Ελλαδα

Κικίλιας: «Αλητήριοι εμπρηστές θέτουν σε κίνδυνο ζωές»

«Εγκληματείτε ενάντια στη χώρα, θα σας βρούμε και θα λογοδοτήσετε»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Βασίλης Κικίλιας με τους πυροσβέστες
Ο Βασίλης Κικίλιας με τους πυροσβέστες © ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ/EUROKINISSI

Βασίλης Κικίλιας: Οι δηλώσεις του για τους εμπρηστές - Τους χαρακτήρισε αλητήριους

Ο Βασίλης Κικίλιας μίλησε για τις απόπειρες εμπρησμού χρησιμοποιώντας αρκετά σκληρή γλώσσα για τους εμπρηστές.

«Κάποιοι αλητήριοι εμπρηστές βάζουν φωτιές, θέτοντας σε κίνδυνο τα δάση, τις περιουσίες και πρωτίστως ανθρώπινες ζωές», είπε αρχικά ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ακόμη, στην έκτακτη ενημέρωση από το υπουργείο, ο κ. Κικίλιας είπε επίσης ότι «στους πρόποδες της Πάρνηθας, στην περιοχή του Αυλώνα, από τις 8 το πρωί έγιναν εννιά απόπειρες εμπρησμού. Στις 08:13, στον Αυλώνα έγινε μία απόπειρα εμπρησμού, στις 08:57 στο Συκάμινο δύο απόπειρες, στις 09:47 πάλι στο Συκάμινο τρεις προσπάθειες εμπρησμού, στις 10:51 βόρεια του Αυλώνα μία προσπάθεια, και στις 12:01 μ.μ. στους πρόποδες της Πάρνηθας, βόρεια του Αυλώνα, μία προσπάθεια, η οποία και πήρε διαστάσεις».

Επτά απόπειρες εμπρησμού στην Πάρνηθα μέσα σε δύο ώρες

Την ώρα που οι πυροσβεστικές δυνάμεις μάχονται ακόμα με τη φωτιά στην Πάρνηθα, το πρωί της Πέμπτης καταγράφηκαν επτά απόπειρες εμπρησμού στην ίδια περιοχή.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, μέσα σε μόλις δύο ώρες, και συγκεκριμένα από τις 09:00 έως τις 11:00 π.μ., υπήρξαν επτά απόπειρες εμπρησμού στη βόρεια πλευρά της Πάρνηθας, προς τον Αυλώνα.

Παράλληλα, οι πυροσβέστες δίνουν μάχη να σβήσουν μικρές εστίες φωτιάς, με στόχο την κατάσβεσή της. Το πρωί της Πέμπτης οι φλόγες κατέβηκαν σε απόσταση περίπου 100-200 μέτρων από τη λεωφόρο Πάρνηθος, ανεβαίνοντας από τις ταβέρνες στον δρόμο που οδηγεί προς το τελεφερίκ.

Πώς δημιουργήθηκε το «φαινόμενο της καμινάδας» σε χαράδρα και προκάλεσε αναζωπύρωση

Μετά από ολονύκτια μάχη με τις φλόγες στην Πάρνηθα, τα ξημερώματα της Πέμπτης συνέβη μεγάλη αναζωπύρωση στο σημείο. Όπως αναφέρει η Πυροσβεστική, λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα και ενώ η φωτιά ήταν σε ύφεση ξεκίνησαν να φυσούν πολύ δυνατοί άνεμοι που προκάλεσαν μεγάλη αναζωπύρωση.

Αυτή την ώρα, το κύριο μέτωπο εντοπίζεται στα αριστερά της Πάρνηθας με κατεύθυνση ανατολικά προς την περιοχή της Αγίας Παρασκευής. Να σημειωθεί δε πως στις 03:58 εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των περιοχών Θρακομακεδόνες, Μπόσκιζα και Πανόραμα Μενιδίου να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να εκκενώσουν.

Αναφερόμενος στην αναζωπύρωση που σημειώθηκε τα ξημερώματα στην Πάρνηθα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Πυρσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, εξήγησε πως παρατηρήθηκε το «φαινόμενο της καμινάδας» στην περιοχή σημειώνοντας ότι συνέβη «έκρηξη» φωτιάς με αποτέλεσμα οι φλόγες να φουντώσουν. Μία «έκρηξη» που σημειώθηκε σε χαράδρα στις 03:20, ενώ στην περιοχή οι καιρικές συνθήκες ήταν δυσμενείς και ο αέρας ήταν πολύ έντονος.

Τι είναι το «φαινόμενο της καμινάδας»

Για το «φαινόμενο της καμινάδας» είχε μιλήσει ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών καταστροφών, προ ημερών εξηγώντας τι συνέβη με τις φωτιές στη Χαβάη:

«Είναι αυτό που διαμορφώνει το ηφαιστειακό έδαφος. Δηλαδή οι αλλεπάλληλες ροές λάβας οι οποίες δημιουργούν χαραδρώσεις. Όταν μπει η φωτιά μέσα σε αυτή τη χαράδρα ουσιαστικά αναπτύσσεται, αυτό το φαινόμενο δηλαδή, είναι ένα φαινόμενο το οποίο δεν μπορεί να σταματήσει κανένας, γιατί αφενός είναι δύσβατη περιοχή και αφετέρου είναι σαν να έχουμε ένα τζάκι στο σπίτι και πάει να σβήσει κάποιος τη φωτιά στην καμινάδα».

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα (24.8) σε Αττική και Στερεά Ελλάδα

Πολύ υψηλός είναι και για σήμερα Πέμπτη (24.8) ο κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) σε δύο Περιφέρειες της Ελλάδας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας 

Συγκεκριμένα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα σε: 

  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Αττικής
kindynos_pyrkagias_simera_248

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ