Ελλαδα

Ποινική δίωξη στους κατηγορούμενους για το κύκλωμα εμπορίας βρεφών στα Χανιά

«Πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα υπόθεση» δηλώνει ο δικηγόρος του βασικού κατηγορούμενου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πατουσάκια μωρού που φέρει ακόμη τη «ταυτότητα» του μαιευτηρίου στο ποδαράκι
© Unsplash / Charles Eugene

Χανιά - Εμπόριο βρεφών: Ποινική δίωξη στους κατηγορούμενους - Οι δηλώσεις του δικηγόρου του βασικού κατηγορούμενου και ο τρόπος δράσης του κυκλώματος

Ποινικές διώξεις ασκήθηκαν στους κατηγορούμενους για το κύκλωμα εμπορίας βρεφών που ξεσκεπάστηκε στα Χανιά και είχε ως κάλυψη κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση παράνομης υιοθεσίας και εμπορίας βρεφών ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν την Κυριακή. 

Ο Μιχάλης Μαύρος, συνήγορος του βασικού κατηγορούμενου, τον οποίο οι αρχές θεωρούν ότι είναι ο επικεφαλής της οργάνωσης, έκανε λόγο για μια εξαιρετικά σύνθετη και πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα υπόθεση. Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους που περίμεναν έξω από τα Δικαστήρια ο Μιχάλης Μαύρος, σημείωσε ότι ο κατηγορούμενος σκοπεύει να αναδείξει την πραγματική εικόνα της υπόθεσης, με τον ίδιο να έχει κίνητρο την υποστήριξη της γονεϊκότητας.

Μεταξύ των κατηγοριών που απαγγέλθηκαν είναι η συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, εμπορία ανθρώπων, μεσολάβηση σε υιοθεσία ανηλίκου κατ’ επάγγελμα, παραβάσεις του νόμου περί εφαρμογής της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, πλαστογραφία, διατάραξη οικογενειακής τάξης, απάτη, σωματική βλάβη και παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Πώς δρούσε το κύκλωμα εμπορίας βρεφών στα Χανιά

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του αστυνομικού συντάκτη της ATHENS VOICE Γιώργου Σόμπολου, βασικός κατηγορούμενος φέρεται να είναι ο Ι.Γ. μαιευτήρας και ιδιοκτήτης του κέντρου γονιμότητας, ενώ συγκατηγορούμενοί του είναι ο εμβρυολόγος του κέντρου, Δ.Δ., η γιατρός Σ.Μ., δύο αλλοδαπές που είχαν αναλάβει τον εντοπισμό των γυναικών που ήταν έγκυες και σε άθλια οικονομική κατάσταση, καθώς και άλλα τέσσερα άτομα με δευτερευούσης σημασίας ρόλο στην πολύκροτη υπόθεση.

Οι αστυνομικοί της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, επί σχεδόν μισό χρόνο παρακολουθούσαν τα μέλη του κέντρου Γονιμότητας στα Χανιά, έπειτα από την καταγγελία μιας γυναίκας-θύματος του κυκλώματος. Με τη μέθοδο της φυσικής παρακολούθησης, αλλά και με συστήματα τελευταίας τεχνολογίας, οι αστυνομικοί κατάφεραν να διαπιστώσουν τη δράση που είχε αναπτύξει το κύκλωμα – εντόπιζαν αλλοδαπές γυναίκες, με τη βοήθεια δύο μελών της οργάνωσης, τις αποκαλούμενες «μεσίτριες».

Τις έφερναν στο κέντρο γονιμότητας στα Χανιά, τα θύματα πληρώνονταν ώστε να γεννήσουν και να δώσουν τα παιδιά σε άτεκνες οικογένειες. Η μεν έγκυος λάμβανε 2.000-5.000 ευρώ, ενώ το ζευγάρι ή μεμονωμένα άτομα προχωρούσαν στην υιοθεσία με αθέμιτα μέσα. Οι νέοι γονείς πλήρωναν ποσά έως 50.000 ευρώ. Αντιθέτως, υπέρογκα ποσά πλήρωναν όσες γυναίκες προσπαθούσαν μέσω ειδικών διαδικασιών να μείνουν έγκυες.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση κόστιζε στους ενδιαφερόμενους έως και 120.000 ευρώ, όπως προκύπτει από έγγραφα που βρήκαν οι αστυνομικοί στο Κέντρο Γονιμότητας αλλά και σε σπίτια των εμπλεκομένων. Οι αστυνομικοί πραγματοποιούν έρευνες σε συνεργασία με δικαστικές και οικονομικές υπηρεσίες, καθώς φαίνεται πως το κύκλωμα λειτουργούσε με τη βοήθεια off-shore εταιριών.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cuo65e209sht)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ