Ελλαδα

Αντιμέτωποι με κακουργήματα οι 9 συλληφθέντες για το κύκλωμα εμπορίας βρεφών στα Χανιά

Οδηγήθηκαν στην εισαγγελέα - Αναμένεται να πάρουν προθεσμία για να απολογηθούν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βρέφος
© Unsplash

Χανιά: Στην εισαγγελέα οδηγήθηκαν το απόγευμα οι εννέα συλληφθέντες για το κύκλωμα εμπορίας βρεφών

Στην εισαγγελέα Χανίων οδηγήθηκαν αργά το απόγευμα οι εννέα κατηγορουμένοι, οι οποίοι είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση εμπορίας βρεφών μέσα από κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. 

Μετά την απαγγελία των κατηγοριών από την εισαγγελέα, οι εννέα συλληφθέντες θα οδηγηθούν ενώπιον του ανακριτή Χανίων από τον οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητήσουν προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν.

Σε βάρος τους, σχηματίσθηκε δικογραφία για - κατά περίπτωση - συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, εμπορία ανθρώπων, μεσολάβηση σε υιοθεσία ανηλίκου κατ' επάγγελμα, παραβάσεις του νόμου περί εφαρμογής της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, πλαστογραφία, διατάραξη οικογενειακής τάξης, απάτη, σωματική βλάβη και παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του αστυνομικού συντάκτη της ATHENS VOICE Γιώργου Σόμπουλου, βασικός κατηγορούμενος φέρεται να είναι ο Ι.Γ. μαιευτήρας και ιδιοκτήτης του κέντρου γονιμότητας, ενώ συγκατηγορούμενοί του είναι ο εμβρυολόγος του κέντρου, Δ.Δ., η γιατρός Σ.Μ., δύο αλλοδαπές που είχαν αναλάβει τον εντοπισμό των γυναικών που ήταν έγκυες και σε άθλια οικονομική κατάσταση, καθώς και άλλα τέσσερα άτομα με δευτερευούσης σημασίας ρόλο στην πολύκροτη υπόθεση.

Οι αστυνομικοί της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, επί σχεδόν μισό χρόνο παρακολουθούσαν τα μέλη του κέντρου Γονιμότητας στα Χανιά, έπειτα από την καταγγελία μιας γυναίκας-θύματος του κυκλώματος.

Με τη μέθοδο της φυσικής παρακολούθησης, αλλά και με συστήματα τελευταίας τεχνολογίας, οι αστυνομικοί κατάφεραν να διαπιστώσουν τη δράση που είχε αναπτύξει το κύκλωμα – εντόπιζαν αλλοδαπές γυναίκες, με τη βοήθεια δύο μελών της οργάνωσης, τις αποκαλούμενες «μεσίτριες».

Τις έφερναν στο κέντρο γονιμότητας στα Χανιά, τα θύματα πληρώνονταν ώστε να γεννήσουν και να δώσουν τα παιδιά σε άτεκνες οικογένειες. Η μεν έγκυος λάμβανε 2.000-5.000 ευρώ, ενώ το ζευγάρι ή μεμονωμένα άτομα προχωρούσαν στην υιοθεσία με αθέμιτα μέσα. Οι νέοι γονείς πλήρωναν ποσά έως 50.000 ευρώ.

Αντιθέτως, υπέρογκα ποσά πλήρωναν όσες γυναίκες προσπαθούσαν μέσω ειδικών διαδικασιών να μείνουν έγκυες.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση κόστιζε στους ενδιαφερόμενους εώς και 120.000 ευρώ, όπως προκύπτει από έγγραφα που βρήκαν οι αστυνομικοί στο Κέντρο Γονιμότητας αλλά και σε σπίτια των εμπλεκομένων.

Οι αστυνομικοί πραγματοποιούν έρευνες σε συνεργασία με δικαστικές και οικονομικές υπηρεσίες, καθώς φαίνεται πως το κύκλωμα λειτουργούσε με τη βοήθεια off-shore εταιριών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ