Ελλαδα

Φωτιά στην Πάρνηθα: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στις διάσπαρτες εστίες

Ανατολικά από τη Μονή Κλειστών και μία στα δυτικά

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για την Τρίτη 29.08
Φωτογραφία αρχείου © ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI

Πάρνηθα: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στις διάσπαρτες εστίες - Ανατολικά από τη Μονή Κλειστών και μία στα δυτικά

Στη μάχη με τις αναζωπυρώσεις ρίχνονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην Πάρνηθα από το απόγευμα σήμερα (24.08).

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό, εκτός από το βασικό μέτωπο στους πρόποδες της Πάρνηθας στο δυτικό κομμάτι, η Πυροσβεστική αντιμετωπίζει αναζωπυρώσεις ανατολικά από τη Μονή Κλειστών, μία περιοχή δύσβατη, καθώς οι χαράδρες εκεί δεν είναι εύκολα προσεγγίσιμες. Επίσης, υπάρχει μία αναζωπύρωση στα δυτικά όπου ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής προσπαθούν να την αντιμετωπίσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την ώρα στην Πάρνηθα δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο σε περιοχές κοντά σε οικισμούς.

Στο σημείο επιχειρούν συνολικά 260 πυροσβέστες με 77 οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και περιοδικά 11 αεροσκάφη με 12 ελικόπτερα.

Για την εικόνα των πυρκαγιών στην Πάρνηθα, στον Έβρο και στη Βοιωτία μίλησε και ο πρόεδρος Αξιωματικών Πυροσβεστικής Κώστας Τσίγκας, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στο ζήτημα της πρόληψης.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cv0uc2yysvvl)

Drone πάνω από τις καμένες εκτάσεις της Πάρνηθας

Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα που μεταδίδει το drone της ΕΡΤ από την καμένη περιοχή της Πάρνηθας. Μια οικία φαίνεται να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, αλλά ευτυχώς δεν έχει καεί ολοσχερώς. Ωστόσο, στην Αγία Παρασκευή και στον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσο κατοικίες τυλίχθηκαν στις φλόγες χθες, Τετάρτη (23.08). Ενώ το drone δείχνει τις καμένες εκτάσεις, εμφανή είναι τα εναέρια μέσα της πυροσβεστικής που ρίχνονται στη μάχη της κατάσβεσης στο πύρινο μέτωπο στη Φυλή.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cv0tt68w6opt)

Πώς δημιουργήθηκε το «φαινόμενο της καμινάδας» σε χαράδρα που προκάλεσε αναζωπύρωση σήμερα τα ξημερώματα

Μετά από ολονύκτια μάχη με τις φλόγες στην Πάρνηθα χθες (23.08), τα ξημερώματα της Πέμπτης συνέβη μεγάλη αναζωπύρωση στο σημείο. Όπως αναφέρει η Πυροσβεστική, λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα και ενώ η φωτιά ήταν σε ύφεση ξεκίνησαν να φυσούν πολύ δυνατοί άνεμοι που προκάλεσαν μεγάλη αναζωπύρωση.

Να σημειωθεί μάλιστα πως στις 03:58 εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των περιοχών Θρακομακεδόνες, Μπόσκιζα και Πανόραμα Μενιδίου να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να εκκενώσουν.

Αναφερόμενος στην αναζωπύρωση που σημειώθηκε τα ξημερώματα στην Πάρνηθα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Πυρσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, εξήγησε πως παρατηρήθηκε το «φαινόμενο της καμινάδας» στην περιοχή σημειώνοντας ότι συνέβη «έκρηξη» φωτιάς με αποτέλεσμα οι φλόγες να φουντώσουν. Μία «έκρηξη» που σημειώθηκε σε χαράδρα στις 03:20, ενώ στην περιοχή οι καιρικές συνθήκες ήταν δυσμενείς και ο αέρας ήταν πολύ έντονος.

Τι είναι το «φαινόμενο της καμινάδας»

Για το «φαινόμενο της καμινάδας» είχε μιλήσει ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών καταστροφών, προ ημερών εξηγώντας τι συνέβη με τις φωτιές στη Χαβάη:

«Είναι αυτό που διαμορφώνει το ηφαιστειακό έδαφος. Δηλαδή οι αλλεπάλληλες ροές λάβας οι οποίες δημιουργούν χαραδρώσεις. Όταν μπει η φωτιά μέσα σε αυτή τη χαράδρα ουσιαστικά αναπτύσσεται, αυτό το φαινόμενο δηλαδή, είναι ένα φαινόμενο το οποίο δεν μπορεί να σταματήσει κανένας, γιατί αφενός είναι δύσβατη περιοχή και αφετέρου είναι σαν να έχουμε ένα τζάκι στο σπίτι και πάει να σβήσει κάποιος τη φωτιά στην καμινάδα».

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα (24.08) σε Αττική και Στερεά Ελλάδα

Πολύ υψηλός είναι και για σήμερα Πέμπτη (24.8) ο κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) σε δύο Περιφέρειες της Ελλάδας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας 

Συγκεκριμένα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα σε: 

  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Αττικής
Φωτιά στην Πάρνηθα: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στις διάσπαρτες εστίες

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ