Ελλαδα

Μπαράζ εκκενώσεων οικισμών στην Αλεξανδρούπολη λόγω της πυρκαγιάς

Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους - Πληροφορίες για υλικές ζημιές

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη
Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη © Twitter

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Οκτώ οικισμοί έχουν εκκενωθεί - Eνισχύσεις από την Αθήνα - Aυξάνονται τα εναέρια μέσα

Συνεχείς είναι οι εκκενώσεις οικισμών λόγω της μεγάλης φωτιάς που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Λίγο πριν τις 18:00 δόθηκε νέα εντολή για εκκένωση στον οικισμό της περιοχής Άνθεια.

Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της πόλης

Νέο μήνυμα, προς τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης αυτή τη φορά, εστάλη πριν από λίγα λεπτά από το 112, καλώντας τους να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους και με κλειστά παράθυρα, λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας από τους καπνούς της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή. Ταυτόχρονα παραπέμπει τους πολίτες σε ιστότοπο στο διαδίκτυο για οδηγίες αυτοπροστασίας.

Το προειδοποιητικό μήνυμα αναφέρει: «Αλεξανδρούπολη, εξελίσσεται δασική πυρκαγιά. Οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους. Κλείστε πόρτες και παράθυρα. Οδηγίες αυτοπροστασίας tinyurl.com/mtn9nu63».

Κάηκαν σπίτια και αυτοκίνητα σε Αετοχώρι και Πεύκα

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά στο Αετοχώρι και στο χωριό Πεύκα έχει φτάσει στα πρώτα σπίτια όπου έχουν προκληθεί υλικές ζημιές τόσο σε οικίες όσο και σε αυτοκίνητα.

Παράλληλα, κοντά σε σπίτια έχει φτάσει η φωτιά και στο χωριό Αγνάντια.

Σε δηλώσεις του στο MEGA ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου στο MEGA είπε ότι «είναι μια πολύ δύσκολη ημέρα, υπάρχει ανησυχία».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cuwiw38ekggp)

Με διαδοχικά μηνύματα από το 112 έχουν εκκενωθεί μέχρι στιγμής οκτώ οικισμοί, ενώ εστάλησαν ενισχύσεις και από την Αθήνα και ταυτόχρονα αυξάνονται τα εναέρια μέσα, σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η πορεία της πυρκαγιάς, που καίει δάσος με πορεία προς αγροτικές εκτάσεις.

Μάχη με τις φλόγες από τους πυροσβέστες - Δε μειώνονται οι άνεμοι

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη στο μέτωπο που εκτείνεται μεταξύ των οικισμών Πεύκα και Αετοχώρι, όπου έχουν συγκεντρωθεί χωματουργικά μηχανήματα του στρατού και της Περιφέρειας για να φτιάξουν αντιπυρικές ζώνες.

Στα μέτωπα της πυρκαγιάς δίνουν μάχη συνολικά 135 πυροσβέστες, εκ των οποίων οι 28 έφτασαν αεροπορικώς από την Αθήνα, με 9 πεζοπόρα τμήματα και 31 οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν 7 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, ενώ αναμένεται να σταλούν άλλα δύο αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες των ΟΤΑ και εθελοντές.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cuwlbivcaef5)

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, καταβάλλεται προσπάθεια να σταματήσει η φωτιά στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, όπου πέρασε νωρίτερα, καθώς δεν προβλέπεται μείωση των ανέμων.

Έντονο πρόβλημα δημιουργούν και οι πυκνοί καπνοί, οι οποίοι καθιστούν ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση. Ειδικότερα, οι επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων έχουν έρθει σε επαφή με τον αερολιμενάρχη να είναι σε επιφυλακή οι υπηρεσίες του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης, λόγω του ότι η πυρκαγιά μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή και μπορεί ο πυκνός καπνός να δημιουργήσει προβλήματα στην ορατότητα.

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη 3

Οι οικισμοί που έχουν εκκενωθεί μέχρι στιγμής με μηνύματα του 112 είναι οι: Νίψα, Αετοχώρι και Πεύκα, αρχικά και ακολούθως οι οικισμοί Λουτρός, Αγνάντια, Αριστινό, Δωρικό και Άνθεια.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cuwlefs9a2x5)
Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη
Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη © Twitter

Στην περιοχή που μαίνεται η φωτιά πνέουν ισχυροί άνεμοι της έντασης των 6-7 μποφόρ. Λίγο μετά τις 15:00, ακόμα ένα μήνυμα από το 112 εστάλη στους κατοίκους για την εκκένωση των οικισμών Νίψα, Αετοχώρι και Πεύκα προς Αλεξανδρούπολη, ενώ οι φλόγες πέρασαν στην Εγνατία Οδό. 

Παράλληλα, ο δήμος Αλεξανδρούπολης ενημερώνει τους πολίτες ότι διαθέτει λεωφορεία που θα βρίσκονται στις πλατείες των οικισμών, ώστε να μετακινηθούν.

#φωτιά Με απόφαση του δημάρχου Ioannis Zampoukis - Γιάννης Ζαμπούκης εκκενώνονται προληπτικά οι οικισμοί #Πεύκα, #Νίψα...

Posted by Δήμος Αλεξανδρούπολης on Saturday, August 19, 2023

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα σήμερα εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των χωριών Μελίας, Νίψας, Πεύκων και Λουτρού ώστε να είναι σε ετοιμότητα για τη φωτιά στη Αλεξανδρούπολη.

Κλειστό τμήμα της Εγνατίας Οδού Κήπων-Αλεξανδρούπολης

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ισχύουν στην Εγνατία Οδό Κήπων - Αλεξανδρούπολης, λόγω της πυρκαγιάς που παραμένει σε εξέλιξη σε δασική έκταση στην περιοχή Μελία Αλεξανδρούπολης, κοντά στην Πυλαία Φερών Έβρου.

Η προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας αφορά το τμήμα από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Αλεξανδρούπολης και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται μέσω της Εθνικής Οδού Φερών - Αλεξανδρούπολης, ενώ οι οδηγοί και οι πολίτες παρακαλούνται -για την ασφάλειά τους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αστυνομικών.

Σε ανακοίνωση του το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ αναφέρει ότι η Αστυνομία είναι σε πλήρη εγρήγορση και ετοιμότητα, ενώ άμεσα, μετά την έναρξη της πυρκαγιάς, διατέθηκαν 21 Αστυνομικοί, με 12 οχήματα, με επικεφαλής τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης. Οι δυνάμεις ενισχύονται, ενώ στην περιοχή έχει μεταβεί και ο διευθυντής της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «η ΕΛ.ΑΣ. μεριμνά άμεσα για την ασφάλεια των πολιτών με αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα την προστασία τους, υπό αντίξοες συνθήκες».

Σύμφωνα με την αστυνομία, λόγω της πυρκαγιάς σε δασική έκταση πλησίον Πυλαίας – Φερών Έβρου, ισχύει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, της Εγνατίας Οδού Κήπων – Αλεξανδρούπολης από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Αλεξανδρούπολης.

Η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται μέσω της Εθνικής Οδού Φερών – Αλεξανδρούπολης.

«Παρακαλούνται οι πολίτες και οι οδηγοί οχημάτων για την ασφάλεια τους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αστυνομικών», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ