Ελλαδα

Παύθηκε ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής μετά το σκάνδαλο στα Χανιά

Το κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στα Χανιά φέρεται να ήταν υπό την εποπτεία της Αρχής

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βρέφος
© Unsplash/ Aditya Romansa

Στον απόηχο της υπόθεσης εμπροίας βρεφών στα Χανιά, παύθηκε από τα καθήκοντά του ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

Την παύση του προέδρου της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής από τα καθήκοντα του αποφάσισε το υπουργείο Υγείας.

Η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής είναι ο αρμόδιος κρατικός φορέας που εισηγείται σχετικά με τους επιστημονικούς, νομικούς και δεοντολογικούς όρους της παροχής υπηρεσιών ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και ελέγχει την τήρησή τους.

Η απόφαση για παύση των καθηκόντων του προέδρου της αρμόδιας Αρχής έρχεται μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης εμπορίας βρεφών στα Χανιά που έχει απασχολήσει την επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, το κέντρο στα Χανιά, όπου δρούσε το κύκλωμα εμπορίας βρεφών, λειτουργούσε υπό την παρουσία δύο εξειδικευμέων επιστημόνων (εμβρυολόγος και νεογνολόγος) Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, προκειμένου να υπάρχει ομαλή παρακολούθηση των γυναικών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με απόφαση του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη παύεται από τα καθήκοντά του ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής».

Στο Νοσοκομείο Χανίων δύο παρένθετες μητέρες και τα βρέφη τους

Στο Νοσοκομείο Χανίων μεταφέρθηκαν με εντολή εισαγγελέα δύο παρένθετες μητέρες που εμπλέκονται στην υπό δικαστική διερεύνηση υπόθεση του κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στα Χανιά.

Η πρώτη γυναίκα μεταφέρθηκε το βράδυ της Τετάρτης στη μαιευτική-γυναικολογική κλινική του νοσοκομείου όπου και παρέμεινε για δύο ημέρες, ενώ το μόλις 9 ημερών υγιέστατο μωρό της φιλοξενείται στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, μέχρι να ακολουθήσουν οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες.

Το βράδυ της Πέμπτης, έγινε στη μαιευτική κλινική του νοσοκομείου ο τοκετός μιας 39χρονης παρένθετης μητέρας από τη Γεωργία, η οποία έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο αγοράκι, το οποίο επίσης φιλοξενείται στη Μονάδα Νεογνών.

Στο μεταξύ, κάλεσμα για συγκέντρωση αλληλεγγύης στο πρόσωπο του 73χρονου Χανιώτη γυναικολόγου, ο οποίος αναμένεται να απολογηθεί με ακόμα 8 συλληφθέντες το πρωί της Κυριακής, απευθύνει μέσα από τη σελίδα του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης το ίδιο το κέντρο.

Στη σχετική ανάρτηση, καλούνται «όσοι είναι πρόθυμοι να σταθούν στο πλευρό του γιατρού μας μπροστά στα Δικαστήρια το πρωί της Κυριακής, ας συγκεντρωθούμε και να δώσουμε την ίδια αγάπη που μας έδωσε ανιδιοτελώς».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ