη του ίδιου καραβανιού που κατάφερε να περάσει τα Ελληνοτουρκικά σύνορα και ακολουθούσε το δρομολόγιό του ώστε να φτάσει στο σημείο συνάντησης με άλλον διακινητή.

Εάν και οι ίδιοι δεν το παραδέχονται, η φωτιά, όπως δείχνουν οι πρώτες ενδείξεις, ξεκίνησε από συγκεκριμένο σημείο του μονοπατιού που ακολουθούσαν οι μετανάστες και αυτή την ώρα ανακρίνονται όλοι.

Αρνούνται πως έβαλαν τη φωτιά 

Οι αστυνομικοί, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να πουν εάν η φωτιά μπήκε εσκεμμένα ή κατά λάθος, αφού οι μετανάστες αρνούνται να παραδεχθούν το παραμικρό. Το μόνο βέβαιο είναι πως οι βάρδιες των συνοριοφυλάκων και των περιπόλων, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες τέσσερις ώρες στον Έβρο, κατά μήκος του ποταμού. Οι Ελληνικές Αρχές, φοβούνται πως ενδεχομένως, τα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών θα επιχειρήσουν να στείλουν όσα πιο πολλά καραβάνια μπορούν προκειμένου να εκμεταλλευτούν την κατάσταση συναγερμού που έχει τεθεί ο Έβρος λόγω των μετώπων που καίνε ανεξέλεγκτα δασικές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αλλά και αρκετά σπίτια σε διάφορους οικισμούς περιμετρικά της Αλεξανδρούπολης.

Επίσης, υπάρχουν υπόνοιες ότι Τούρκοι πράκτορες θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν το χάος που έχουν προκαλέσει οι φωτιές ώστε να περάσουν σε Ελληνικό Έδαφος και να προκαλέσουν νέες πυρκαγιές. Για αυτό τον λόγο, πέρα από τις δυνάμεις της αστυνομίας, της συνοριοφυλακής και του Στρατού κατά μήκος του ποταμού Έβρου, σε πλήρη επιφυλακή έχουν τεθεί ομάδες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. η κατάσταση στον Έβρο είναι εξαιρετικά δύσκολη και μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές εξελίξεις σε περίπτωση που τα καραβάνια καταφέρουν να εκμεταλλευτούν αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Εντολή για αυξημένες περιπολίες δεν υπάρχουν όμως μόνο σε όσους υπηρετούν κατά μήκος των συνόρων, αλλά και στις υπόλοιπες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. του Έβρου, όπως Τροχαία, Ασφάλεια και Τάξη. Τα μπλόκα στις οδικές αρτηρίες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες ώρες και θα είναι αδιάκοπα καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Η εντολή που έχει δοθεί είναι να ελέγχονται όλα τα οχήματα που κινούνται σε κεντρικές οδικές αρτηρίες, αλλά και σε επαρχιακούς δρόμους.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ