Ελλαδα

Σκληρή απάντηση της Αθήνας στις προκλητικές δηλώσεις της Κροατίας για τους κρατουμένους

«Στην Ελλάδα λειτουργεί κράτος δίκαιου»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σκληρή απάντηση έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών στην Κροατία
Σκληρή απάντηση έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών στην Κροατία © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Νέα Φιλαδέλφεια: Η απάντηση της Αθήνας στις προκλητικές δηλώσεις του Κροάτη προέδρου - «Στην Ελλάδα λειτουργεί κράτος δίκαιου»

Άμεση απάντηση έδωσε ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Στράτος Ευθυμίου, σχετικά με τις δηλώσεις του Προέδρου της Κροατίας, για τους κρατούμενους χούλιγκαν για την υπόθεση της δολοφονίας του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Στράτος Ευθυμίου αναφορικά με τις δηλώσεις του προέδρου της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς δήλωσε:

«Από την πρώτη στιγμή, οι Κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κροατίας βρίσκονται σε επικοινωνία για τη διαχείριση της κατάστασης που έχει προκύψει μετά την τραγική δολοφονία του Έλληνα φιλάθλου.

Στην Ελλάδα λειτουργεί κράτος δίκαιου. Με σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων όσων βρίσκονται σε προσωρινή κράτηση, η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη θα κρίνει την υπόθεση αμερόληπτα και αντικειμενικά. Η δε ελληνική Πολιτεία πάντοτε εγγυάται την τήρηση της νομιμότητας και την ακεραιότητα όσων βρίσκονται σε σωφρονιστικά καταστήματα.

Οποιεσδήποτε δηλώσεις που στρεβλώνουν την πραγματικότητα δεν προσφέρουν καλή υπηρεσία υπό τις παρούσες συνθήκες».

Οι προκλητικές δηλώσεις του Κροάτη προέδρου

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις και αιχμές κατά της ελληνικής δικαιοσύνης προχώρησε νωρίτερα ο Κροάτης πρόεδρος, Ζόραν Μιλάνοβιτς, με αφορμή την προφυλάκιση όλων των χούλιγκαν για τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Σε ανακοίνωση της κροατικής προεδρίας, ο κ. Μιλάνοβιτς παρομοιάζει τους Κροάτες χούλιγκαν με... αιχμαλώτους πολέμου, ενώ παράλληλα σημειώνει ότι δεν συνάδει με το κράτος δικαίου το γεγονός ότι προφυλακίστηκαν όλοι οι συλληφθέντες.

«Δεν έχει σχέση με τη δημοκρατία και τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Αν αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα, καλύτερα να μην την έχουμε», σημειώνει μεταξύ άλλων.

Μάλιστα, αναφέρει χαρακτηριστικά για τους κρατούμενους Κροάτες ότι «τους μοίρασαν στις φυλακές για να τους δείρουν και να τους βιάσουν».

Τέλος, ο πρόεδρος της Κροατικής Δημοκρατίας τόνισε ότι οι Κροάτες γενικότερα αντιμετωπίζονται «σαν σκουπίδια» στην Ελλαδα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Κροάτη προέδρου

«Η Ελλάδα έχει τη δική της διαδικασία, αλλά εγώ είμαι ο πρόεδρος της Κροατίας, είμαι υποκειμενικός και εγωιστής, όταν πρόκειται για εκατό Κροάτες κρατούμενους. Αυτοί οι άνθρωποι αιχμαλωτίζονται σαν να πρόκειται για πόλεμο. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τον νόμο.

Το είπα πριν από λίγες ημέρες, φοβούμενος ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο, ότι θα υπάρξει συλλογική ηθική τιμωρία.

«Μπορώ να αναφέρω τους λόγους, γιατί έγινε συγκεκριμένα στην Ελλάδα και τι θα μπορούσε να πάρει η Ελλάδα από την UEFA και γιατί είναι σημαντικό γι’ αυτούς να μεταφέρουν την ευθύνη στους 100 Κροάτες. Πόσοι Έλληνες είναι προφυλακισμένοι;

Ακόμη και μετά από πέντε ημέρες κράτησης των οπαδών χωρίς εξηγήσεις, δεν τους αρκούσε να προσδιορίσουν ποιος θα ήταν υπεύθυνος, αλλά τους έβαλαν όλους υπό κράτηση.

Αυτό δεν είναι κράτος δικαίου! Αυτοί οι άνθρωποι αντιμετωπίστηκαν ως αιχμάλωτοι πολέμου. Αν ήμουν ο πρωθυπουργός, θα σκεφτόμουν τι θα έκανα. Δεν είναι απλό. Αυτό αγγίζει τα όρια του δικαίου του πολέμου. Αντιμετωπίζονται ως αιχμάλωτη μονάδα. Έχεις πέντε ημέρες για να ξεχωρίσεις τους ενόχους από μια ομάδα ανθρώπων και τους βάζεις όλους φυλακή και τους σκορπίζεις σε όλη την Ελλάδα για να τους χτυπήσουν και να τους βιάσουν. Υπέροχα, αυτή είναι η Ε.Ε.

Αν πέντε ή δέκα από αυτούς ήταν υπό κράτηση, θα έλεγα εντάξει. Αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με το κράτος δικαίου. Εμπιστεύομαι τέτοια δικαστικά συστήματα πολύ λιγότερο από το κροατικό, απέναντι στο οποίο είμαι πολύ επιφυλακτικός και ασκώ συνεχώς κριτική.

Δεν μπορείς να έχεις εκατό ανθρώπους υπό κράτηση για πέντε ημέρες. Αυτές οι πέντε ημέρες σου δίνουν μια τεράστια διακριτική ευχέρεια να δεις τι συνέβη και μετά είναι άνθρωποι και πολίτες μας που έχουν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.

Οι Κροάτες οπαδοί και πολίτες αντιμετωπίζονται σαν σκουπίδια στην Ελλάδα.

Δεν έχει καμία σχέση με τη δημοκρατία, με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αν πρόκειται για την Ε.Ε., καλύτερα να μην υπάρχει σήμερα».

Με πληροφορίες από jutarnji.hr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ