Ελλαδα

Συνεχείς μεγάλες αναζωπυρώσεις στην Αλεξανδρούπολη

Τα πύρινα μέτωπα που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Συνεχείς μεγάλες αναζωπυρώσεις
© EUROKINISSI/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Συνεχείς μεγάλες αναζωπυρώσεις - Η πυρκαγιά πέρασε στη Ροδόπη

Εξακολουθεί να καίει η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη με τις συνεχόμενες αναζωπυρώσεις να δυσχαιρένουν τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων. 

Στις 6 το απόγευμα, ήχησε ξανά το 112, αυτή τη φορά για την εκκένωση του χωριού Γρατινή της Ροδόπης.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες η φωτιά που από χθες καίει στην Κίρκη και τη Συκορράχη κατέβηκε προς την περιοχή της Αύρας. Επίσης μέτωπο πυρκαγιάς προερχόμενο από τη Δαδιά κινείται προς τους οικισμούς των Κοίλων και της Μελίας οι οποίοι εκκενώνονται καθώς και προς το ρέμα της Ιτέας στη Μάνθεια. Μέτωπο πυρκαγιάς υπάρχει και στην περιοχή της Μαυρόπετρας το οποίο κινείται νοτιοδυτικά προς τη Συκορράχη και το Νομό Ροδόπης.

Στην περιοχή Προφήτης Ηλείας στο Σουφλί υπάρχει ενεργό μέτωπο και επιχειρούν 33 πυροσβέστες 11 οχήματα, ενώ συνδράμουν 56 Ρουμάνοι πυροσβέστες με 10 οχήματα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι αναζωπυρώσεις στην περιοχή της Δαδιάς οφείλονται κυρίως στην αλλαγή φοράς του ανέμου πως πνέει ανατολικά. Έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο μέτωπο και κινείται από την περιοχή της Αγίας Παρασκευής προς την Παλαιοκαστρίτσα αυτό το ορεινό σημείο και τους Κατρατζήδες.

Προσδοκία των κατοίκων της περιοχής είναι οι άνεμοι να μην γυρίσουν σε βόρειους και η φωτιά αλλάξει φορά με αποτέλεσμα να κινδυνέψουν και άλλοι οικισμοί. Στην περιοχή εκτός από τις ελληνικές δυνάμεις πυρόσβεσης, συνδράμουν και 56 Ρουμάνοι πυροσβέστες με 10 οχήματα.

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολή - Η κατάσταση στη Ροδόπη

Δύσκολη είναι η κατάσταση της πυρκαγιάς και στην περιοχή των οικισμών Σαπών και Κασσιτερών του Δήμου Μαρώνειας, οικισμός ο οποίος, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, δυστυχώς πλέον περικυκλώνεται απειλητικά από τις φλόγες από διάσπαρτες εστίες, που τελικά ενώθηκαν και περικυκλώνουν το χωριό.

Στα Κασσιτερά, υπάρχει αναζωπύρωση, η οποία κινείται προς την Συκοράχη όπου υπάρχει πλέον μέτωπο φωτιάς. Ωστόσο δεν έγιναν, σύμφωνα με πληροφορίες, ρίψεις νερού σήμερα στα Κασσιτερά παρόλου που θα μπορούσε ενδεχομένως με εναέρια μέσα η φωτιά που κινήθηκε απο την Αλεξανδρούπολη προς την Ροδόπη να τεθεί υπο έλεγχο. Εκτιμάται πως οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής αξιολόγησαν άλλη περιοχή ως πιο επικίνδυνη.

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη - Οι ζημιές

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πάνω από 14.300 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους από 33 οικισμούς τις τελευταίες 5 ημέρες. Όσον αφορά τις ζημιές μόνο χθες καήκαν σπίτια σε Κίρκη, Δίκελλά και Μεσημβρία, ενώ πάρα πολύ μεγάλη είναι η περιβαλλοντική καταστροφή. Μεγάλες ζημιές υπάρχουν σε αγροτικές καλλιέργειες. Έχουν καεί πάνω από 1200 κυψέλες, επίσης έχουν καεί 50.000 ελαιόδεντρα, 1000 κτηνοτροφικά ζώα, ενώ οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν.

Η πυρκαγιά έχει προκαλέσει ζημιές σε υποδομές, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα είναι οικισμοί από τους οποίους πέρασε η πυρκαγιά. Η Εγνατία οδός ανοιγοκλείνει ενώ νωρίς το απόγευμα ομαλοποιήθηκε η κίνηση στην Εγνατία από Αλεξανδρούπολη προς την Κομοτηνή, ενώ στις 6 το απόγευμα επαναλειτουργεί πλήρως το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης όπως και το τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Στην περιοχή επιχειρούν από το πρωί οκτώ ελικόπτερα και πέντε αεροσκάφη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ