Ελλαδα

Στις νέες ταυτότητες το τσιπάκι από το κορωνοεμβόλιο

Οι θεωρίες συνωμοσίας, η στάση της Εκκλησίας και τα βιομετρικά δεδομένα

Ηλένα Κρητικού
Ηλένα Κρητικού
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στις νέες ταυτότητες το τσιπάκι από το κορωνοεμβόλιο
Στιγμιότυπο από παλαιότερη διαμαρτυρία συνωμοσιολόγων © George Vitsaras / SOOC

Νέες ταυτότητες: Οι θεωρίες συνωμοσίας για το «τσιπάκι» και η στάση της Εκκλησίας έναντι των αντιδράσεων

Μαζί με τα επίκαιρα και πάγια σενάρια για το ποιος βάζει τις φωτιές, διακινούνται τις τελευταίες ημέρες και οι θεωρίες συνωμοσίας για τις νέες ταυτότητες.

Τα τσιπάκια μέσω των οποίων θα ελέγχουν (η κυβέρνηση; ο αντίχριστος; οι μασόνοι; you name it...) τον πληθυσμό της χώρας, το «χάραγμα 666» που με κάποιον τρόπο έχει ενσωματωθεί στις νέες ταυτότητες, «ό,τι δεν πέτυχαν με τα εμβόλια για τον κορωνοϊό, θέλουν να το κάνουν τώρα», είναι μερικά από τα επιχειρήματα που προβάλλουν εκείνοι που αντιδρούν στον εκσυγχρονισμό του δημοσίου εγγράφου ταυτοποίησης των πολιτών.

Μερικές δεκάδες ατόμων -και πάντως όχι «ατελείωτες ουρές», τουλάχιστον στην πλειονότητα των περιπτώσεων- δίνουν ραντεβού έξω από αστυνομικά τμήματα τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να αλλάξουν την παλαιού τύπου ταυτότητά τους -εκείνη που αναγράφει θρήσκευμα- με τη νεότερου τύπου· εκείνη που κάποτε η επίσημη Εκκλησία απέρριπτε.

Κατά τα φαινόμενα, οι ταυτότητες με τους λατινικούς χαρακτήρες και χωρίς θρήσκευμα, είναι λιγότερο «σατανικές» από τις νέες ταυτότητες. Ή έτσι πιστεύουν οι παραθρησκευτικές οργανώσεις και το κόμμα «Νίκη» που «αναζωπυρώνουν» τις αντιδράσεις κατά των ταυτοτήτων.

Ο πρόεδρος του κόμματος «Νίκη» Δημήτρης Νατσιός έχει κάνει λόγο για «στυγνό φακέλωμα των Ελλήνων».

«Η αντίδραση, ανησυχία και διαμαρτυρία από πολύ μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού για τις νέες ψηφιακές ταυτότητες είναι απόλυτα δικαιολογημένη» υποστηρίζει και επισημαίνει ότι η «Νίκη» πρώτη έθεσε στο Κοινοβούλιο το θέμα των νέων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων, με τις οποίες δήλωσε εξαρχής την κάθετη αντίρρησή της.

«Οι ταυτότητες αυτές εξελίσσονται σε στυγνό φακέλωμα του πολίτη, μάλιστα από μία κυβέρνηση η οποία έχει πάρει πρωτάθλημα στις υποκλοπές, τη χειραγώγηση και την υποχρεωτικότητα. Θυμίζουμε ότι τα κόμματα της εξουσίας έκαναν τόση φασαρία στο παρελθόν να αφαιρέσουν το θρήσκευμα από τις ταυτότητες αλλά τώρα τις φορτώνουν με την δυνατότητα να αποθηκεύονται όλες μας οι ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες. Αυτό είναι υποκρισία και φακέλωμα και η ΝΙΚΗ το καταδικάζει» αναφέρει.

Η Εκκλησία κατά των συνωμοσιολόγων για τις νέες ταυτότητες

Αυτή τη φορά, η επίσημη Εκκλησία δεν πρωτοστατεί στις αντιδράσεις, αντίθετα, δείχνει να απορρίπτει τα καλέσματα σε κινητοποιήσεις και όπως προκύπτει από το κήρυγμα του Αρχιεπισκόπου Κρήτης -όπου εκδηλώθηκε η μεγαλύτερη αντίδραση μέχρι στιγμής- επιχειρεί να καθοδηγήσει το ποίμνιο μακριά από τέτοιου είδους συνωμοσιολογίες και -κυρίως- να τραβήξει διαχωριστική γραμμή με τις παραθρησκευτικές οργανώσεις και το κόμμα «Νίκη».

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος στην ομιλία του κατά τον Εσπερινό της εορτής του Αγίου Τίτου το απόγευμα της Πέμπτης (24/8) και τη συγκέντρωση που είχε προγραμματιστεί την ίδια ώρα στην Πλατεία Ελευθερίας, σε μικρή απόσταση από τον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Τίτου, στο Ηράκλειο, τόνισε: «Περιμένετε να δούμε αν χρειαστεί να παρέμβει η Εκκλησία. Κανονικά θα έπρεπε να είμαστε όλοι εδώ απόψε και όχι εκεί που είναι υποκινούμενο από παραεκκλησιαστικά κέντρα».

Και συνέχισε: «Σπεύδουν κάποιοι στα αστυνομικά μας τμήματα να βγάλουν ταυτότητα επειδή ακούν τις συνωμοσιολογίες κάποιων. Δηλαδή πιστεύουν ότι η Εκκλησία θα αφήσει το λογισμό μας απαράκλητο και δε θα μας πει αυτό που πρέπει να μας πει στην ώρα που πρέπει να το πει και δε θα αντιδράσει εάν πρέπει να αντιδράσει;».

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κάλεσε τους πιστούς να εμπιστευθούν την Εκκλησία λέγοντας: «Υπάρχουν οι πνευματικοί σας ταγοί. Εμπιστευθείτε επιτέλους την Εκκλησία και μην ακούτε τον καθένα που εκμεταλλεύεται την πίστη, την ευσέβεια και την αθωότητα της καρδιά σας».

Δημόσια παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Κρήτης για τις νέες ταυτότητες

Υπενθυμίζεται ότι για τις νέες ταυτότητες είχε ενημερωτική συνάντηση στις αρχές Ιουλίου ο τέως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης, και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος, με τον μητροπολίτη Πειραιώς, Σεραφείμ και είχαν συνομιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης με τον μητροπολίτη Σερρών, Θεολόγο, οι οποίοι εκπροσώπησαν τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο κ. Μηταράκης είχε σημειώσει τότε ότι «τους ενημερώσαμε αναλυτικά, διαβεβαιώνοντάς τους πως τα νέα έγγραφα ταυτοπροσωπίας δεν περιέχουν κανένα δεδομένο που θέτει σε κίνδυνο την ελευθερία των Ελλήνων πολιτών ή προσβάλουν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη».

Κινητοποιήσεις κατά του... 666 

Πρόσφατα, ο ανταποκριτής του Γερμανικού Δημοσιογραφικού Δικτύου (RND) στην Αθήνα, Γκερντ Χέλερ, έγραφε: «Πολλοί θεωρούν πως αυτά είναι πράγματα του διαβόλου. Μία ηλικιωμένη κυρία που περιμένει στην ουρά εξηγεί πως οι νέες ταυτότητες θα έχουν ένα τσιπ "και με αυτό θα μπορούν να παρακολουθούν την κάθε μας κίνηση". Οι καμπάνες χτυπούν από μια κοντινή εκκλησία και η γυναίκα σταυροκοπιέται. Μεταξύ αυτών που περιμένουν στην ουρά είναι και ένας ορθόδοξος παπάς, ο οποίος με τη σειρά του εξηγεί πως σε αυτά τα τσιπ αποθηκεύεται ένας αριθμός για κάθε πολίτη. Σε αυτόν τον αριθμό θα είναι κρυμμένη η αριθμητική ακολουθία 666 - το σύμβολο του Σατανά.»

Και συνέχιζε στην ανταπόκρισή του που δημοσιεύθηκε στην Deutsche Welle: «Εδώ και εβδομάδες έχει ξεκινήσει μία εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από ακροδεξιούς και ακραίους θρησκόληπτους συνωμοσιολόγους, η οποία προωθεί την άποψη πως, μετά το τσιπάκι που υποτίθεται ότι εμφυτεύτηκε στους ανθρώπους μέσω των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, το κράτος τώρα προχωράει ένα βήμα παραπέρα στην παρακολούθηση των πολιτών […] Η ζήτηση για παλιές ταυτότητες είναι ιδιαίτερα υψηλή σε συντηρητικές περιοχές της χώρας, όπως στην Πελοπόννησο και τη βόρεια Ελλάδα, ενώ στην Κρήτη εμφανίζεται το σύνθημα "Όχι στην ψηφιακή υποδούλωση!".

»Η εκστρατεία θυμίζει τον πολιτιστικό πόλεμο της δεκαετίας του 1990, όταν η κυβέρνηση επιχείρησε να καταργήσει την υποχρεωτική αναγραφή του θρησκευτικού δόγματος στα δελτία ταυτότητας για λόγους προστασίας των δεδομένων. Για μία δεκαετία η ισχυρή ορθόδοξη εκκλησία εμπόδιζε την υλοποίηση της μεταρρύθμισης. Όμως εν τέλει το 2001 το Συμβούλιο της Επικρατείας κήρυξε αντισυνταγματική την ανάδειξη του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες», κατέληγε ο Χέλερ.

Σύμφωνα με αφίσες που έχουν αρχίσει και κυκλοφορούν τόσο μέσω social media, όσο και στους δρόμους, πρόκειται να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις νέες ταυτότητες στις 3 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη και στις 10 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα. 

Στις νέες ταυτότητες το τσιπάκι από το κορωνοεμβόλιο
© EUROKINISSI

Τα βιομετρικά δεδομένα των νέων ταυτοτήτων

Όσοι διαθέτουν νέου τύπου ταυτότητες (με λατινικούς χαρακτήρες) δεν είναι υποχρεωμένοι να τις αλλάξουν προς το παρόν.

Οι νέες ταυτότητες θα έχουν μέγεθος πιστωτικής κάρτας, θα στοιχίζουν 10 ευρώ και θα έχουν ισχύ 10 ετών. 

Οι φωτογραφίες για τις νέες ταυτότητες θα λαμβάνονται στα αστυνομικά τμήματα και όχι από ιδιώτες φωτογράφους. Ήδη, στα αστυνομικά τμήματα τοποθετούνται τα σχετικά μηχανήματα. Η διαδικασία αυτή κρίθηκε αναγκαία προκειμένου οι φωτογραφίες των ταυτοτήτων να έχουν ευκρινή τα σημεία του προσώπου του κατόχου που κρίνονται αναγκαία για την ταυτοποίηση.

Στην εμπρόσθια όψη θα υπάρχει φωτογραφία του κατόχου και θα αναγράφονται τα στοιχεία του, η ημερομηνία έκδοσης και λήξης, η αρχή έκδοσης και ο Αριθμός πρόσβασης Κάρτας- CAN.

Στην οπίσθια όψη θα υπάρχουν το όνομα πατέρα και μητέρας, ο τόπος γέννησης του κατόχου, η ομάδα αίματος (προαιρετικά), το ύψος (μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας), και το ψηφιακό δακτυλικό αποτύπωμα.

Στις νέες ταυτότητες θα αποθηκεύονται τα βιομετρικά χαρακτηριστικά: ύψος και ηλεκτρονική υπογραφή.

Οι νέες ταυτότητες θα λειτουργούν όπως περίπου οι πιστωτικές και οι χρεωστικές καρτες. 

Και δεν θα μπορεί κάποιος να εντοπίσει τη θέση του κατόχου της ταυτότητας, καθώς δεν διαθέτουν σύστημα γεωεντοπισμού -όπως ισχύει με τα smartphones για παράδειγμα...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ