Ελλαδα

Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες για την υπόθεση εμπορίας βρεφών στα Χανιά - Ποια πρόσωπα εμπλέκονται

Το κέντρο γονιμότητας, οι «μεσίτριες» και τα θύματα του κυκλώματος

Γιώργος Σόμπολος
Γιώργος Σόμπολος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χανιά - υπόθεση παράνομων υιοθεσιών: Στον εισαγγελέα οι εννέα συλληφθέντες - Πώς έφτασε στα ίχνη τους η αστυνομία - Η μεθοδολογία του κυκλώματος.
Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για την υπόθεση των παράνομων υιοθεσιών στα Χανιά © Hans Isaacson/Unsplash+

Χανιά - υπόθεση παράνομων υιοθεσιών: Στον εισαγγελέα οι εννέα συλληφθέντες - Πώς έφτασε στα ίχνη τους η αστυνομία - Η μεθοδολογία του κυκλώματος

Στον εισαγγελέα Χανίων αναμένεται να οδηγηθούν το μεσημέρι οι εννέα συλληφθέντες για την υπόθεση των παράνομων υιοθεσιών, των αδιαφανών συνθηκών παρένθετης μητρότητας και άλλα αδικήματα που σχετίζονται με τις γεννήσεις βρεφών.

Βασικός κατηγορούμενος φέρεται να είναι ο Ι.Γ. μαιευτήρας και ιδιοκτήτης του κέντρου γονιμότητας, ενώ συγκατηγορούμενοί του είναι ο εμβρυολόγος του κέντρου, Δ.Δ., η γιατρός Σ.Μ., δύο αλλοδαπές που είχαν αναλάβει τον εντοπισμό των γυναικών που ήταν έγκυες και σε άθλια οικονομική κατάσταση, καθώς και άλλα τέσσερα άτομα με δευτερευούσης σημασίας ρόλο στην πολύκροτη υπόθεση.

Οι αστυνομικοί της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, επί σχεδόν μισό χρόνο παρακολουθούσαν τα μέλη του κέντρου Γονιμότητας στα Χανιά, έπειτα από την καταγγελία μιας γυναίκας-θύματος του κυκλώματος.

Με τη μέθοδο της φυσικής παρακολούθησης, αλλά και με συστήματα τελευταίας τεχνολογίας, οι αστυνομικοί κατάφεραν να διαπιστώσουν τη δράση που είχε αναπτύξει το κύκλωμα – εντόπιζαν αλλοδαπές γυναίκες, με τη βοήθεια δύο μελών της οργάνωσης, τις αποκαλούμενες «μεσίτριες». 

Έως 50.000 ευρώ πλήρωναν οι «νέοι γονείς» - 2.000 με 5.000 ευρώ στις εγκύους

Τις έφερναν στο κέντρο γονιμότητας στα Χανιά, τα θύματα πληρώνονταν ώστε να γεννήσουν και να δώσουν τα παιδιά σε άτεκνες οικογένειες. Η μεν έγκυος λάμβανε 2.000-5.000 ευρώ ενώ το ζευγάρι ή μεμονωμένα άτομα προχωρούσαν στην υιοθεσία με αθέμιτα μέσα. Οι νέοι γονείς πλήρωναν ποσά έως 50.000 ευρώ.

Αντιθέτως υπέρογκα ποσά πλήρωναν όσες γυναίκες προσπαθούσαν μέσω ειδικών διαδικασιών να μείνουν έγκυες.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση κόστιζε στους ενδιαφερόμενους εώς και 120.000 ευρώ, όπως προκύπτει από έγγραφα που βρήκαν οι αστυνομικοί στο Κέντρο Γονιμότητας αλλά και σε σπίτια των εμπλεκομένων.

Οι αστυνομικοί πραγματοποιούν έρευνες σε συνεργασία με δικαστικές και οικονομικές υπηρεσίες καθώς φαίνεται πως το κύκλωμα λειτουργούσε με τη βοήθεια off-shore εταιριών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ