Ελλαδα

Γιατί οι 13 μετανάστες κατηγορούνται για «κατοχή και κατασκευή εκρηκτικών υλών»

Ο εμπρηστικός μηχανισμός, οι καταθέσεις των τριών «πολιτοφυλάκων» και το κατηγορητήριο εναντίον τους

Γιώργος Σόμπολος
Γιώργος Σόμπολος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιατί οι 13 μετανάστες κατηγορούνται για «κατοχή και κατασκευή εκρηκτικών υλών»
Κατηγορούνται για εμπρησμό οι 13 μετανάστες Φωτό: screen grab/ youtube

Έβρος: Για απόπειρα εμπρησμού και κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών κατηγορούνται μεταξύ άλλων οι 13 μετανάστες τους οποίους έβαλαν στην κλούβα οι τρεις «πολιτοφύλακες» οι οποίοι επίσης έχουν συλληφθεί

Το πρωί της Παρασκευής αναμένεται να οδηγηθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα οι τρεις αποκαλούμενοι «πολιτοφύλακες» που κατηγορούνται για την αρπαγή των 13 μεταναστών τους οποίους, όπως καταγγέλλουν, έπιασαν προτού θέσουν σε λειτουργία έναν εμπρηστικό μηχανισμό.

Υπενθυμίζεται πως οι 13 μετανάστες, κατηγορούνται για απόπειρα εμπρησμού με κίνδυνο ανθρώπινης ζωής, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών και παράνομη είσοδο.

Οι μετανάστες, στοιβάχτηκαν στο εσωτερικό ενός αυτοσχέδιου ψυγείου-τρέιλερ από τους τρεις συλληφθέντες, έναν αλλοδαπό άνδρα Αλβανικής καταγωγής και δύο Έλληνες.

Αυτό που υποστήριξαν οι τρεις «πολιτοφύλακες» οι οποίοι δηλώνουν έκπληκτοι για την σύλληψη τους, είναι πως έπιασαν επ’ αυτοφώρω τους μετανάστες να επιχειρούν να βάλουν φωτιά. Ένας εκ των δραστών μάλιστα, τους απείλησε με μαχαίρι.

Τι είδους μηχανισμός εντοπίστηκε

Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, ο μηχανισμός που εντοπίστηκε στο σημείο όπου υπέδειξαν οι τρεις «πολιτοφύλακες», αποτελείτο από δύο λάστιχα αυτοκινήτου, σπασμένα κομμάτια ξύλινης παλέτας και ένα πορώδες υλικό, σαν σφουγγάρι σε κωνικό σχήμα.

Αυτό που ακόμη δεν μπορούν να απαντήσουν οι αστυνομικοί είναι ποιος τοποθέτησε τον μηχανισμό. Ο τύπος του εμπρηστικού μηχανισμού δεν είναι σε καμία περίπτωση συνηθισμένος. Ούτε είναι εύκολο να αρπάξει φωτιά προκειμένου να καούν τα κομμάτια της παλέτας και εν συνεχεία τα λάστιχα.

Αυτό που επίσης δεν μπορούν να απαντήσουν ακόμη οι αστυνομικοί είναι εάν ο μηχανισμός ανήκε στους 13 συλληφθέντες ή σε άλλα άτομα. Οι αρχές, θα προχωρήσουν στον έλεγχο των αντικειμένων, προκειμένου να εντοπιστούν αποτυπώματα, γενετικό υλικό καθώς και οτιδήποτε άλλο που μπορεί να βοηθήσει στις έρευνες.

Μένει να αποδειχθεί εάν υπάρχει αποτύπωμα ή DNA κάποιου εκ των 13 συλληφθέντων πάνω στον «εμπρηστικό μηχανισμό». Πάντως, οι ίδιοι στις καταθέσεις τους στις αρχές, υποστήριξαν πως δεν γνωρίζουν τι είναι αυτό το αντικείμενο που τους επέδειξαν σε φωτογραφίες και πως δεν έχουν καμία σχέση με εμπρηστικούς μηχανισμούς. Το μόνο που αποδέχονται είναι πως μπήκαν παράνομα στη χώρα, αλλά αυτό το έκαναν μόνο και μόνο για να ζήσουν μια καλύτερη ζωή.

Πάντως, στο κατηγορητήριο εναντίον τους περιλαμβάνονται οι κατηγορίες για απόπειρα εμπρησμού με κίνδυνο ανθρώπινης ζωής και κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών, που φαίνεται ότι βασίζονται κυρίως στις καταθέσεις των συλληφθέντων «πολιτοφυλάκων».

Το κατηγορητήριο κατά των «πολιτοφυλάκων»

Από την πλευρά τους, οι τρεις συλληφθέντες «πολιτοφύλακες», ο Αλβανός «σερίφης» και οι δύο συνεργοί του, υποστηρίζουν πως δεν έκαναν τίποτε άλλο παρά σταμάτησαν ένα εν εξελίξει έγκλημα, την απόπειρα εμπρησμού του δάσους. Ανέφεραν πως τους έβαλαν μέσα στο αυτοσχέδιο τρέιλερ για να μην διαφύγουν εως ότου τους συλλάβουν οι αστυνομικοί.

Αντιθέτως, σε βάρος των τριών «συνειδητοποιημένων πολιτών», έχουν ασκηθεί διώξεις για διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια με ρατσιστικά κίνητρα σε συνδυασμό με αρπαγή με ρατσιστικά κίνητρα από κοινού και συναυτουργία και έκθεση σε κίνδυνο.

Παράλληλα, στον ιδιοκτήτη του οχήματος που εμφανίζεται σε βίντεο να έλκει το τρέιλερ έχει ασκηθεί επιπλέον και η κατηγορία της παράβασης της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων.

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στον Έβρο - Οι πολίτες "συλλαμβάνουν" μετανάστες

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ